NHO Arktis på første besøksrunde etter gjenåpning:

BESØK: Bardufosstun og daglig leder Linda Nordgård Holmebukt (nr. 2 f. v.) var blant bedriftene NHO Arktis Kjetil Tidemandsen, Merete Jørstad og regiondirektør Målfrid Baik besøkte på mandag. Foto: Kari Anne Skoglund
BESØK: Bardufosstun og daglig leder Linda Nordgård Holmebukt (nr. 2 f. v.) var blant bedriftene NHO Arktis Kjetil Tidemandsen, Merete Jørstad og regiondirektør Målfrid Baik besøkte på mandag. Foto: Kari Anne Skoglund

– Fantastisk å kunne se folk med føtter

BARDUFOSS: Mandag var NHO Arktis på besøk hos Bardufosstun for å se hvordan de klarer seg etter koronagjenåpninga. Det var bare ett av mange bedriftsbesøk denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Arktis har arrangert en rekke webbaserte seminarer og vært tilgjengelig på telefon og e-post for å hjelpe og veilede medlemmene sine til å tolke og forstå svært mange og ulike koronaregler og -restriksjoner det siste halvannet året. Regiondirektør Målfrid Baik forteller at de har blitt tett og nært kjent med både bedrifter og menneskene bak dem i løpet av denne tida – på både godt og vondt. Nå er de svært glade for å kunne besøke dem igjen, kjenne matlukt, se hvordan aktivitetsnivået er for tida og få tatt ei temperaturmåling for hvordan medlemmene deres har det.

– Det er utrolig godt å kunne se og møte folk som har føtter igjen, og sitte i samme rom som dem. Vi har savna å møte folk fysisk, sier Baik og kollegene Merete Jørstad og Kjetil Tidemandsen.

Bardufosstun

Det første bedriftsbesøket i Målselv denne mandagen var på Polarbadet. Så gikk turen til Bardufosstun. Fra april i år til starten av august holdt de stengt på grunn av koronaen. Da hadde de hatt flere runder som helt nedstengt, og lengre perioder med lavdrift. Denne høsten har bookingene tatt seg opp, og det var en gledens dag da regler ble fjernet og 50 stoler til kunne settes tilbake i matsalen.

Selv om samfunnet er gjenåpna, skulle daglig leder Linda Nordgård Holmebukt gjerne sett at noen støtteordninger ble forlenga. Blant annet skulle hun ønske at det ble videreført at bedrifter kunne betale 6 prosent moms, og ikke den normale 12-prosenten.

– For vår del hjalp ikke støtteordninga så mye, siden vi i en lang periode ikke hadde åpent og dermed ingen inntekter. Nå er vi heldige og har store avtaler med Forsvaret og idretten, og vi får mye bookinger via alliert trening i perioden som kommer. Men det hadde hjulpet også oss mye om perioden med seks prosent moms fortsatte, for tapet vi har hatt vil merkes ei stund framover, sier hun.

Ikke over

For selv om mye ser lysere ut nå enn for en og to måneder siden, tør verken vertskapet eller de besøkende å snakke om tida etter koronaen ennå.

– Jeg slapper ikke av ennå. Vi må ha med oss at det fortsatt er korona og at ting kan snu. Det har vi sett før. Usikkerheten har vært verst overfor de ansatte. Det å ikke kunne si til folk når de fikk komme på jobb eller når vi kunne komme i gang igjen, var tøft. Da vi stengte i mars i fjor var heller ikke Nav-systemet klart, og det var ikke noe gøy å vite at vi hadde ansatte som ikke fikk ut pengene de hadde krav på fra det offentlige, sier Bardufosstun-lederen, som er tydelig på at NHO var en kjempehjelp til å tolke regelverk og hva regler i praksis betydde.

Trenger fortsatt støtte

Et annet moment de besøkende tok med seg, er at en nye regjeringas planer om å øke formueskatten vil merkes i ei tid hvor det handler om å få mest mulig inntekter for å dekke koronaens tap.

– Det er spennende å være på besøk, og det er godt å høre at det er lys i enden av tunellen. Samtidig er det viktig å huske at det er de som sliter, og som vil slite i lang tid framover. I makroperspektiv går det bra, og vi er utrolig heldige som lever i dette landet. Men vi må ikke glemme de som sliter og risikerer å snuble ved mållinja, sier Baik.

– Trenger alle

Rundhaug Gjestegård, Nasjonalt senter for Nordlandshest og lyngshest og Målselv Fjellandsby sto på besøkslista for resten av mandagen. Dagen etter skulle turen gå til Nortura, Element Nor i Balsfjord, samt et møte med ordføreren og rådmannen. Turen fortsetter til Lyngen og Nord-Troms for øvrig.

– Noe av det vi er bekymret for og blir matt av, er den nye regjeringas retorikk om at det nå er vanlige folks tur. Det gjør at vi spør oss hvem vanlige folk er. Vi tror at bedriftseiere som har spart og spinket gjennom koronaen, og som fortsatt ikke vet hvordan de kommer ut av den, ikke tilhører kategorien. Men vi trenger bedriftseiere og at de klarer å berge bedriftene sine, for vi tror vi er avhengig av dem for å kunne gi arbeid til de vi tror de mener med såkalt vanlige folk. Vi trenger alle. Jeg tror noe av det siste vi trenger nå, er at vi begynner differensiering av folk, sier Målfrid Baik.

Powered by Labrador CMS