Målselv-skiløperne tar utdanninga i Nordreisa:

FIRE ÅR: Langrennsløperne Tobias Nikolai Overvik og Alva Sletten fra Målselv går på Nordnorsk skilinje i Nordreisa der Øystein Ånesen er seksjonsleder. Foto: Ivar Løvland
FIRE ÅR: Langrennsløperne Tobias Nikolai Overvik og Alva Sletten fra Målselv går på Nordnorsk skilinje i Nordreisa der Øystein Ånesen er seksjonsleder. Foto: Ivar Løvland

– Fantastisk bra miljø

MÅLSELV/NORDREISA: Skilinja i Nordreisa har eksistert siden 1984. Den gir skisatsende ungdom muligheten til å fordele løpet til generell studiekompetanse over fire år.

Publisert Sist oppdatert

– Det å kunne skaffe seg generell studiekompetanse over fire år, er den aller største fordelen med å gå på skilinja, sier Tobias Nikolai Overvik og Alva Sletten.

De to langrennsløperne fra henholdsvis Bardufoss og Øverbygd trives svært godt i Nord-Troms. Tobias er inne i fjerde og siste året på skolen, mens Alva er inne i år tre ved skolen.

– Miljøet er faktisk det jeg er aller mest fornøyd med. Det er fantastisk bra, sier Tobias Nikolai Overvik.

– Hjemme i Øverbygd er det ikke så mange å trene sammen med. Her i Nordreisa er det mange å være sammen med på langturer og intervalløkter. Samtidig er det mye lettere å ta spesielt vanskelige fag når vi har fire år på oss, og ikke bare tre som er det vanlige, sier Alva Sletten.

Satser på langrenn

De roser begge forholdene som de har til å trene i Nordreisa, og føler begge at det også sportslig har svart til forventningene å velge skilinja i Nordreisa som utdanningssted. Der er de to av 25 løpere som satser på langrenn, mens det er 10 løpere som satser på skiskyting ved skolen inn under faget toppidrett. Skolen er landslinje for disse to vinteridrettene.

– Det er nesten så løperne blir bortskjemte hos oss. Her har de perfekte løyper å trene i og ekstremt gode treningsforhold, sier seksjonsleder Øystein Ånesen ved skilinja i Nordreisa.

De har opp gjennom årene fostret flere sterke løpere. I dag er langløpstoppen Andreas Nygaard fra Burfjord IL og sprinter Erik Valnes fra Bardufoss OIF de mest kjente navnene som har kombinert skole og trening i Nordreisa.

– Målet er å få noen helt fram mot toppen i sine idretter, og de to er vi ekstra stolte over. De er gode ambassadører for oss, sier Ånesen.

Stor interesse

Skilinja har merket større interesse de senere årene. I teorien har linja plass til 15 nye elever hvert skoleår.

– Når elevene fordeler løpet over fire skoleår, gir det dem ekstra mulighet til trene mer, kombinert med skolegangen. Økte treningsdoser i junioralder krever mer, og vi gir dem mulighet til å minske totalbelastning når de tar studiekompetansen over ett ekstra år, sier Øystein Ånesen.

Nord-Troms videregående skole er kanskje den eneste skolen i landet som også tilbyr toppidrett for elever på elektrolinja.

– Der tror vi at vi er helt unike, sier seksjonslederen.

Skilinja har tre lærere/trenere innen langrenn og en innen skiskyting.

Powered by Labrador CMS