USOLGT: Haastad-grenda i Salangsdalen, en sommerdag i 2011. Foto: Terje Tverås (Arkiv)
USOLGT: Haastad-grenda i Salangsdalen, en sommerdag i 2011. Foto: Terje Tverås (Arkiv)

Får ikke kjøpe gård i Bardu

BARDU: Gårdbruker Leif-Hugo Gåre i Kirkesdalen ville kjøpe Haakstad øverst i Salangsdalen og bosette seg der mens han skulle drive begge gårdene. Men formannskapet sa nei.

Publisert Sist oppdatert

Saken har vært grundig behandlet av landbrukskontoret i Bardu, som sammen med rådmannen har gått inn for å la Gåre erverve landbrukseiendom Haakstad 60/1 og dermed gi vedkommende konsesjon.

Gården ble lagt ut for salg i fjor høst. Selger har oppgitt at ingen andre enn søkeren fra Kirkesdalen har vist interesse, og at naboene på Haakstad har blitt spurt om behovet for tilleggsjord. I dag er det melk- og kjøttproduksjon på Haakstad.

Gåre driver også med melk- og kjøttproduksjon i Kirkesdalen. Det har han gjort siden 2002. Han har oppgitt til Bardu kommune at planen er å produsere melk i Kirkesdalen med leid hjelp, mens han selv skal bosette seg på Haakstad og drive med kjøtt- og ammekuproduksjon der. Det skal likevel være dyr i fjøsene i begge kommunene.

Det er 85 kilometer mellom brukene. I vilkåret for konsesjon står det at ved kjøp av tilleggsjord er det viktig at avstanden mellom eiendommene ikke blir for stor. Men rådmannen anser at avstanden i denne saken ikke er et tilstrekkelig argument for å nekte konsesjon.

– Vanskelig sak

Varaordfører Rikke Håkstad meldte seg inhabil og trakk seg ut av møtet under behandling av saken i formannskapet. Ordfører Toralf Heimdal (Sp) mente at saken var vanskelig nettopp ut fra at gårdene ligger nesten 9 mil fra hverandre.

– Det synes ikke jeg er overens med en miljømessig forsvarlig drift. Det ligger også i opplysningene fra søker at melkeproduksjonen skal flyttes ut av Bardu kommune til Målselv, altså den delen av drifta som gir størst inntekt. Da synes jeg det er vanskelig å innvilge en slik konsesjon, sa han.

Derfor la han fram et eget forslag. Det gikk på å avslå konsesjon. I forslaget heter det at kommunen anser at drift på to driftsenheter med en avstand på 85 kilometer fra hverandre, ikke er en driftsmessig god løsning. Selv om søker har innleid hjelp i Kirkesdalen, vil vedkommende ha det hele og fulle ansvaret for drifta der, og kommunen kan ikke se hvordan dette skal følges opp uten av det medfører økt transport. Transport av dyr, redskaper og eventuelt fôr mellom driftsenhetene anser kommunen for å være uheldig med hensyn til miljø og driftsutgifter. Dessuten vil det ikke være en helhetlig ressursforvaltning at melkeproduksjonen, eller melkekvoten, flyttes fra eiendommen, det vil si fra Bardu til Målselv.

Under avstemning ble dette forslaget vedtatt mot én stemme. Den kom fra Berit Sandnes Wikstøl (Ap). Dermed får ikke Leif-Hugo Gåre konsesjon på kjøp av gården Haakstad.
Det lyktes ikke Nye Troms å få kontakt med Gåre om saken.

Powered by Labrador CMS