VERNEVERDIG BYGG: Musemsforvalter Kristian Moldenæs mener at Troms forsvarsmuseums «Halmbrakka» i bakgrunnen er et verneverdig bygg, og fortviler over at de ikke har penger til å reparere skadene den fikk i vinter. Som følge av skadene har veggen begynt å bule ut midt på langveggen. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)
VERNEVERDIG BYGG: Musemsforvalter Kristian Moldenæs mener at Troms forsvarsmuseums «Halmbrakka» i bakgrunnen er et verneverdig bygg, og fortviler over at de ikke har penger til å reparere skadene den fikk i vinter. Som følge av skadene har veggen begynt å bule ut midt på langveggen. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)

Får ikke økonomisk hjelp til å reparere «Halmbrakka»

BARDU: I mars i år førte den tunge snøen til at 13 taksperrer på Forsvarsmuseets «Halmbrakka» knakk. Museumsforvalter Kristian Moldenæs fortviler over at de enn så lenge ikke har fått økonomisk hjelp til å reparere bygget fra andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har et problem, sier Moldenæs.

Den tyske brakka fra andre verdenskrig fikk hard medfart forrige vinter, og i mars ga den etter for snøen. 13 taksperrer ble knekt, og bygget måtte stenges av for publikum. Frem til nå har brakka blitt åpnet for publikum til faste bestilte tider, da både brakka og gjenstandene inni den er en del av Troms forsvarsmuseums utstilling. Ifølge Moldenæs er brakka midlertidig reparert, men den må settes ordentlig i stand før den kan åpnes for publikum igjen. Midt-Troms museum er avhengig av økonomisk hjelp for at det skal skje, da de har mange bygninger som trenger vedlikehold.

– Det er ei utfordring, for vi har ikke penger til å sette den i stand. Det er beinhard prioritering. Jeg håper vi kan få hjelp, sier Moldenæs.

Forsikringa dekker ikke

Museet har fått en takst på 150 000 kroner på utvendig skade, men Moldenæs tror det vil være snakk om betydelig mer som må til for å rette opp skadene brakka har fått. Det har trengt seg vann inn i konstruksjonen som et resultat av skadene, og dette venter de fortsatt på takst av. Moldenæs forteller også at brakka er forsikret, men at forsikringsselskapet har gitt avslag på erstatning.

– Det er helt utrolig. De mener bygninga ikke er forsvarlig etter dagens krav. Det er merkelig, for brakka er forsikra som ei bygning fra 1940-tallet, sier Moldenæs.

«Halmbrakka» er ei av få tyske brakker fra andre verdenskrig som står igjen, og Midt-Troms museum mener det er et unikt bygg som er bevaringsverdig. I tillegg brukes den som lager for flere av Forsvarsmuseets gjenstander, og det vil bli utfordrende å finne ny lagringsplass til dem dersom brakka står til forfall.

– Vi har rett og slett et stort behov for den, sier Moldenæs.

Han tror ikke det er mye om å gjøre før det er for sent å reparere brakka.

– Blir den ikke restaurert, blir det et kraftig og raskt forfall. Det er ikke noe Troms forsvarsmuseum ønsker. Vi synes det er trist om den skal ramle sammen, sier han.

Midt-Troms museum er forvalter av brakka, men det er Bardu kommune som er byggeier. Moldenæs sier de har henvendt seg til kommunen i et håp om at de vil hjelpe til. Enn så lenge ser han ikke at det blir noen løsning den veien heller.

– Det er fortvilende at vi ikke får hjelp til å reparere bygninga, sier museumsforvalteren.

Offisiell henvendelse

Ordfører Toralf Heimdal bekrefter at de har fått uformelle henvendelser angående «Halmbrakka».

– Det bør komme en offisiell henvendelse enten fra museumsdirektør eller styret, sier Heimdal.

Han forklarer at det da vil være snakk om en søknad om tilleggsbevilgning som må vurderes politisk. Heimdal er imidlertid ganske sikker på at ansvaret for reparasjoner ligger hos museet. Han viser til at det Bardu har av midler til kulturvern, i sin helhet går til Midt-Troms museum, og at kontingenten kommunen betaler, skal gå til reparasjoner.

– Men vi ønsker jo at dette skal være i orden. Det samme vil jeg tro at også Forsvaret gjør. De er tross alt en betydelig bruker av museet, sier ordføreren.

Heimdal er enig med Moldenæs at brakka er et unikt bygg, og mener også at det er viktig å ta vare på den.

– Jeg synes det er veldig viktig, for det er kulturhistorie og krigshistorie. Hvis vi er med på å bevare noe for ettertida som de om 100 år ser verdi av, da er det bare noe vi må ta ansvar for, sier han.

Talsmann for Hæren, Oberstløytnant Ole Johan Skogmo, kan ikke uttale seg om et spleiselag for å redde brakka er noe Forsvaret kan tenke seg å være med på. Nye Troms ble derfor henvist til kommunikasjonsenheten til forsvarssjefen. Pressekontakten som svarte, forklarte at Forsvaret ikke har noe med bygninger å gjøre.

– Forsvaret rehabiliterer ikke. De har ikke lov til det, sier hun.

Powered by Labrador CMS