INTERESSANT: Jegerne Arnold Hauan (t.v.) og Odd Yngve Lingrasmo synes det er interessant og lærerikt å delta på Vikingsmellen. Foto: Malin Cerense Straumsnes
INTERESSANT: Jegerne Arnold Hauan (t.v.) og Odd Yngve Lingrasmo synes det er interessant og lærerikt å delta på Vikingsmellen. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Får lærdom i vinterfeltet

LAKSELVDAL: Jegerne fra Lakselvdal skytterlag er ikke i tvil om at det er mye lærdom i å delta på vinterfeltstevner. Lærdom som man kan dra nytte av under jakta.

Publisert Sist oppdatert

Noen kilometer unna finfelten ligger grovfelten. Her ligger kvinner og menn side om side i skytterklær, jegerklær og grønne uniformer. Flere hundre meter innover mot fjellet kan man skimte noen blinker idet standplasslederne gjør skytterne oppmerksomme på at det er ti sekunder til de kan åpne ild. «KLAR – SKYT», roper en av dem så det ljomer i fjellsidene. Ild åpnes, og på ett tidspunkt skytes det fra alle de tre standplassene samtidig. Skuddene gir betydelig gjenklang i fjellene. «STAAAANS», ropes det fra én standplass. Ikke lenge etter ropes det fra de andre standplassene også. Det blir total stillhet for ei stund, fram til snøskuterne startes opp og kjøres opp til blinkene. Ei gruppe skyttere er ferdige med skytinga for i dag, og kommer traskende ned mot parkeringsplassen igjen. Aller sist kommer Arnold Hauan og Odd Yngve Lingrasmo. De er begge jegere og de skyter begge under Lakselvdal skytterlag. Dette er ikke første gangen de er med på Vikingsmellen.

– Vi har vært med noen år, men klarer aldri å gjøre det helt bra, sier Hauan.

Interessant å delta

Han endte med 17 treff og fire innertreff, mens Lingrasmo endte med 15 treff og to innertreff.

– Vi kan vel innrømme at vi trener for lite som jegere, sier Hauan, som for øvrig er leder av viltnemda i Tromsø.

Hvert jaktår må jegere gjennomføre 30 skudd på valgfri blink og avlegge skyteprøve. Utover dette, har de hatt lite skytetrening. De synes derfor det er interessant å være med på vinterfeltstevnet.

– Du lærer litt ved å skyte på forskjellige avstander, du må vurdere kort og lang hold og du får en opplevelse av hvordan kulene går, sier Hauan.

Jegerklassen og militærklassen har litt andre regler enn de andre skytterne. Jegerne kan bruke sine egne jaktrifler med kaliber opp til åtte millimeter, de skyter liggende i alle felt og de har ett minutt lengre skytetid. Lørdagens vær var prega av en del sterke vindkast, noe flere fikk merke på skytinga.

– Flere sier de bomma på grunn av vinden. De ser skudd helt til høyre, sier Hauan.

Det som gjelder alle skyttere i grovfelten, er at de ikke får oppgitt avstand på alle holdene. Dette er god læring for jegerne, som må klare å bedømme avstanden til elgen de skal skyte. I år deltok 31 jegere på Vikingsmellen, noe Hauan og Lingrasmo synes er bra. Sjansen for at de kommer tilbake til neste år, er absolutt stor. Om de gjør det bedre da, vil gjenstå å se.

– Vi har vel egentlig større forhåpninger enn det vi har trent for, sier Hauan.

Powered by Labrador CMS