TIL BARDU OG MÅLSELV: Ronny Bratli (t.v.) og Rune Gjeldnes ved kraftstasjonen i Glomfjord under innspillinga av dokumentarfilmserien «Operasjon Muskedunder». 8. mai kommer de to spesialsoldatene til Indre Troms for å fortelle om sabotasjeaksjonen mot kraftstasjonen høsten 1942. Foto: TOM EDVINDSEN, NRK
TIL BARDU OG MÅLSELV: Ronny Bratli (t.v.) og Rune Gjeldnes ved kraftstasjonen i Glomfjord under innspillinga av dokumentarfilmserien «Operasjon Muskedunder». 8. mai kommer de to spesialsoldatene til Indre Troms for å fortelle om sabotasjeaksjonen mot kraftstasjonen høsten 1942. Foto: TOM EDVINDSEN, NRK

Får Muskedunder-besøk på veterandagen

MÅLSELV: I dokumentarfilmserien «Operasjon Muskedunder» gjenskapte to spesialsoldater en sabotasjeaksjon i Nordland i 1942. 8. mai kommer begge til Indre Troms for å fortelle om operasjonen.

Publisert Sist oppdatert

En svært dristig spesialoperasjon mot den tysk-kontrollerte kraftstasjonen i Glomfjord har fått lite omtale i krigshistorien. Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli gjenopplevde i «Operasjon Muskedunder» angrepet på kraftstasjonen og sabotørenes flukt ved å følge i deres fotspor. Dokumentarfilmserien ble vist på NRK1 tidligere i år, og den er fortsatt tilgjengelig på NRKs TV-app.

- Det er bekreftet at Bratli og Gjeldnes kommer til Bardufoss og Setermoen 8. mai. De skal blant annet fortelle om arbeidet med produksjonen av serien, soldatenes utfordringer og hjelpen sabotørene fikk av sivilbefolkninga, forteller oberstløytnant Stig Magne Hagen i Hærstaben.

Spesialsoldatenes besøk er en del av programmet i forbindelse med de lokale markeringene av veterandagen 8. mai. Bratli og Gjeldnes har tidligere laget en dokumentarserie der de gikk i Jan Baalsruds fotspor for å gjenoppleve hans dramatiske flukt fra tyskerne i Troms i 1943. I 2014 var de to spesialsoldatene på besøk i Indre Troms for å holde foredrag om «I Jan Baalsruds fotspor». I år returnerer de altså for å fortelle om en langt mindre kjent hendelse i Nord-Norge under 2. verdenskrig.

Kom i ubåt

I 1942 pågikk en storstilt utbygging av kraftanlegget og smelteverket innerst i Glomfjorden i Nordland. Nazi-Tyskland hadde et enormt behov for aluminium til sine krigsfly, noe de blant annet fikk fra smelteverket i Glomfjord. En canadisk offiser, ni britiske kommandosoldater og to norske kommandosoldater ble i september 1942 landsatt fra en fransk ubåt i en nabofjord til Glomfjorden. De måtte gå over deler av Svartisen for å komme seg over til Glomfjord, hvor de klarte å sabotere kraftstasjonen som planlagt. Sabotørenes flukt mot Sverige etter aksjonen endte med katastrofe for de fleste av dem. De måtte lide for Adolf Hitlers raseri over slike sabotasjeaksjoner. Bare noen få av soldatene klarte å komme seg unna.

I tre episoder fikk TV-seerne oppleve operasjon Muskedunder gjennom Ronny Bratli, Rune Gjeldnes og menneskene de møtte. Underveis fant spesialsoldatene nye spor og fikk høre helt ukjente sider av historien. Ved hjelp av Forsvaret ble de dramatiske hendelsene i Glomfjord gjenskapt.

Åpent foredrag

Ifølge Stig Magne Hagen blir det et tradisjonelt program for veterandagen i Midt-Troms. Det starter med frokost, flaggheising og medaljeutdeling i Sørreisa. Deretter går turen til veteranmonumentet på Bardufoss, hvor det blir oppstilling og parade. Så fortsetter programmet med taler og bekransninger ved Troms Forsvarsmuseum på Setermoen.

- Planen er at de to spesialsoldatene skal ha et foredrag for veteraner, inviterte gjester og soldater i Setermoen leir på dagtid. Så blir det et åpent foredrag om «Operasjon Muskedunder» i Istindportalen på Bardufoss på kvelden, sier oberstløytnanten.

Bratli og Gjeldnes vil stille i de gamle uniformene fra 2. verdenskrig når de skal fortelle om hendelsene i Glomfjord for snart 76 år siden og sine erfaringer med å spille inn dokumentarfilmserien.

Det kan også nevnes at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skal delta i markeringa av veterandagen i Midt-Troms.

Powered by Labrador CMS