FORSVARSHISTORIE: Clockwork markerer 50 år i Norge neste år, og har i en årrekke brukt Sea King-helikoptre. Foto: Jake Husker
FORSVARSHISTORIE: Clockwork markerer 50 år i Norge neste år, og har i en årrekke brukt Sea King-helikoptre. Foto: Jake Husker

Får Sea King på sokkel til 50-års markering

MÅLSELV: Til neste år er det 50 år sia britiske soldater kom til Bardufoss for vintertrening for første gang. Nå vil de gi et Sea King-helikopter i gave til det norske Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

I skrivende øyeblikk har helikopteret akkurat starta sin sjøferdsel fra Hampshire i England til Sørreisa. Det var forces.net som først skrev om saken, og ifølge nettstedet har helikopteret stått på HMS Sultans kirkegård for helikoptre før det ble frakta til båten. I 2019 er det nøyaktig 50 år sia det britiske helikopterdetasjementet Clockwork begynte å trene på Bardufoss. De har ingen planer om å slutte det gode samarbeidet med det første, og for drøye to år sia innvia de sine nybygde fasiliteter som består av 12 bygninger med blant annet sengeplasser for 264 mannskaper. Nå ønsker de altså å gi et Sea King-helikopter i gave til det norske Forsvaret som skal stå på sokkel på Bardufoss. Det var i fjor at britene faset ut Sea King-ene og erstattet dem med nye transporthelikoptre. Fungerende luftvingsjef Tom Sætereng setter pris på gavmildheten.

– At britene prioriterer å få det oppover hit, viser hvor mye de setter pris på det samarbeidet vi har. Vi er selvfølgelig veldig takknemlige for at Clockwork vil anerkjenne samarbeidet. Det bidrar til den felles kulturbygginga mellom Norge og England, sier Sætereng.

Helikopteret har blitt kjørt til Hampshire, løfta opp på båten av et annet helikopter, skal nå fraktes sjøveien fra England til Sørreisa, før siste etappe blir på veien.

På sokkel i februar

Senest i fjor sa daværende luftvingsjef at de jobber for å få satt et Sea King-helikopter på sokkel, men at prosjektet fortsatt var litt i det blå. Sea King-helikoptre har vært brukt av britene i en årrekke, også på Bardufoss. Ifølge Sætereng har imidlertid ikke akkurat dette helikopteret som gis bort i gave vært på Bardufoss før.

– Men denne typen har vært i bruk her, sier han.

Sætereng forklarer at britene ønsker å gi bort gaven som en del av sin 50 årsmarkering og for å vise sin takknemlighet overfor Norge, det norske Forsvaret og ikke minst 139 luftving. Helikopteret skal settes på sokkel ved inngangen til Luftforsvaret på Bardufoss, hvor det i dag står et Lynx-helikopter, skoleflyet SAAB Safir og ett Bell UH-1B-helikopter på sokkel.

– Det blir rett innenfor hovedporten, så det blir lett synlig, sier Sætereng.

Målet er å ha helikopteret på plass på sokkelen innen britenes 50-årsmarkering i midten av februar.

Powered by Labrador CMS