BEKYMRET: Ivar Jørgensen har lenge vært bekymret for forringelse av røyebestanden i Storvatnet. Nå er han fornøyd med at det blir sett nærmere på saken. (Arkivfoto: Maiken Kiil Kristiansen)
BEKYMRET: Ivar Jørgensen har lenge vært bekymret for forringelse av røyebestanden i Storvatnet. Nå er han fornøyd med at det blir sett nærmere på saken. (Arkivfoto: Maiken Kiil Kristiansen)

Får vurdert røyebestanden

BALSFJORD: Fylkesmannen ber Balsfjord kommunalteknikk om en vurdering av røyebestanden i Storvatnet etter de startet med vannuttak.

Publisert Sist oppdatert

Ivar Jørgensen fra Nordkjosbotn er grunneier ved Storvatnet i Balsfjord. Han har vært ivrig på å fiske i vannet og mener at kvaliteten på røyebestanden i Storvatnet har vært helt eksepsjonell. Slik synes han ikke at det er nå lenger.

Jørgensen var flere ganger i fjor høst og vinter i kontakt med Fylkesmannen i Troms angående vannet. Først i august, da han informerte dem om forringelse av røyebestanden. Han kontaktet dem nok en gang i november. Da ble det meldt om lav vannstand i Storvatnet.

I 2013 har Balsfjord kommunalteknikk fått tillatelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat til vannuttak fra Storvatn. Da Nye Troms snakket med Ivar Jørgensen i fjor høst, undret han seg over om det kunne være noe av årsaken til endringene han hadde sett i røyebestanden.

– Jeg vet ikke hva årsaken er. Det kan være en naturlig svingning, eller det kan være overfiske. Det tror ikke jeg at det er. Jeg tror nok det er fordi forholdene i vannet har forandret seg etter at vanninntaket er lagt ut i vannet. Jeg har lyst til å få det utredet. Om det er en naturlig svingning eller på grunn av vannuttaket, sa Jørgensen den gang.

Må undersøkes

I slutten av mars har miljøavdelinga hos Fylkesmannen i Troms sendt et brev til Balsfjord kommunalteknikk, der de nettopp ber om at det blir gjort en vurdering av røyebestanden. I brevet viser de til kontakten de har hatt med grunneier Ivar Jørgensen.

«Med bakgrunn i dette, og før vi går videre med eventuelle pålegg, ber vi Balsfjord kommunalteknikk KF om å få gjennomført en faglig vurdering av utviklingen av røyebestanden i Storvatnet», står det i brevet fra Fylkesmannen i Troms.

Fornøyd

Ivar Jørgensen er fornøyd med at hans henvendelser til Fylkesman­nen i Troms blir tatt på alvor.

– Det tok litt tid. Jeg begynte å lure på om det hadde glemt det, men jeg har sett brevet som har gått til Balsfjord kommunalteknikk nå.

– Er du fornøyd med at det skal gjøres en vurdering?

– Ja, det var det som var mitt ønske. De får gjennomføre vurderingen, så får vi ta det derfra, sier Jørgensen til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS