Stenger to bygninger på Skjold på grunn av manglende renhold:

TAR AFFÆRE: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen i Hæren har lenge vært klar over forholdene til de ISS-ansatte som har ansvaret for renholdet på Skjold. Foto: Privat
TAR AFFÆRE: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen i Hæren har lenge vært klar over forholdene til de ISS-ansatte som har ansvaret for renholdet på Skjold. Foto: Privat

- Fare for helse og sikkerhet

MÅLSELV: Inngrodd skitt og ekstremt mye støv, var synet som møtte Hærens hovedverneombud Thomas Norman Hansen under en inspeksjon på Skjold. Nå stenges to av bygningene.

Publisert Sist oppdatert

I januar fortalte Nye Troms at ansatte ved renholdbedriften ISS på Skjold følte seg dolket i ryggen av sin arbeidsgiver. Etter at vaskinga i leiren ble privatisert, har arbeidsflokken blitt mindre og arbeidsmengden økt. Dette har gått ut over renholdet i leiren – og i dag stenges to flerbruksbygninger.

- Renholdet er skikkelig dårlig. Det var ekstremt mye støv, og masse inngrodd skitt. Det er fare for helse, og fare for sikkerheten i forhold til det elektriske på grunn av alt støvet og «skjiten» som vi fant, sier hovedverneombud Thomas Norman Hansen i Hæren.

Hovedverneombud Thomas Norman Hansen i Hæren har lenge vært klar over forholdene til de ISS-ansatte som har ansvaret for renholdet på Skjold.

Det var under en inspeksjon torsdag, at de ekstreme forholdene ble oppdaget.

- De som jobber der sier at de nesten ikke har sett noen renholdere. De har prøvd å gjøre litt selv, men de har begrensede muligheter til å holde det i orden. Dette er ganske nye bygg, så det er skuffende at det blir slik, sier Norman Hansen.

Tegner et dystert bilde

Inspeksjonen ble gjennomført etter at plassmajor Skjold sendte en klage på en rekke meget kritikkverdige og konkrete forhold. Dette har munnet ut i en rapport som tegner et dystert bilde over tilstanden til de to flerbrukshallene som nå stenges. I rapporten kommer det fram at Forsvaret over lengre tid har forsøkt å komme til bunns i problemet. Dette arbeidet har de ikke lykkes med. Men her står det at de ansatte i de to bygningene i gjennomsnitt har sett renholdet på bygget fire ganger siden august i fjor.

«Ut fra hvor skittent det faktisk var på bygget under inspeksjonen kan dette faktisk gjenspeile den reelle situasjonen», står det i rapporten som Nye Troms har fått tilgang til.

De to flerbrukshallene består blant annet av kontor og undervisningsrom som er hyppig i bruk.

- Jeg har stilt krav om full rundvask, at det etableres et renholdsystem med en bemanning bak som kan ivareta renholdet over tid, og en full sjekk av det elektriske utstyret. Når disse vilkårene er innfridd, kan bygningene åpnes igjen, sier Norman Hansen.

Rapporten til hovedverneombud Thomas Norman Hansen i Hæren tegner et dystert bilde over renholdsituasjonen i leiren.

«Vi har de siste 6 måneder hatt vinter og det vi definerer som en ren periode. Vi går nå inn i våren med søle og mer skitt trekkes inn i lokalene. Det betyr at forholdene vil ytterligere forverres dersom renholdet utføres på samme nivå som i dag», står det videre i rapporten.

Frykter allergi, astma og sykdommer

Hovedverneombud Thomas Norman Hansen har lenge vært kjent med situasjonen og utfordringene som de ISS-ansatte har. Det har fra arbeidsgivers side stilt mange og relevante krav til renholdsleverandøren, uten at disse har blitt innfridd. Rapporten tar stilling til at manglende renhold kan påvirke de ansattes helse negativt.

«De eksisterende mengder støv og skitt kan gi allergier, astma, grobunn for andre sykdommer, samt andre helseplager. Risiko for sykdomsspredning er sterkt forhøyet fordi det generelle hygieniske nivået er svært lavt».

Det har samlet seg skitt og støv på de utroligste plassene.

Rapporten viser at store mengder støv har trengt inn i det elektriske utstyret, og at det derfor er en forhøyet risiko for at det oppstår brann. Støvet kan også medføre fare for kortslutning og krypstrøm i elektrisk utstyr, som kan skape store skader.

Norman Hansen skriver at personellet har levd med denne situasjonen i flere år, og at de også har et tilsvarende dårlig renhold på sine boliger.

«Dette innebærer en risiko for at vi som virksomhet senker lista for hva vi aksepterer. Dette innebærer en økt risiko for medisinsk styrkebeskyttelse (MSB), hvor god generell hygiene er en bærebjelke», skriver han.

Midlertidige løsninger

Talsperson Per Espen Strande i Hæren forteller at de har funnet midlertidige løsninger på den delvise stengingen av flerbrukshallene.

- Det vil bli leid inn mobile toaletter, og man må finne alternative fasiliteter for garderober og personlig utrustning, skriver han i en e-post.

Kontorfasiliteter skal etableres i møterom i andre bygninger.

- Dette er ikke en varig løsning. Avdelingene vil bruke de neste dagene på å flytte og etablere seg i de midlertidige fasilitetene. Dette innebærer en del jobb, forteller han.

Utdanning og den daglige tjenesten må tilpasses til de får tilgang på hallene igjen.

- Dette er ikke en heldig situasjon for de ansatte, eller for utdanning av soldatene ved de berørte avdelingene. Hæren håper på en snarlig løsning på problemet og tilgang på flerbrukshallene igjen, skriver Strande.

Slik så det ut i et av vinduskarmene i en flerbrukshall på Skjold. Her har det ikke blitt vasket på en stund.

- Ingen kjennskap

Nye Troms fortalte i januar at de ansatte på ISS sin avdeling på Skjold, gruer seg til å gå på jobb. Årsaken skal være en enorm arbeidsmengde, konflikter med ledelsen og dårlig personalpolitikk.

I en mail skriver Konserndirektør People & Culture, Hege Aamotsmo, i ISS dette om saken:

- ISS er ikke kjent med at noen av de byggene vi har ansvar for på Skjold er blitt stengt av Hærens hovedverneombud i dag. Vår regionale ledelse har i dag vært på befaring på områdene sammen med FLO, og vi imøteser nå deres rapport. Med grunnlag i rapporten vil vi rette opp de eventuelle feil og mangler som måtte bli påpekt. Hærens hovedverneombud var ikke tilstede under dagens befaring.

Powered by Labrador CMS