MARKERTE: Både Tom Hansen og Øyvind Fjeldstad deltok i markeringen for å vise sin støtte til Red Alert Day-aksjonen som de selv er en del av. FOTO: Torbjørn Kosmo
MARKERTE: Både Tom Hansen og Øyvind Fjeldstad deltok i markeringen for å vise sin støtte til Red Alert Day-aksjonen som de selv er en del av. FOTO: Torbjørn Kosmo

Fargela Istindportalen rød under Red Alert Day

HEGGELIA: Det er ingen tvil om at situasjonen for mange musikere, lyd- og lysteknikere og folk i arrangementsbransjen sliter i disse tider. Nå bes det innstendig om hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld var tiden kommet for å markere situasjonen rundt problemene til alle som har tilknytning til arrangementsbransjen, gjennom den såkalte «Red Alert Day»-aksjonen. Aksjonen ble markert over hele verden onsdag og tok sikte på å synliggjøre de utfordringene som folk innen musikkbransjen, og deres underleverandører, møter i sin nye koronahverdag.

Koronaregler har effektivt forhindret arrangører i å holde sine arrangement åpne i år. Dette har skapt vansker for blant andre Tom Midtun Hansen og Øyvind Fjeldstad.

Begge har mange års erfaring i å rigge lyd og lys på arrangementer.

Situasjonen er fortvilt.

– Det går fra støtte, til ingen støtte. Det kuttes helt ut, slår Tom Hansen fast.

Kompensasjonsordning

For å bli kompensert gjennom Nav for tapet av inntekt som følge av situasjonen, har Tom Hansen vært nødt til å melde inn søknad om omsetningsstøtte. For å beregne hva støtta skal bli, sees det på gjennomsnittlig omsetning de tre siste årene.

– Før var gjennomsnittet på omsetning på rundt 500 000 kroner. Nå er den på nærmere 50 000 kroner, sier han.

Dersom støtten utgår fra og med november vil det fort bli vanskelig for Hansen å skulle fortsette med jobben.

– Jeg har en utstyrspark, leie av lager, lån og forsikring som må betales. Der går det i snitt ut 15 000 kroner, og så får jeg 12 000 av Nav. Jeg taper 3000 i måneden, og det er levelig. Får jeg ingen støtte fyker 15 000 ut i måneden, og da går det fort nedover. Sier han.

Fjeldstad deler sin venns resonnement. Han har jobb i luftforsvaret, men en del av hans årlige inntekt er basert på jobben han gjør som lydtekniker.

– Festivaler og konsertsesongen har gått fløyten for min del. Hele bransjen er rammet og ligger nede med knekt rygg, sier han.

MARKERTE: Både Tom Hansen og Øyvind Fjeldstad deltok i markeringen for å vise sin støtte til Red Alert Day-aksjonen som de selv er en del av. FOTO: Torbjørn Kosmo

Kan ta lang tid

Han tror det kan ta årevis å gjenopprette den kompetansen som er i ferd med å forsvinne.

– Hvis kulturbransjen kollapser nå vil det ta ganske lang tid før den er oppe og går igjen, mener han.

Han maner nå kulturdepartementet, og kulturministeren, til å komme på banen med en løsning som ivaretar enkeltmannsforetakene.

– Raja bør trå til og videreføre ordningen inn i 2021. Så usikkert det er nå med tanke på smitteøkning, er det galskap å ta vekk noe som fungerer, sier han.

Det er ikke bare i Målselv folk rammes av koronaen. På Setermoen i Bardu kommune bor og jobber Tom Meyer.

MARKERING I BARDU: På Setermoen stilte Tom Meyer og Stian Strømseth opp og laget en egen markering i forbindelse med aksjonen. FOTO: Torbjørn Kosmo

Han og Stian Strømseth (bildet) har merket hvor kraftig koronasituasjonen har påvirket jobbsituasjonen deres. Meyer er blant de som driver enkeltmannsforetak, hvor han jobber som lydtekniker. Onsdag kveld markerte de Red Alert Day ved å lyse opp kinobygget på Setermoen i røde farger.

– Jeg vet ikke hva jeg skal leve av etter november. Det spås en stor kompetanseflukt fra bransjen fra og med november. Da må folk finne seg noe annet å gjøre. Problemet er at kulturdepartementet har sagt at de skal komme med en ordning som gjør det bedre, men det er ingen som vet hva ordningen går ut på. Det tar mer enn en måned å arrangere konserter slik at man kan leve av det. Det er vanskelig å planlegge, sier Meyer.

Vurderer flytting

Framover i tid erkjenner Meyer at han må vurdere hvorvidt han skal fortsette å bo på Setermoen.

– Jeg må nok finne noe annet å gjøre, dessverre. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort. Jeg har ikke orket å tenke så langt. For det første må jeg bestemme meg for om jeg skal bo her oppe på Setermoen. Jeg har bodd her i 22 år, forklarer han.

Et alternativ, som riktignok ikke er det mest gunstige for Meyer, kan være å selge utstyret sitt. Gjør han det, vil han ende opp uten utstyr dersom koronaen plutselig skulle avta og mulighetene for jobb med lydteknikk plukker seg opp. Skulle han få det solgt, vil han likevel få lite igjen for det.

– Det som er ekstra krise er at hvis jeg ikke finner noe å gjøre, må jeg inn og få sosialbidrag, og da kan det kreves at jeg selger utstyret jeg har. Det vil være umulig å få solgt utstyret. Så lenge man ikke vet hvor lenge dette koronastoppet varer blir det vanskelig å spare opp penger og fordele dem utover, sier han.

Regjeringen har i senere tid vurdert å kutte i støtten til enkeltmannsforetak. Det vil gjøre hverdagen til de som driver enkeltmannsforetak mye vanskeligere i disse usikre tidene.

– Dette har de vurdert å gjøre fra og med november. Bare blant teknikerne i Norge er det rundt 18 tusen mennesker som vil rammes, og mange av dem er fremadstormende talenter. Enkeltmannsforetakene har nesten ingen rettigheter i forhold til Nav.

Powered by Labrador CMS