BYR PÅ HISTORISK KJØRETUR: Kristian Moldenæs har forsket på den første bilturen i Troms. Lørdag håper han du blir med å feire at det er 100 år siden hestekusken ble «chauffør».
BYR PÅ HISTORISK KJØRETUR: Kristian Moldenæs har forsket på den første bilturen i Troms. Lørdag håper han du blir med å feire at det er 100 år siden hestekusken ble «chauffør».

Feirer 100 år med bilkjøring

MÅLSELV: I september 1915 ble den aller første langturen med automobil foretatt i Troms. Det blir markert i Målselv på lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Det har seg nemlig sånn at den første langturen med bil i fylket vårt startet på Finnsnes og fortsatte gjennom Målselv, Sørreisa, Bardu til Salangen. Turen var på 240 kilometer. Det var sjefen for 6. divisjon, general David Vogt på Setermoen, som initierte bilturen. Det fordi han skulle finne ut om den rullende nyoppfinnelsen egnet seg til å forflytte mannskaper rask ved en eventuell strid. Historia er det bilentusiast Kristian Moldenæs som har forsket på, og etter et mangeårig arbeid har han fått bekreftet at dette faktisk er den første kjøreturen i Indre Troms, så vel som fylket for øvrig. Og som seg hør og bør, så skal det nå feires at det er 100 år siden kjøreturen fant sted.

Ordføreren åpner

Feiringa foregår nærmere bestemt på ved Elvestøa på Karlstad lørdag formiddag. På vinterstid er dette inngangsporten til isbrua over til Gullhav. Tidligere ble elveleiet her benyttet som fergeleie. Ferga virket for første gang som bilferge en septemberdag for hundre år siden. Det er målselvordfører Helene Rognli som står for åpninga av arrangementet hundre år senere.

– Da skal flagget være heiset, og Karlstad musikkorps skal spille, forteller Moldenæs.

Den neste delen av hundreårsmarkeringa krever ei aldri så lita forflytning, og det er store sjanser for at mange velger å benyttet bilen til å kjøre 1,5 kilometer ned til Karlstad-Holmen-Kjerresnes (KHK) grendehus.

– Det er nok mange som begynner å bli kaffetørst, og som kunne tenke seg å kjøpe kake teller pølser. Det kan de gjøre på grendehuset, forteller han.

Da automobilen kom rullende

Hovedtrekkplasteret finner sted nettopp her. Moldenæs har invitert andre aktive lag og foreninger med interesse for biler til å stille ut bilene sine. Ei bilforretning benytter den samme muligheten. Moldenæs skal selv ta de oppmøtte med på en reise fra 1895 til i dag med fire hjul og petroleumsmotor. Det gjør han med både ord og bilder.

– Jeg skal ha ei fortellerstund, eller holde et foredrag, om det jeg har funnet ut om bilturen. Jeg skal starte med bilhistorie fra 1895, men det er lokalhistoria om starten på de rullende automobilene i Indre Troms og da de kom til Målselv jeg skal snakke mest om, forteller han.

Han håper at folk finner veien til Karlstad på lørdag. Som han poengterer, den historiske hendelsen som blir feiret preger hverdagen og livet vårt på godt og vondt i dag.

– Jeg håper vi greier å fylle grendehuset til randen. Dette er historia om kanskje den nyoppfinnelsen som har endret samfunnet og dagliglivet vårt aller mest, og det er ei historie som er blitt tatt dårlig vare på. Det har vi tenkt å gjøre noe med nå, for det er ei historie vi bør sette pris på, sier Moldenæs.

Powered by Labrador CMS