Storstilt mannskorkonsert i Bardu og Målselv:

FELLES KONSERT: De er i sannhet en mannsterk gjeng, Freidig mannskor og Mellembygd mannskor, når de slår seg sammen. Siste helga i april byr de på konserter i begge korenes hjemkommuner. Foto: Egil Nyhus
FELLES KONSERT: De er i sannhet en mannsterk gjeng, Freidig mannskor og Mellembygd mannskor, når de slår seg sammen. Siste helga i april byr de på konserter i begge korenes hjemkommuner. Foto: Egil Nyhus

Feirer 190 år med malmfulle røster

Freidig mannskor og Mellembygd mannskor feirer seg selv, hverandre og at pandemien endelig ser ut til å være på retur, med konserter siste helga i april. Samarbeidet har fått tittelen «I 190 ut av koronaen».

Publisert Sist oppdatert

Mellembygd mannskor og Freidig mannskor har nok en gang slått seg sammen, og denne ganger er det for å markere frisleppet etter pandemien.

I tillegg til dette ønsker begge korene å markere hvert sitt jubileum. Mellembygd mannskor ble 90 år i 2020, mens Freidig mannskor er inne i sitt 100. år som forening dette året.

Begge disse begivenhetene ønsker korene nå å markere med to konserter helga 23.–24. april.

To fluer i én smekk

– Vi har jo før hatt et samarbeid tidligere mellom de to korene, og veien var derfor kort for å spørre våre sangervenner i Bardu om vi skulle finne på noe. Det passet jo bra, for vi hadde ikke fått feiret vårt 90-årsjubileum i 2020 på grunn av koronaen, og Freidig mannskor har 100-årsjubileum litt lenger ut på året, sier leder for Mellembygd mannskor, Gudmund Forseth.

Han sier at navnet på konserten, «I 190 ut av koronaen», nærmest ga seg selv.

Første korkonsert

Freidig mannskor ser også fram til å komme seg i gjenge igjen, og være ute og synge for et levende publikum.

– Vi gleder oss kjempemessig, det skal bli artig å få lov til å gjøre en ordentlig konsert igjen. Og ikke minst at det blir den aller først korkonserten i den nye storstua i kommunen, Bardu skole og kulturarena, sier leder for Freidig mannskor, Kjetil Bjørnsen.

Pandemi og planlegging

Han forteller at de har jobbet fram mot denne konserten siden før jul, men med mest trøkk nå på nyåret.

– Det er vanskelig å planlegge når en er i en pandemi, men en må bare gå ut i fra at det skal skal ordne seg, og eventuelt tilpasse, om nødvendig, sier Bjørnsen.

Dirigent for Freidig mannskor er fortsatt Egil Nyhus, men Mellembygd mannskor har Christoph Rothfuchs til å lede det musikalske.

Fra flere land

Det er Bardu som er først stopp på turnéhelga, med konsert i ovennevnte kulturarena lørdag 23. april. Søndag 24. april er det naboene i nord sin tur til å nyte denne konsertopplevelsen, og da er det Målselv kirke som skal fylles av mektig korsang fra 50 sangere, på det meste.

I løpet av konserten vil publikum bli tatt med på en musikalsk reise med svensk, finsk, islandsk og engelsk sang. Konsertene vil bli ledet av to konferansierer, en fra hvert kor. Solistene som opptrer under konserten er fra Mellembygd.

Lokale vrier

De to korene vil hver for seg by på lokale perler. Mellembygd mannskor er kjent for å tolke Arne Lyngås, mens Freidig mannskor har fått laget et helt ny sang.

– Det er Eivind Valnes som har skrevet tekst og melodi, mens dirigenten vår, Egil, har tatt den siste finpussen på arrangementet, forteller Bjørnsen.

I tillegg byr storkoret på det som Bjørnsen karakteriserer som mannskorenes «10 i skuddet», de gode gamle mannskorsangene.

Godt samarbeid

Korene har hatt to fellesøvinger med alle sangerne, og skal ha ei øving til før konserten.

Sist de to mannskorene samarbeidet var i 2016 i forbindelse med innsamling av midler til statuen av Åse Nordmo Løvberg som står på Fossmotunet. I tillegg var de sammen under Landsfestivalen for kor i Svolvær samme år, og opptrådte med fellesnummer under festivalen.

– Forarbeidet og samøvingene til konsertene har vært så bra at det borger for fortsatt samarbeid mellom mannskorene i framtiden, er de to korledererne enige om.

Gratis inngang

Korene er avhengig av rekruttering for å sikre framtidig mannskorsang i Bardu og Målselv. De lokker med godt miljø, høy grad av inkludering og vennskap sangere imellom, og tilbyr liketil gratis inngang til konserten for nye sangere som kunne tenke seg å begynne i korene.

– Det å synge i mannskor er noe som bare må oppleves, avslutter Bjørnsen og Forseth.

Powered by Labrador CMS