FEM ÅR: I år er det fem år siden Rohkunborri nasjonalpark ble etablert. I løpet av de fem årene har det vært investert i oppgradering av infrastruktur i parken. Til helga skal femårsjubileet markeres med ei vandring fra Tornehamn i Sverige til Sørdalen i Bardu. (Arkivfoto: Terje Tverås)
FEM ÅR: I år er det fem år siden Rohkunborri nasjonalpark ble etablert. I løpet av de fem årene har det vært investert i oppgradering av infrastruktur i parken. Til helga skal femårsjubileet markeres med ei vandring fra Tornehamn i Sverige til Sørdalen i Bardu. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Feirer fem år med nasjonalparken

BARDU: I år er det fem år siden opprettelsen av Rohkunborri nasjonalpark. Det skal markeres med ei jubileumsvandring fra Tornehamn til Sørdalen.

Publisert Sist oppdatert

Den offisielle åpninga av Rohkunborri nasjonalpark fant sted i august 2011. Opprettelsen av nasjonalparken gikk ikke smertefritt for seg, og det tok lang tid før et nasjonalparkstyre kom på plass. Men i årenes løp har det også vært gjennomført flere tilretteleggingstiltak, og det har vært investert store summer i infrastruktur. Nasjonalparkforvalter Asgeir Kvalvåg Blixgård forteller at det blant annet er etablert innfallsporter til nasjonalparken i Sørdalen og via Bones.

– I Sørdalen er det bygd tre kilometer vei og parkeringsplass. I samarbeid med grunneierne i området har vi bygd bru over Tverrelva, og videre oppover i dalen er det etablert hengebruer blant annet over Kjelelva, sier han.

Også ved Bones er det etablert parkeringsplass, og rundt 20 skilt er kommet på plass som viser vei til nasjonalparken fra E6.

Tilrettelegger

For de som ferdes i nasjonalparken, er det imidlertid ikke bare veier og parkering som er viktig. Blixgård forteller at det flere steder er tilrettelagt med bord og benker, og at det dessuten er etablert utedo på enkelte steder. Og stiene tilrettelegges også.

– Fra Sørdalen skal vi blant annet se på alternative stier på grunn av at noen områder er utsatt for flom. Det kan også bli aktuelt med mer klopping, sier han.

Nasjonalparkstyret og nasjonalparkforvalteren har også arbeidet med ting som kanskje ikke synes ved første øyekast. Arbeidet med forvaltningsplan har pågått over tid, og Blixgård forteller at denne etter planen skal sendes direktoratet neste år for faglig godkjenning.

– Vi har også mye arbeid framover og skal også ha fokus på den kanskje viktigste innfallsporten til Rohkunborri – nemlig Altevatn, sier Blixgård.

Jubileum

Femårsjubileet skal markeres med ei jubileumsvandring. Den vil foregå førstkommende helg og er ei todagers vandring. Nasjonalparkstyret sørger for buss for deltakerne fra Tverrelva i Sørdalen til Abisko turiststasjon. Derfra går turen videre til Tornehamn i Sverige, der ferden går videre til fots til Lappjordhytta. Der skal reisefølget overnatte til søndag, før ferden går videre tilbake til parkeringsplassen ved Tverrelva i Sørdalen. Turen krever påmelding, og det er totalt rom for 15 deltakere på turen.

Powered by Labrador CMS