Eva Heimro (t.v.) og Liv Hansen servert kaffe og kaker til beboere og besøkende på Malangstun i 35 år. At de fortsatt har noe å gi til eldre synes de er veldig trivelig å kjenne på.

Feiret 35 år med omsorg

– Malangstun er ikke bare et sykehjem, men rommer så mye mer enn det. Huset er viktig for alle i Malangen og håpet er at bygget skal være i drift også de neste 35 årene.

Publisert Sist oppdatert

Til de over 100 fremmøte, da Malangstun torsdag feiret sine første 35 år, var det en stolt konstituert enhetsleder som var klar på at samtlige som var til stede føler et spesielt bånd til dette huset.

Når det skal feires 35-års jubileum må det også serveres kaker og smørbrød. Utvalget på Malangstun var det i så måte absolutt ikke noe å utsette på.

Trygg og meningsfull hverdag

– I 35 år har det her huset vært en stor del av Malangen som helhet. Malangstun rommer i aller høyeste grad omsorg. Det rommer varme og kjærlige hender. Det rommer lukta av nybakt brød fra kjøkkenet. Det rommer fyr i ovn fra stua en kald vinterdag. Det rommer glede og smil. Ja, det rommer livshistorien til hver enkelt beboer, og vi er heldige som får ta del i dette, sa Siri Hansen.

Hun var klar på alle på Malangstun var som en stor familie i lag.

– Til alle våre beboere vil jeg si at dette huset er deres hjem, og vi som jobber her vil alltid gjøre det som er i vår makt for at dagene deres skal være trygge og meningsfull. Dere fyller huset med sjel og dere gjør det til en plass det er godt å være, sa Hansen.

Enhetsleder Siri Hansen kunne med stolthet fortelle de fremmøtte om den viktige betydningen Malangstun har hatt i 35 år. Derfor mente hun det var ekstra viktig å markere jubileet på skikkelig vis.

I verdensklasse

Hun rettet en stor takk til de ansatte som hun fremhevet kom på jobb hver dag med glede, og med motivasjon og stor iver til å gjøre en god jobb.

– Dere utfører en jobb i verdensklasse og det er med stor glede vi blir vitne til den innsatsen dere legger ned. Mange takk. Jeg er så utrolig stolt over å kunne være kollega av dere, sa Hansen.

Hun takket samtidig både pårørende og den store dugnadsånden, som både ansatte og lokalbefolkningen viser gang på gang.

– En stor takk også til tidligere ansatte. Mye av samholdet, omsorgen og den gode kulturen på dette huset har også dere vært med på å forme. Vi som er her i dag har i så måte overtatt en god arv fra dere, sa Hansen.

Torsdag sørget Vibeke Olsen (t.v.), Ane-Lill Skjellstad, Line Rognmo og Ranveig Falck Solvang. En kvartett som er veldig godt fornøyd med at politikerne valgte å si ja til at godlukta av nybakte brød fortsatt skal kjennes på Malangstun.

Skikkelig markering

Hun poengterte at for de ansatte var det viktig å markere 35-årsjubileet på skikkelig vis.

– Vi skal nemlig ikke lenger ta ting som en selvfølge, men håper selvsagt at bygget skal kunne være i drift i mist 35 år til. Vi treng Malangstun og Malangstun trenger oss. I dag gjør vi stas på «jubilanten» og i den forbindelse har den flotte gjengen på kjøkkenet bakt og stått på hele uka for at vi kan få smake på hjembakte rundstykker med masse godt pålegg. Og det flotte kakebordet består av hjembakte delikatesser, fra både kjøkkenet og flotte ansatte, avsluttet Siri Hansen før hun igjen ønsket et 100-talls fremmøtte velkommen til en skikkelig bursdagsfeiring.

Inne var det god stemning, og ute var det også pyntet til fest.

Blir tatt vare på

At Malangstun er viktig for alle på halvøya var det flere som fremhevet i sine taler. Det mener i høyeste grad også beboere vi snakket med.

– Uten tvil er det svært viktig å ha Malangstun. Det er en del år siden jeg ble alene. Innimellom ble det dårlig med matstell og etter hvert fikk jeg besøk fra Malangstun hver dag for medisinering. Nå har jeg vært beboer her i rundt tre år. Her blir vi stelt godt med og har ingenting å klage over, sier Halvard Sandmo.

83-åringen fra Sørfjorden legger til at borte bra, men hjemme best, er et ordtak som stemmer i de aller fleste tilfeller.

– Det er vel noe de aller fleste mener. Men – her på Malangstun er det godt å være og det er godt å komme hit. Som sagt så får man all god hjelp man trenger, av dyktige og hyggelige ansatte, sier Sandmo.

Halvard Sandmo forteller at som beboer på Malangstun blir han tatt veldig godt vare på av ansatte som viser stor omsorg. Å få servert kaffe og kaker fra avdelingsleder May-Britt Tverbak hadde den gamle sjøulken ingenting imot.

Trives veldig godt

Det mener også snart 88 år gamle Gerd Eriksen fra Nordby.

– Jeg bodde fire år i omsorgsbolig og har tidligere vært her på rehabilitering. Siden like før jul har jeg hatt fast plass på Malangstun. Det var ikke vanskelig å flytte hit, for her blir man tatt godt imot. Ja, nesten for godt, sier Eriksen.

Trives gjør hun helt klart.

– Ja, visst gjør jeg det. Alt er bra og her er vi med på litt av hvert. Det er mye humor og hver en av oss blir respektert på en helt unik måte, så all ære til både beboere og ansatte, sier Eriksen.

Som tidligere ansatt på Malangstun kjenner hun i så måte godt til viktigheten av godt samhold og det å få beboere til å trives.

– Ja, fra september året Malangstun ble tatt i bruk og de neste 12-15 årene jobbet jeg her. Nå er jeg visst nok blitt valgt som tillitsvalg for beboerne, men får jeg ikke det som jeg vil går jeg bare og legger meg, sier Eriksen og ler godt.

Heller ikke snart 88 år gamle Gerd Eriksen hadde betenkeligheter med å bli beboer på Malangstun. – Her blir vi veldig godt tatt vare på, sier Gerd.

35 år som ansatte

To som var ansatt på Malangstun fra første dag er Eva Heimro (68) og Liv Hansen (70). Begge jobber fortsatt på samme sted, og som pensjonister går de i dag ekstravakter.

– Vi var begge med da gamlehjemmet ble brukt og var med på flyttingen hit. Jeg husker godt at det ble kokt ei stor panne med lapskaus på åpningsdagen, sier Eva.

Mens det i starten var 10-12 brukere forteller Liv at dette antallet er tredoblet.

–  Alt er samlet i samme bygg på ulike avdelinger, derav demensavdeling, rehabilitering og to boenheter, sier Liv.

Eva Heimro (t.v.) og Liv Hansen var med på starten av Malangstun, som de begge mener er en nødvendighet for folk som bor på halvøya.

En nødvendighet

Begge mener Malangstun er en flott arbeidsplass, og en nødvendighet for folk som bor i området.

– Ja, ikke bare her i nærområdet, men for hele halvøya. Uten Malangstun har beboerne måttet ut av bygda, og det ønsker ingen av oss. Det er derfor av stor betydning at denne flotte institusjonen er her på Mestervik, sier Liv Hansen.

Hun får støtte hos sin pensjonistkollega som forteller om en stor dugnadsinnsats, samt at hver tredje torsdag er det sang og musikk for beboere og ansatte på Malangstun.

– Og fortsatt jobber vi og går ekstravakter som pensjonister. Det er vi takknemlige for å kunne gjøre. At vi fortsatt har noe å gi til de eldre er nemlig veldig trivelig å kjenne på, avslutter Eva Heimro.

Til ære for jubilanten stilte Malangskoret og bidro med god stemning.
Powered by Labrador CMS