OVERGRIPER DØMT: Over en periode på fem år begikk en mann i 20-årene en rekke seksuelle overgrep mot sju gutter. Nå er han dømt til fem års fengsel og til å betale ofrene totalt 625 000 kroner i erstatning. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkivfoto)
OVERGRIPER DØMT: Over en periode på fem år begikk en mann i 20-årene en rekke seksuelle overgrep mot sju gutter. Nå er han dømt til fem års fengsel og til å betale ofrene totalt 625 000 kroner i erstatning. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkivfoto)

Fem års fengsel for overgrep mot barn

En mann i 20-årene er dømt til fem års fengsel for seksuelle overgrep mot sju gutter. En rekke av overgrepene fant sted i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge dommen fra Senja tingrett begikk mannen en rekke seksuelle overgrep mot de sju barna over en tidsperiode på om lag fem år.

«I skjerpende retning finner retten grunn til å peke på at det her ligger en omfattende seksuell utnyttelse av flere unge gutter. Retten finner det også skjerpende at de straffbare handlingene er begått etter at domfelte først hadde opparbeidet seg tillit hos barna og deres foreldre, for deretter å foreta en kynisk utnyttelse av den opparbeidede tilliten», står det i dommen.

Det blir også trukket fram at tiltalte «kjøpte» seg tilgang til kroppene til flere av guttene ved å kjøpe klær og godteri til dem. Mannen kjørte også rundt på guttene og tok på kroppene deres som betaling for kjøringa. Dersom guttene forsøkte å nekte, truet han med at de måtte gå ut av bilen.

«Flere av guttene har også forklart at de ble holdt fast når overgrepene fant sted. Tiltalte har således benyttet sin fysiske overlegenhet til å tvinge gjennom sine seksuelle overgrep mot barna. Retten viser også til at flere av guttene var svært unge da overgrepene fant sted.»

Erkjente en del skyld

Tingretten brukte fem dager på å behandle saken mot mannen. Han erkjente skyld eller delvis skyld på en del av tiltalepunktene. Retten mottok forklaring fra ti vitner, et sakkyndig vitne og to rettsoppnevnte sakkyndige vitner. Tiltalte fortalte i retten at han hadde en vanskelig barndom, og at han ble utsatt for mobbing på skolen. Han har angst for å være seksuelt sammen med jevnaldrende, og at det var lettere for han å få seg seksuelt samvær med barn enn andre voksne. Mannen går nå til behandling hos psykolog.

I retten kom det fram at politiet ble kjent med denne saken i januar 2016, da faren til en av guttene tok kontakt med det lokale lensmannskontoret og fortalte at sønnen var blitt utsatt for seksuelle overgrep. Tiltalte ble pågrepet samme dag og varetektsfengslet.

Senja tingrett påpeker i sin dom at forklaringene til alle de sju guttene framsto som meget troverdige. Guttene forklarte seg nøkternt og detaljert. Det var rettens klare oppfatning at ingen av guttene egentlig ønsket å fortelle om hva de har opplevd fordi de føler voldsom skam. Flere av dem ga også uttrykk for frykt for å ikke bli trodd.

Lagret nakenbilder

Ifølge dommen fikk flere av guttene melding fra tiltalte om de kunne sende nakenbilder av seg selv på Snapchat. Noen av dem gjorde det i den tro at bildene ikke ble lagret. Det mannen ikke hadde fortalt guttene, var at han hadde installert et program som gjorde det mulig for han å lagre det som ble sendt til han på Snapchat.

«Etter rettens syn viser dette igjen hvor kynisk tiltalte har utnyttet det tillitsforholdet han etter hvert opparbeidet seg til guttene», skriver tingretten.

I tillegg til fengselsstraffen på fem år, blir mannens mobiltelefon, nettbrett og bærbare PC inndratt. Det er utstyr som han har benyttet til anskaffelse og lagring av materiale som framstiller seksuelle overgrep mot barn og framstillinger som seksualiserer barn. Han er også dømt til å betale til sammen 625 000 kroner i oppreisningserstatning til de sju guttene. I den utmålte fengselsstraffen skal det gjøres et fradrag på fire dager for utholdt varetekt.

Powered by Labrador CMS