UVANLIG SYN: Synet av til dels bar asfalt og gress er slettes ikke et normalt syn i januar. Foto: Torbjørn Kosmo
UVANLIG SYN: Synet av til dels bar asfalt og gress er slettes ikke et normalt syn i januar. Foto: Torbjørn Kosmo

Femte varmeste desembermåned på 120 år

MÅLSELV: Med en gjennomsnittstemperatur på 4,6 varmegrader over normalen, ble desember i 2020 målt til å være den femte varmeste desembermåneden siden 1900.VÆRET

Publisert Sist oppdatert

Det melder Meteorologisk institutt på sine hjemmesider.

Det var Innlandet, Viken, samt Troms og Finnmark som hadde de varmeste gjennomsnittstemperaturene i landet, med enkelte målestasjoner som målte opp imot åtte grader varmere enn normalen.

Normalen ligger ifølge Meteorologisk institutt på -5,9 grader i desember nasjonalt.

På Bardufoss var det gjennomsnittlig 2,5 grader varmere enn normalen. Middeltemperaturen, som er temperaturen som måles over en viss tidsperiode, viste -6,4 grader.

Middeltemperaturen ved målestasjonen på Bones i Bardu var på -2,2 grader. Ved Mortenhals var middeltemperaturen på -4,5 grader.

Ser en trend

Hvorfor denne vinteren, og særskilt desembermåneden, ble så varm, tør ikke statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes spå, men hun ser en klar temperaturtrend på vintrene.

– Det er ikke lett å si hvorfor det har låst seg fast på den værsituasjonen vi har sett denne vinteren. Det varierer som regel fra år til år. Trenden er at vi går mot mildere vintre, sier Moxnes.

I Tromsø har målestasjonen vist et historisk lavpunkt på nedbørsfronten.

– Våre målinger på tirsdag viser at vi har minst snøfall nå, sammenlignet med de 100 siste årene. Det er veldig spesielt. Det er da man ser hvor sjeldent det er med slike varme vintre, men vi må nok belage oss på at det blir vanligere utover, sier hun.

Stor økning av nedbør

I desember økte nedbørsmengden nasjonalt med tretten prosent. De største endringene kunne man finne langs kysten fra Vest-Agder til svenskegrensa, samt indre strøk av Troms og Finnmark, hvor økninga var på 30 prosent. Nedbøren vi fikk var først og fremst regn.

Hun kan ikke gi et estimat for hvordan resten av vinteren blir på nåværende tidspunkt, men forsikrer om at det blir kaldere. I alle fall på kort sikt.

– Slik det ser ut for de neste 14 dagene, tyder det på at blir kaldere fra og med onsdag og tirsdag. Temperaturene vil synke ned på minussiden. Det vil bli kaldt og tørt. Snøen lar vent på seg de neste to ukene, avslutter statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Powered by Labrador CMS