Nå er det slutt på at nettsider henger seg:

PÅKOBLET: Egil og Marita Strømsør-Bygdevoll er svært fornøyd med å ha blitt tilknyttet fibernettet i Øvre Bardu. Nå får også sønnen Adrian (10) gjort lekser uten problemer.
PÅKOBLET: Egil og Marita Strømsør-Bygdevoll er svært fornøyd med å ha blitt tilknyttet fibernettet i Øvre Bardu. Nå får også sønnen Adrian (10) gjort lekser uten problemer.

Fiberen er kommet til Østerdalen

ØVRE BARDU: Familien Strømsør-Bygdevoll har i likhet med mange andre fått en enklere hverdag med fiber.

Publisert Sist oppdatert

Egil og Marita Strømsør-Bygdevoll er kanskje ikke av dem som i størst grad tilbringer tida si pålogget internett. Samtidig erkjenner også de at vi går mot ei framtid der digitalisering er en naturlig del av selv de mest hverdagslige gjøremål.

- Adrian går i femte klasse, og fra skolen legges det opp til at stadig mer av skolearbeidet må gjøres på nettet. Det gjelder både lekser, innleveringer og ukeplaner. Det var ikke så lett å få til før, men nå er det ingen problemer, sier mamma Marita.

Det er nå omtrent fem måneder siden de ble knyttet til kommunens fibernett, og hverdagen før og etter er to ganske ulike ting.

- Du kan nesten si at det er ei tidsregning før og ei etter fiber, smiler pappa Egil.

Foretrakk mobilnettet

I det området der de bor i Østerdalen, var det i realiteten kun én eneste mulighet for å få internett, og det var gjennom Nordix Data. Men de opplevde det trådløse nettet som svært ustabilt.

Paret har hørt om at enkelte har måttet kutte ned trær for å bedre signalkvaliteten, noe som hjalp litt, men vær og vind var det lite den enkelte abonnent kunne gjøre noe med.

Egil forteller at det var sjelden han tok seg bryet med å koble seg opp i det store og hele, men heller benyttet mobiltelefonen sitt 4G-nett også til pc'en, og syntes det fungerte mye bedre.

- Å skulle streame en film eller noe var en sant mareritt. Det sto og lastet og snurret det meste av tida, sier Marita.

Hun er også leder for turngruppa, som for en stor del administreres via nettet. Alt av informasjon leveres elektronisk, ingen får lenger fakturaer, øvingsplaner og terminlister i postkassen.

- Alternativet mitt var jo å kjøre på jobb og gjøre det der, sier hun.

Nettstudier på dårlig nett

Ekteparet innrømmer at de i grunnen visste lite om hva det innebar å ha fiber, da de skulle bestemme seg og melde sin interesse til utbyggerne.

- Men ettersom det var dårlig i utgangspunktet med så begrensede muligheter, ble det til at vi takket ja, sier Egil, og angrer ikke på det.

Også Marita er i ettertid kjempeglad for at de har fått fibernett.

Begge har tatt utdanning gjennom nettstudier, der det ofte ble lagt opp til møter via direkteoverføringer på Skype. Men også det var vanskelig å få til, med hakking på både lyd og bilde. Det er begge to glad for å slippe nå.

- Det var spesielt risikabelt når en skulle ha hjemmeeksamen, sier Marita.

Raskt levert

De er ganske sikre på at langt de fleste som bor innover dalføret har gjort avtale med kommunen om fiber, selv om det innebar en egenandel.

Ironisk nok er det Nordix Data som står bak fiberutbygginga i Bardu, og har av den grunn gått fra nærmest å være et skjellsord til Messias i bygda. For idenne sammenhengen har familien lite å utsette på firmaet.

- Fra de begynte å legge ut kabelen i begynnelsen av mai og til vi var knyttet på, gikk det veldig kort tid, kun et par uker i høyden, sier Egil.

Marita bekrefter at de har vært imøtekommende og effektive på alle måter.

- De har gjort en kjempejobb når det kom til montering, og hvordan vi ville ha det, sier hun.

En bedre TV-hverdag

Å ha godt nett gjør i følge paret en langt mer fleksibel til å kunne jobbe hjemmefra – også i stand til å delta på møter. For eksempel om en som foreldre har sykt barn, et scenario som ikke er sjeldent at en småbarnsfamilie opplever.

Men det ingen av dem tenkte på på forhånd, var at fiberkabelen ikke bare hadde med seg stabilt, høyhastighetsnett, men også TV-signaler. Familien har nå gått fra fem kanaler til et langt større utvalg – og det for samme prisen.

Også Adrian synes at det har vært gøy å få litt flere barnekanaler enn bare NRK Super, som de hadde med Riks-Tv.

- Men jeg ser også litt på Netflix, forteller han.

Powered by Labrador CMS