UTBYGGING: Bergneset havn i Balsfjord skal bygges ut for over 70 millioner kroner, men må klare seg uten tilskudd fra Kystverket. Arkivfoto: Leif Stensland
UTBYGGING: Bergneset havn i Balsfjord skal bygges ut for over 70 millioner kroner, men må klare seg uten tilskudd fra Kystverket. Arkivfoto: Leif Stensland

Fikk avslag på tilskudd på 15 millioner

BALSFJORD: Balsfjord kommune søkte Kystverket om tilskudd på 15 millioner kroner for utbygging av Bergneset havn, og fikk avslag.

Publisert Sist oppdatert

Balsfjord kommune og brukerne av industriområdet på Bergneset har behov for mer kaiareal for å betjene dagens aktivitet. I tillegg ser dagens brukere for seg økt aktivitet i fremtiden, pluss at eventuelt nye brukere av industriområdet vil kunne ha behov for kaiareal. Det er gjennomført et forprosjekt, og prosjektet er kostnadsberegnet til omkring 71,1 millioner kroner.

Tilskudd

15 millioner kroner av denne summen har Balsfjord kommune i vår søkt om tilskudd til fra Kystverket. Kystverket deler årlig ut tilskudd til investering i effektive og miljøvennlige havner. Formålet med tilskuddsordningen er at den skal bidra til å effektivisere logistikkjeden gjennom investeringer i allment tilgjengelige havner.

Avslag

Nå er det imidlertid klart at det ikke blir noe tilskudd fra Kystverket til Balsfjord kommune.

«Vi rangerer søknader etter hvor stor effektiviseringsgevinst vi antar prosjektet vil føre til,» skriver Kystverket i sitt avslag til kommunen.

De skriver at effektivitetsgevinster for logistikkjeden veier tyngst, klima- og miljøgevinster noe mindre og godsoverføring fra vei til sjø veier minst, med 10 prosent.

Oppfyller vilkårene

Kystverket er tydelige på at Balsfjord kommune oppfyller vilkårene for å motta tilskudd gjennom tilskuddsordningen. Det er ikke det som er årsaken til avslaget.

«Ved søknadsfristens utløp 10. mai 2021 hadde Kystverket mottatt søknader med en samlet søknadssum som langt overskred tilgjengelige midler. Foreliggende søknad fra Balsfjord kommune oppfyller kriteriene, men det er andre søknader som har blitt rangert høyere,» skriver Kystverket.

Havneansvarlig i Balsfjord kommune, Arnt Hansen, sier til Nye Troms at pengene ville kommet godt med.

– Men vi jobber trøstig videre med prosjektet. Dette hadde vært kjærkomne penger, men vi er ikke avhengige av denne støtta. Det ville hjulpet på, men har ikke noe betydning for den videre framgangen som sådan, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS