TRYGT: Fastlege Mariell Thomassen, sykepleier Veronika Karlsen og kommuneoverlege Hans Olav Eriksen er godt fornøyde med legevaktas nye undersøkelsesrom, men de håper de får lite bruk for det. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TRYGT: Fastlege Mariell Thomassen, sykepleier Veronika Karlsen og kommuneoverlege Hans Olav Eriksen er godt fornøyde med legevaktas nye undersøkelsesrom, men de håper de får lite bruk for det. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Fikk bygget «smitterom» i all hast

STORSTEINNES: På legevakta på Storsteinnes har de på rekordtid fått på plass et helt eget rom, der de kan undersøke de pasientene som man mistenker kan ha koronaviruset, og som det står dårlig til med.

Publisert Sist oppdatert

De aller fleste pasientene som det mistenkes at kan ha koronasmitte i Balsfjord, de får ikke komme inn på legevakta engang. De testes i bilene sine på utsiden av legevaktinngangen, av helsepersonell i fullt smittevernutstyr. Noen pasienter er det imidlertid et større behov for å få undersøkt skikkelig. Det kan være pasienter med kraftige luftsveissymptomer, hvor man mistenker koronasmitte. De blir undersøkt i et helt eget rom på legevakta, og undersøkelsesrommet ble klargjort og ordnet i stand på null komma niks.

Ikke mange

Kommuneoverlege, Hans Olav Eriksen, forteller at det heldigvis ikke er mye de har hatt bruk for rommet, der pasientene med de verste luftveissymptomene skal undersøkes.

– To ganger har vi hatt rommet i bruk til nå, mener jeg det er. Men det er trygt og godt at det finnes her, sier Eriksen.

Det er ikke lenge siden han meldte fra til kommunen at et slikt rom ville være nyttig og nødvendig på legevakta. Få dager seinere var rommet klart til bruk.

– Det viser jo at kommunen tar dette på alvor, og viser velvilje for at vi skal kunne håndtere dette på en riktig måte. Jeg snakket med ledelsen i kommunen, og dagen etterpå hadde vi to snekkere her fra Nysted til å gjøre de nødvendige endringene som behøvdes på rommet, sier Eriksen.

Rommet ser ut som et vanlig undersøkelsesrom, men det er kun utstyrt med det mest nødvendige, for at det skal være enkelt å sprite ned flere ganger om dagen. Det har også et spesielt og lukket luftsystem, som gjør at lufta trekker ned og mot gulvet.

Andre alternativer

Eriksen forteller at det er viktig at man i så stor grad som mulig unngår å få potensielt smittsomme pasienter inn i bygget. Det ble i starten sett på andre alternativer, og blant annet vurdert å sette opp et varmetelt på utsiden av legevakta.

– Men vi behandler så få pasienter. Det er omkring 7-10 som tester hver dag, og så langt har alle tester vært negative. Det vil si at i prinsippet har vi testet 120 personer med forkjølelse. Og svært få av disse er det nødvendig at vi får inn på legevakta for undersøkelser, sier Eriksen.

Han mener Balsfjord kommune og legekontoret på Storsteinnes fremdeles har god kontroll, og er godt forberedte på det som kan komme.

– Vi har et trygt og godt lager når det kommer til smittevernutstyr. Vi har fått både masker og vernedrakter fra Nysted, og siden jeg er involvert i Aurora Spirit, så har vi fått en del håndsprit fra destilleriet, sier Hans Olav Eriksen.

Powered by Labrador CMS