KINOSAL: Hver dag kommer det minst to busslass med turister som blant annet får se en video av hvordan ishotellet de befinner seg i, ble bygget. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
KINOSAL: Hver dag kommer det minst to busslass med turister som blant annet får se en video av hvordan ishotellet de befinner seg i, ble bygget. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Fikk endelig åpnet dørene

TAMOKDALEN: Årets versjon av ishotellet til Tromsø Ice Domes er større, mer utsmykket og bittelitt mer forsinket enn fjorårets. Nå er det imidlertid på plass, og turistene strømmer allerede på.

Publisert Sist oppdatert

10. desember var det slik at Tromsø Ice Domes i utgangspunktet skulle åpne dørene og starte sesongen. Den datoen var gjengen som står bak så vidt i gang med å få på plass årets store konstruksjon av snø og is i Tamokdalen. Det var i fjor at eier og Daglig leder Eirik Tannvik tok skikkelig sats og åpnet domen av is og snø for første gang. Denne gangen har det kostet mer blod, svette og tårer, men han vet at det blir verdt det til slutt.

Årets kreasjon er 200 kvadratmeter større enn i fjor, og dermed omkring 600 kvadratmeter.

Tøft

- Ja, i år så har det vært skikkelig tøft og vi har møtt på utfordringer. All snøen som vi bruker til å bygge her produserer vi selv, og for at vi skal kunne gjøre det, så må temperaturen ideelt sett være på omtrent ti minusgrader. Det har vi ventet lenge på, sier Tannvik til Nye Troms.
Den seine vinteren og manglende minusgrader har ført til at han har måtte booke og booke om is-kunstnere og andre som deltar i byggeprosessen flere ganger. Han sammen med et crew på syv andre, og to semitrailere måtte kjøre fem timer for å hente ut is til skulpturer, bord, bardisk og alt annet som er laget av is, inne i domen.
- Det er så mange ansatte, entreprenører, innleide kunstnere og bookingansvarlige som har jobbet kjempehardt de siste ukene. Hele konstruksjonen er rett og slett bygget på halve tiden, av det som var planlagt. Da er det godt endelig å komme i mål, men vi roer ikke ned nå, sier Tannvik.

Busslass

Hver eneste dag kommer det minst to busslass med turister fra Tromsø for å se på domen, som endelig fikk åpnet dørene fire dager før julaften. De har ikke holdt stengt på noen helligdager, for turistene strømmer til uansett om dagen er rød på kalenderen eller ikke.
- Det kommer to til tre busser med turister hver eneste dag, som får guidede turer inni domen. Så ser det også ut til at det øker godt på med folk som kommer med bil. Både turister som ordner opp selv og lokale, sier Tannvik.

Hver dag kommer det minst to busslass med turister som blant annet får se en video av hvordan ishotellet de befinner seg i, ble bygget.

Det de får se når de kommer er en stor konstruksjon av is og snø. 200 kvadratmeter større enn i fjor, med syv soverom, kino, bar og restaurant og utallige kunstverk i is og snø.
- Vi har brukt 17.000 kubikkmeter med snø for å bygge dette. En full trailer tar 15 kubikk. Det blir 1133 trailere med snø, sier han.
Han er stolt av hvordan det har blitt, men mener det fortsatt er småting som gjenstår før alt er helt ferdig.
- Det er snakk om noen kabler som skulle vært bedre skjult og noen skulpturer som skulle vært lyssatt på en bedre måte. Det er kanskje vi som driver med dette som legger best merke til det, men det kommer på plass, sier han.

Dagsturisme

Tannvik er klar og tydelig på at det dagsturisme han satser på i Trome Ice Domes, og det er de som kommer på korte turer som opplegget er skreddersydd for. Likevel har han fått på plass seks flere soverom enn domen hadde i fjor. I fjor var det kun ett. Nå er det syv.
- Det var stor etterspørsel i fjor etter overnatting, og da hadde vi kun et rom tilgjengelig. I år har vi litt flere, siden vi har fått opp dette bygget ved siden av, hvor man kan varme seg og hente seg inn litt, sier Tannvik.
Det er bygget ei hytte ved siden av domen, som er god og varm, der man kan spise og drikke, bruke toalett og dusje seg.
- Vi er veldig glade for å ha fått dette på plass, for det gir oss mange flere muligheter i forhold til overnatting, og gjør at vi kan holde på gjestene litt lenger, sier han.

I år får mange flere enn i fjor muligheten til å sove i kulda. Hele syv roverom er på plass i hotellet.

Besøkende

Med fem ansatte, noen ekstrahjelper og bussjåfører tar Tromsø Ice Domes i mot tusenvis av turister i løpet av en sesong. I fjor var det 4500 besøkende innom. I år satser Tannvik på 6500.
- Og det er uten lokale. Antall besøkende i fjor var omtrent som vi hadde håpet på, men det tallet som virkelig overrasket oss var antall lokale besøkende. Det ser ut til å øke enda mer i år, sier Tannvik og legger til at det er egne priser for lokale som besøker domen, som er lavere enn prisen for turister.
Han ønsker at lokale skal ta turen innom for å se attraksjonen som de har fått i nærområdet sitt, og nå blir domen stående, og åpen, til utgangen av mars.
- Det er det ingenting som skal komme i veien for. Været er mest kritisk i byggefasen. Når den først står her, så tåler vi greit en måned med regnvær, sier han.

Powered by Labrador CMS