UNGE: Emilie Løvheim, Benedikte Nybakk, Birgitte Grønås og Aslaug Olsen synes det er synd at de fikk kjøpt alkohol i flere dagligvarebutikker i forbindelse med et skoleprosjekt. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen
UNGE: Emilie Løvheim, Benedikte Nybakk, Birgitte Grønås og Aslaug Olsen synes det er synd at de fikk kjøpt alkohol i flere dagligvarebutikker i forbindelse med et skoleprosjekt. Foto: Maiken Kiil Bartholdsen

Fikk kjøpt alkohol

BALSFJORD: Tror du disse jentene er gamle nok til å kjøpe alkohol? Ikke? Vel, det fikk de gjort ved tre av ti tilfeller i Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Disse fire jentene går i 8. klasse på Sand skole. Nylig har de gjennomført et skoleprosjekt, der de har forsøkt å kjøpe alkohol på dagligvarebutikker i Tromsø, på tross av sin unge alder.

Birgitte Grønås, Benedikte Nybakk, Emilie Løvheim og Aslaug Olsen er alle sammen 13 år gamle. Likevel viste undersøkelsen deres at de fikk handlet alkohol ved tre av ti tilfeller i Tromsø.

Hadde ikke trodd

Jentene dro til Tromsø sammen med læreren sin, Nina Østerås. Etter mye planlegging var de klare for å starte undersøkelsen sin.

– Da vi først fant ut om prosjektet, gledet vi oss veldig til vi skulle dra til Tromsø for å gjennomføre prosjektet. Men når det nærmet seg, tror jeg at vi alle ble ganske nervøse og gruet oss til vi skulle inn å kjøpe alkohol, sier Emilie til Nye Troms.

Før de dro, hadde elevene ingen tro på at de kom til å få kjøpt noe. De trodde de kom til å gå tomhendte ut av butikkene.

– Hvorfor det?

– Se på oss da. Vi ser ikke akkurat ut som at vi er 18 år gamle, sier jentene i kor.

Tre av ti

Sammen med læreren sin besøkte elevene fem forskjellige butikker. Alle butikkene skulle besøkes to ganger i løpet av samme dag for å dobbeltsjekke. Jentene skulle forsøke å kjøpe øl, rusbrus og cider.

– Vi fikk kjøpt tre forskjellige ganger. To ganger fikk Aslaug kjøpt, og en gang fikk Benedikte kjøpt, sier jentene.

To av gangene var i samme butikk og én gang i en annen butikk.

– De stedene vi fikk kjøpt alkohol, var det ingen som spurte etter legitimasjon i det hele tatt. De stedene der de spurte oss om vi hadde legitimasjon, hjalp det ikke å lyve. Spurte de oss og vi ikke hadde, fikk vi heller ikke kjøpt, forklarer jentene, som har valgt å anonymisere butikkene i undersøkelsen.

Etter kjøpet var unnagjort, kom læreren inn i butikken for å hjelpe jentene til å fortelle om at dette egentlig var en undersøkelse, og at butikken nettopp hadde solgt alkohol til en 13-åring.

Flaue

– Da vi fortalte dem som satt i kassa at de nettopp hadde solgt alkohol til noen som var 13 år gamle, så ble de skikkelig flaue. Det var nesten sånn at vi synes litt synd på dem, sier jentene.

Mest av alt synes de det er fryktelig dårlig gjort av butikkene. De synes at det ikke burde forekomme.

– Det er veldig slapt. Det tar ikke akkurat lang tid å spørre om legitimasjon, sier jentene.

De tror at det er svært mange unge som utnytter at det ikke er så vanskelig å handle tobakk og alkohol i en del butikker. Selv er de ikke fristet til å prøve på nytt.

– Jeg er ikke interessert i verken å kjøpe eller drikke alkohol. Gjennom dette prosjektet har jeg lært en del om konsekvensene av å drikke alkohol i ung alder, sier Aslaug.

Klassen fra Sand skole hadde også ei gruppe med fra klassen som skulle forsøke å handle røyk og snus. Også de fikk kjøpt ved tre ulike anledninger.

Troms er verst

Ungdomsorganisasjonen Juvente er engasjert i ruspolitikk og forebygging. De driver den politiske kampanjen «Skjenkekontrollen», der de med jevne mellomrom sjekker om ungdom under 18 får kjøpt alkohol i norske dagligvarebutikker. Under deres siste kontroll var det Troms som kom dårligst ut. Blant annet hadde ungdom under 18 fått kjøpt alkohol halvparten av stedene de undersøkte i Balsfjord og alle stedene de undersøkte i Bardu.

– Juvente virker som en veldig spennende organisasjon. Jeg kommer til å vurdere å melde meg inn i Juvente, sier Emilie, mens de andre jentene nikker og er enige.

Powered by Labrador CMS