BEFARING: Torbjørn Sneve (til høyre) i Nordkraft orienterte om rørgata og planene for småkraftverket. I røde jakker samt vedkommende bak papiret: NVEs representanter, fra venstre seksjonssjef Øystein Grundt, saksbehandlerne Birgitte Kjelsberg og Rune Moe. Foto: Terje Tverås
BEFARING: Torbjørn Sneve (til høyre) i Nordkraft orienterte om rørgata og planene for småkraftverket. I røde jakker samt vedkommende bak papiret: NVEs representanter, fra venstre seksjonssjef Øystein Grundt, saksbehandlerne Birgitte Kjelsberg og Rune Moe. Foto: Terje Tverås

Fikk se hvor Skoelva er planlagt lagt i rør

NEDRE BARDU: Direktoratet, kraftverksøkeren, grunneierne og de impliserte partene foretok tirsdag befaring langs den planlagte rørtraseen i Skoelvdalen. Alle de fem aktuelle elvene i Bardu blir befart denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Totalt var det 26 personer med på befaringa. Foruten grunneierne og NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) stilte de fleste av dem som har gitt høringsuttalelse til planene om å bygge ut deler av Skoelva, blant annet Fylkesmannen, Sametinget, reinbeitedistriktet, Skoelvas venner og Forum for natur og friluftsliv i Troms. Planene har skapt stor motstand i lokalsamfunnet, og allerede under orienteringen før oppstart ved Granberg var temperaturen høy mellom grunneierne og motstanderne.

– Ingen protesterte da den nye kraftlinja skulle bygges nedover dalen. Men nå, når noen private skal få bygget småkraftverk, er alle på barrikadene. Det er bittert og utidig, sa talsmannen for grunneierne som vil ha utbygging, Jan Osvald Berntsen.

Han minnet om at de som vil ha småkraftverket, eier 70 prosent av strekningen langs hele vassdraget.

– Mesteparten av området som folk bruker til friluftsliv, er på vår eiendom. Det er vi som rydder løypene og stiene langs elva, samt traseen for den utvidede Reistadløypa. Men det er ingen som bruker stiene nede langs hver side av elva, sa han.

– Hersketeknikk

Dermed var diskusjonen i gang. Arild Thobiassen, en av dem som tidligere hadde samlet inn underskrifter fra nesten alle andre enn grunneierne i dalen mot utbygging, tok ordet.

– Hersketeknikk passer seg ikke. Alle er berørt av en utbygging, sa han og kom inn på flere momenter som folk var opptatt av, som blant annet at hele området må ses på under ett, ikke bare den aktuelle elvestrekningen alene.

– Hvor skal for eksempel anleggsveien være? Veien i dag går over myr og er uegnet, sa han.

Også fisken i vassdraget ble nevnt. Grunneierne har nedtonet fisket på den to kilometer lange strekningen som det kan bli redusert vannføring i. Men flere viste til godt fiske i kulpene langs hele Skoelva.

– Fisken kommer fra Skovatnet. Det er yngelplass ovenfor der dammen skal være. Fisken slipper seg ned forbi fossene til kulpene, ble det hevdet.

Men fisket er ikke utredet i planene om småkraftverk. Dette er noe Barduelvas venner har påpekt i sin høringsuttalelse. NVEs representanter kom inn på at dette fremdeles kunne være aktuelt å få kartlagt av fagfolk.

– Verdiløs

Hytteeierne tok til orde for at de ville bli sterkt berørt av en utbygging. To hytter mellom veien og elva blir berørt. To andre hytter ovenfor veien er også i influensområdet, påpekte kommunens utsendte, Per Åke Heimdal.

En hytteeier mente av hytta hennes vil bli verdiløs om rørene legges 35 meter nedenfor husveggen og elva blir nesten fri for vann.

– Her har vi badet, skylt klær og hørt suset av elva i alle år vi har vært her, ha hun.

Det er en uavklart eiendomstvist for ei av hyttene. Ved en eventuell konsesjon må denne privatrettslige saken først være avklart.

Ikke tunell

Det er Nordkraft Vind og Småkraft AS i Narvik som er den formelle søkeren for utbygging. Torbjørn Sneve i kraftselskapet tok følget med langs hele den 2,1 km lange traseen der rørene er planlagt gravd ned. Han fortalte at det blir et lavtrykksanlegg med store rør, 1,8 meter i diameter, med relativt lite fall, 95 meter. Rørgata vil få en bredde på 20 meter og må legges i et landskap med store blokker og tildels fjell i dagen, i hvert fall de første 800 meterne. Men forslaget om avbøtende tiltak i form av tunell, vil ikke være aktuelt, ifølge Sneve.

Får svar neste år

Under befaringen forsøkte folk å forestille seg hvordan rørgata vil skjære ned i det kuperte landskapet, hvordan anleggsveien blir lagt, hvordan det vil bli seende ut når arbeidet er utført og den langsomme revegeteringen tar til. Og ikke minst hvordan elva og fossene blir ved minstevassføring og hvordan selve kraftstasjonen vil bli. NVEs representanter tok bilder av strekningen og fikk mange innspill underveis.

– Vi har nå sett elva og tatt bilder. Når vi kommer tilbake til kontoret, må vi finne ut om vi har alt vi trenger for å ta en avgjørelse, sa saksbehandler Rune Moe i NVE etterpå.

Det er fremdeles mulig å komme med innspill, men det må være nye momenter i sakens anledning. NVE kan også be om mer spesifikk informasjon.

I går var det befaring langs Tverrelva og Liveltskardelva. I dag torsdag er de på befaring langs Salvasskardelva, og i morgen går turen til Skinskardelva. Alle disse elvene i tillegg til Skoelva utgjør kraftverkpakken Bardu.

Før neste barmarksesong, som Rune Moe uttrykte de, vil NVE gi et endelig svar: enten konsesjon eller avslag.

Powered by Labrador CMS