VIL INSPIRERE: Regissør Torfinn Iversen (t.h.) håper suksessen med Oskars Amerika vil inspirere flere til å skrive originale filmmanus. Her sammen med de unge skuespillerne under premieren på Filmfestivalen i Berlin. Odin Eikre (t.v.) spiller hovedrollen som Oskar. Foto: Svein Andersen/Filmcamp
VIL INSPIRERE: Regissør Torfinn Iversen (t.h.) håper suksessen med Oskars Amerika vil inspirere flere til å skrive originale filmmanus. Her sammen med de unge skuespillerne under premieren på Filmfestivalen i Berlin. Odin Eikre (t.v.) spiller hovedrollen som Oskar. Foto: Svein Andersen/Filmcamp

Filmen «Oskars Amerika» vant hovedpris i Tyskland

MÅLSELV: I helga vant «Oskars Amerika» hovedprisen for beste film i seksjonen 8+ under Lucas filmfestival i Tyskland. Regissør Torfinn Iversen håper den kan inspirere flere til å skrive originale historier til barnefilmer.

Publisert Sist oppdatert

– Det var overraskende, men veldig artig, sier Iversen.

Han synes det var mange gode langfilmer i konkurransen til Lucas filmfestival, og var derfor overrasket da «Oskars Amerika» stakk av med den gjeve tittelen «beste film». Filmen handler kort fortalt om Oskar som sammen med Levi og hans nærsynte hest, planlegger å ro til Amerika for å finne Oskars mor. Den er basert på Iversens egne erfaringer fra barndommen og handler om det å vokse opp rundt alkohol og foreldre som ikke klarer å ta seg av ungene sine. «Oskars Amerika» har så langt vært vist på 19 filmfestivaler utenfor Norges grenser, og Iversen synes det er veldig motiverende med alle tilbakemeldingene de får på filmen sin.

– Det jeg håper, er at denne filmen kan åpne for at det kanskje blir mer fokus på å lage historier til barn som er originalt skrevet og å tørre å ta tak i tema som man vanligvis ikke ser på kino, sier Iversen.

Han synes det er positivt at det er såpass stor interesse for filmen utenfor Norges grenser.

Må tåle ubehag

Filmen ble spilt inn på Filmcamp i Øverbygd og på Andøya. Filmfaglig ansvarlig på Filmcamp, Svein Andersen, har fulgt Iversens filmskaping siden han var 12 år.

– Vi er veldig stolt over Torfinn. Jeg er ikke noe overrasket, for han skriver om seg selv og sin barndom på en skremmende ærlig måte og lager film som når inn til folk. Filmen viser en gutts kamp for å få mora si tilbake og få et verdig liv i en dysfunksjonell familie, sier Andersen.

Han mener filmen ble tatt dårlig imot av kritikere og distributører i Norge til å begynne med, og stiller spørsmål om sentrale kritikere syntes det ble et for ubehagelig tema for kino. Etter at «Oskars Amerika» har fått mye omtale i utlandet, ser Andersen at flere i Norge også har fått opp øynene for filmen. Han mener dette har avdekket et problem i norsk filmproduksjon.

– Det er typisk norsk at man må bli profilert i utlandet før man blir kjent hjemme. Norske kritikere burde skjemmes. Mange barnefilmer er nostalgisk gjenbruk for foreldre, et markedsgrep som ikke er fornyende for norsk kultur og dagens samfunn, sier Andersen.

Han viser til at dette er én av veldig få barnefilmer som er skrevet originalt for film og ikke bare basert på gamle bøker, og mener filmkritikere må tåle at det ikke er bare rosenrødt i barnefilmer. Når det er sagt, er Andersen fornøyd med at både norske og utenlandske kritikere nå ser verdien i «Oskars Amerika».

– Vi gleder oss over at filmen, budskapet og den fantastiske bruken av nordnorsk natur gjør inntrykk i utlandet, sier Andersen.

Iversen har brukt Filmcamp både under innspillinga av kortfilmen «Levis hest» og «Oskars Amerika». Han ser ikke bort ifra at han tar med seg kameraene til Øverbygd igjen.

– Det håper jeg på. Det er veldig fint å være på Filmcamp, så jeg kommer gjerne tilbake dit og lager flere filmer, sier Iversen.

Powered by Labrador CMS