FRAM I LYSET: Stein Eirik Simonsen fra Back Drop står bak kamera, mens Midt-Troms museums rådgivere Dag Arild Larsen og Pål Sneve Prestbak er med i prosjektarbeidet for filmene som skal få tradisjonshåndverk i nord fram i lyset. Foto: Kari Anne Skoglund
FRAM I LYSET: Stein Eirik Simonsen fra Back Drop står bak kamera, mens Midt-Troms museums rådgivere Dag Arild Larsen og Pål Sneve Prestbak er med i prosjektarbeidet for filmene som skal få tradisjonshåndverk i nord fram i lyset. Foto: Kari Anne Skoglund

Filmsnutter av tradisjonelt håndverk skal skape stolthet

SUNDLIA: Hvordan kan vi vise tradisjonshåndverkernes arbeid til flere enn de spesielt interesserte? Det spørsmålet har Midt-Troms museum stilt seg gjennom koronaen.

Publisert Sist oppdatert

Et filmprosjektet skal vise fram håndverkere og håndverket de utøver, hvor fokuset er å skape stolthet og vekke nysgjerrighet. Det ble svaret på spørsmålet. Filmprosjektet er ennå i oppstartsfasen og har sitt opphav i et prosjekt som egentlig skulle være fysiske møter og kunnskapsutveksling mellom tradisjonshåndverkere.

Eldgammel snutt inspirasjonen

Prosjektet «Craftsmen connected» har mange likhetstrekk med den norsk-russiske kompetanseutvekslinga til Midt-Troms museum som på grunn av stengte grenser gikk til filmen. Også her skulle håndverkere fra nabolandet i øst komme på besøk, blant annet til «Tre i Nord»-festivalen til museet. Håndverkere med tilknytning til museet skulle delta på et trebåtseminar i Russland.

– Essensen her var at håndverkere skulle møtes, jobbe i lag og utveksle erfaringer. Vi vet jo hvordan det gikk, forteller tradisjonshåndverker og rådgiver Pål Sneve Prestbakk.

De måtte snu seg om ganske raskt, og enda et filmprosjekt ble til. Inspirasjonen henta de fra en eldgammel videosnutt som ikke er lenger enn tre sekund. Prestbakk og flere andre tradisjonshåndverkere ble nysgjerrige og så snutten om og om igjen.

- Der er det to menn i ulike aldre som hugger tømmer. Det er tydelig at det er ei tradisjonsoverføring som skjer, og med å se dette lille klippet på nytt og på nytt lærte vi utrolig mye. Det var inspirerende for å gjøre mer filmdokumentasjon av arbeidet vi gjør. Og sånn starta prosjektet. Når det gjøres på et vis som er spiselig for den vanlige publikummer i tillegg, så opplever man flere ting og at det blir mer oppmerksomhet rundt faget, forklarer han.

Interesse og nysgjerrighet

Med det fikk de beholde prosjektmidlene fra Barentssekretariatet, og det er Stein Eirik Simonsen og Back Drop fra Sørreisa som skal skape filmene. Eller filmsnutter er det nok mer korrekt å si.

– Jeg skal lage filmer som blir kortere enn Harry Johansen sine. Min plan er å gjøre filmene engasjerende, få folk interessert og få håndverkeren som er med til å være stolt av jobben sin. Det skal se kult ut, sier han.

Et mål er å vise fram håndverkere som jobber for eller i samarbeid med museet, og dermed vise at Midt-Troms museum gjør langt mer enn å tørke støv av gamle gjenstander.

– Vi ønsker å opprette en kontakt med publikum, og vise fram at det finnes en smed her og en håndverker der. Når fagfolkene får komme fram i lyset, så kan folk få en smakebit av det de driver med. Vi håper at det kan øke oppmerksomheta rundt håndverkeren, faget eller den geografiske plasseringa, og at man kan bygge videre på det, forklarer Prestbakk.

Håndverkerne i fokus

Det er håndverkere innen forskjellige felt, som tre, stål, leire, mose, tjære, olje, torv, never og stein som skal filmes. Og det er bygningshåndverk og båtbygging som får det største fokuset. Her er ennå ikke så mange av utøverne blitt filmet. Mange av avtalene er gjort, men de er fortsatt interessert i å komme i kontakt med flere.

– Målet og filmgrunnlaget var at vi skulle finne håndverkere i hele Nord-Norge, og vise dem fram. For oss har det vært ei utfordring å nå ut til de som holder til i sørlige deler av Nordland, fordi vi ikke kjenner like godt til dem. Så har noen lyst å være med, ta kontakt, sier Prestbakk.

Filmskaperen museet har med seg på laget hadde liten kjennskap til tradisjonshåndverk før han ble engasjert. Noe som egentlig er et godt utgangspunkt for filmene.

– Det å få innblikk et lite innblikk i hva de driver med, er det jeg ønsker å få fram på en enkel og grei måte. Det å skape interesse og ønske å lære mer er det vi skal få fram, sier Simonsen.

Nøyaktig når og hvordan disse filmene skal gjøres tilgjengelig for folk flest, er ikke helt klart ennå. Men det som er sikkert, er at filmene vil bli å finne på nettsida til museet og i deres kanaler på sosiale medier.

Powered by Labrador CMS