ØVELSEN FORTSETTER: Cold Respons handler om mer enn bare selve vinterøvelsen, sa oberstløytnant Ivar Moen, pressetalsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, på torsdag. Foto: Nora Alette Sandberg (arkiv)
ØVELSEN FORTSETTER: Cold Respons handler om mer enn bare selve vinterøvelsen, sa oberstløytnant Ivar Moen, pressetalsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, på torsdag. Foto: Nora Alette Sandberg (arkiv)

Finnene trekker seg - Cold Response redesignes

MÅLSELV: Med vel 1000 færre deltakere enn planlagt, gjør Cold Response-ledelsen nå noen endringer for feltøvelsen.

Publisert Sist oppdatert

Søndag trakk Finland sine styrker fra vinterøvelsen Cold Response. Det som følge av koronasituasjonen i Norge. De skulle delta i øvelsen med omtrent 400 soldater.

– Vi ble informert om at finske styrker trakk seg ut fra øvelsen i går. De skulle delta med cirka 400, inkludert en mekanisert styrke med stridsvogner som nå ikke blir med, forteller talsmannen for Cold Response, oberstløytnant Ivar Moen.

Ingen geografiske endringer

Finnene trakk seg før de skulle rulle over landegrensa. Som følge av dette og at omtrent 850 personer sitter i karantene i Skjold garnison, vil Forsvaret redesigne øvelsen. Øvelsen vil fortsatt gjennomføres, kommer det fram ipressemeldinga.

– Det vi gjør nå er at vi må se på sammensetningen mellom de to styrkene vi har på land, som skal møte hverandre. I den fasen vi er i nå må vi komponere partene. Det for å få best mulig treningsutbytte for alle parter. Vi komprimerer begge lag, for å få de jevne, forklarer han.

Feltøvelsen ble påbegynt mandag. Det nordlige laget skal bevege seg sørover fra Porsangermoen i Finnmark, mens det sørlige skal bevege seg nordover fra Bjerkvik. Planen er at de to lagene skal møte hverandre i området rundt Heia og skytefeltene Mauken/Blåtind. Med andre ord, blir ikke det geografiske området for øvelsen endret og på de samme veistrekningene som tidligere kan det være lurt å beregne god tid.

De fleste har ankommet

Talsmannen benytter anledninga til å minne sivilbefolkninga om at øvelsen de neste ukene vil fortsette å prege veier i området.

– Sikkerhet er noe vi prioriterer sterkt, og vi vil oppfordre folk til å ta hensyn til oss. Vi oppfordrer folk til å beregne litt ekstra tid i trafikken i denne tida, sier han.

Moen bekrefter at de ikke har fått signaler fra noen andre land om at de ikke vil gjennomføre vinterøvelsen. De britiske, amerikanske, nederlandske og belgiske styrkene har vært i området for å trene ei tid nå, og det er kun de siste styrkene fra Sverige og noen fra Tyskland som ikke var ankommet mandag formiddag.

– Vi har ikke mottatt noen sånne signaler. De aller fleste er ankommet eller er i ferd med å ankomme.

Forsvaret er tydelig på at de fortsetter å følge anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, og gjennomfører kontinuerlig tiltak for å unngå smitte og spredning av viruset. Som kjent er en person påvist smitta, og Skjold leir er stengt som følge av det. Soldatene som sitter i karantene der vil naturlig nok heller ikke kunne delta i øvelsen.

Forsvaret opplyser også om at det ikke er kommet flere prøvesvar fra Skjold leir.

Powered by Labrador CMS