GODE VENNER: Jeppe og Igor bor i hver sin del av landet, og benyttet helga til å bli bedre kjente. Foto: Sol Gabrielle Larsen
GODE VENNER: Jeppe og Igor bor i hver sin del av landet, og benyttet helga til å bli bedre kjente. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Firbeint møte i Nordkjosbotn

NORDKJOSBOTN: Isha og Perle smilte fra øre til øre – selv om det kun var en av dem som gikk videre til finalen da 600 hunder – fordelt på to dager – kjempet om å være flottest og sunnest i helga.

Publisert Sist oppdatert

De kommer i alle former og fasonger. I helga fikk de firbeinte svinge seg på parketten, da Norsk miniatyrhundeklubb holdt hundeutstilling i Nordkjosbotn. I en nærmest fullstappa idrettshall fant vi chihuahuaen Isha og Perle som tilhører rasen Jack russel terrier. De to deltok sammen med Beate-Annette Stenhaug, som er fra Storsteinnes og bor i Målselv.

- Vi har det kjempesosialt. Mange av vennene mine er her. Vi er stort sett de samme folka på alle treffene. Det blir et godt vennskap ut av slikt. Jeg skal gifte meg i sommer, og nesten alle gjestene er oppdrettere, slik som meg. Det blir en livsstil, dette, sier Sørum.

Hundeinteressa fikk hun inn med morsmelka. Sørum er nemlig født og oppvokst på en gård.

- Jeg var sju år da jeg tok i mot mitt første valpekull, forteller hun.

Denne gjengen tilhører rasen shetland sheepdog. Mange hevder at rasen opprinnelig ble brukt som gjeterhunder på Shetlandsøyene.

Årlig besøker hun rundt 20 hundeutstillinger med sine firbeinte venner.

- Det er artig, men det er en dyr hobby. Hundene må være vaksinert, registrert, trent, preppa og ha det rette utstyret. Alt dette koster en del, sier Sørum.

I helga stilte hun blant annet ut en Jack russel terrier, som lørdag gikk videre til finalen. Chihuahuaen Isha måtte nøye seg med å stå på sidelinja da denne rundens flotteste hunder ble kåret.

- Vi har gjort det veldig bra tidligere. Men dommeren synes mine hunder var for store, sier Sørum

Hårfine hunder

Kaisa Ruotsalainen og Heli Kunttu hadde i helga tatt turen fra Finland for å stille ut den italienske pointeren Ritva.

- Det er første gang vi er her, men vi kom til finalen, forteller Ruotsalainen.

Kaisa Ruotsalainen, Heli Kunttu og Ritva hadde reist langt for å delta på hundeutstillingen i Nordkjosbotn.

Den japanske spisshunden Elza kom i følge med Ann-Helen Sørensen fra Harstad. Sammen kjempet de seg fram til en flott finaleplass.

- Det har gått kjempefint i helga. Det eneste vi kan klage på er været, sier Sørensen.

Fra Harstad deltok Elza og Ann-Helen Sørensen.

Fra Harstad kom også Isak, som ble kåret som andre beste hannhund i sin gruppe. For anledningen pyntet med flere hårstrikker. Noen meter lengre unna fant vi de to kompisene Jeppe og Igor, fra henholdsvis Alta og Bømlo. Begge tilhører rasen pomeranian.

Isak benyttet sjansen til å ta seg en liten lur, i påvente av finalerundene.

- Igor ble best i sin rase, som champion. Det har det vi håpte på, og det vi stilte for, sier matmor.

Jeppe og Igor bor i hver sin del av landet, og benyttet helga til å bli bedre kjente.

Kompisen Jeppe ble nest best.

Fra Sortland stilte Samson, en langt fra liten newfoundlandshund.

- Men han er bare en valp. Han er åtte måneder gammel. Det er første gang vi stiller han ut. Han vant hederspremien i sin rase og skal videre i gruppefinale, forteller Marion Meyer Jørgensen fra Tromsø.

Samson er bare åtte måneder gammel. Men likevel langt større enn de fleste andre hundene på utstillinga.

- Fornøyd og sliten

Det forgikk finalerunder både lørdag og søndag. Hver dag ble en hund kåret som «Best in show». Lørdag gikk prisen til en whippet fra Balsfjord. Søndag til en highland terrier. Tone Lise-Stenhaug i utstillingskomiteen forteller at hun er svært fornøyd med årets hundeutstilling.

Spente hunder og deres utstillere venter tålmodig på finalerundene.

- Det har gått veldig fint. Et vellykket arrangement. Men vær og vind får man ikke gjort noe med, men det førte til at noen ikke kom seg hit. Men ellers er vi veldig fornøyde. Og kjempesliten, men sånn «godsliten», forteller hun.

Det er i år fjerde gang Norsk miniatyrutstilling holder utstilling i Nordkjosbotn.

- Så neste år er det jubileum, sier Stenhaug.

Powered by Labrador CMS