ET ALTERNATIV MINDRE: Bardu-ordfører Toralf Heimdal (t.v.) og Målselv-ordfører Nils Foshaug tar Sørreisas og Dyrøys beslutning om å ikke slå seg sammen med de to Indre Troms-kommunene til etterretning. Nå sitter både Bardu og Målselv igjen med tre alternativer i kommunereformsammenheng. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.
ET ALTERNATIV MINDRE: Bardu-ordfører Toralf Heimdal (t.v.) og Målselv-ordfører Nils Foshaug tar Sørreisas og Dyrøys beslutning om å ikke slå seg sammen med de to Indre Troms-kommunene til etterretning. Nå sitter både Bardu og Målselv igjen med tre alternativer i kommunereformsammenheng. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.

Firekommuners-alternativet lagt dødt

MÅLSELV: Sørreisa sa torsdag nei til å slå seg sammen med Bardu, Målselv og Dyrøy. Vedtaket la en kraftig demper på debatten i Dyrøy senere på dagen.

Publisert Sist oppdatert

Det endte med at også kommunestyret i Dyrøy sa nei til alternativet med fire kommuner. Ifølge Dyrøy-ordfører Marit Alvig Espenes ble det aldri noen reell debatt fordi kommunestyret i Sørreisa i praksis hadde valgt bort Bardu og Målselv for dem.

– Vi fikk informasjon om vedtaket i Sørreisa under møtet. Det var ikke mulig å ta en reell debatt om hva som var det beste alternativet når vi hadde den kunnskapen, sier Espenes.

Dyrøyværingene skal i folkeavstemninga i slutten av mai velge mellom Dyrøy som egen kommune eller om Dyrøy skal slå seg sammen med Salangen og Bardu. Espenes framhever at det de landet på, ikke er noe dårlig alternativ. Det var også flere politikere som på talerstolen ga uttrykk for at de ønsket å se i retning Salangen og Bardu.

– I sakspapirene lå det imidlertid ei utredning fra rådmannen om at det vi landet på, ikke var det beste økonomiske alternativet for oss. I utredninga var det en del som pekte på alternativet med de fire kommunene. Sånn sett kan vi si at vi ikke vet hva utfallet hadde blitt hvis vi ikke hadde fått informasjon om Sørreisas vedtak, forteller Dyrøy-ordføreren.

Dyrt kommunehus

Kommunestyret i Sørreisa vedtok enstemmig å legge intensjonsavtalen som er inngått mellom Lenvik, Sørreisa, Målselv, Tranøy, Berg og Torsken til grunn for Sørreisas videre arbeid med kommunereformen. Til Troms Folkeblad sier Sørreisa-ordfører Jan Eirik Nordahl at alt av interkommunalt samarbeid som kommunen har, går mot Lenvik. Det ville heller ikke vært noe pluss for Sørreisa å ha legevakta på Setermoen.

– Intensjonsavtalen innebar også at det skulle bygges nytt kommunehus på Andselv. Det anser vi vil bli veldig dyrt, forteller Nordahl til avisa.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal beskriver ikke uventet alternativet med Bardu, Målselv, Sørreisa og Dyrøy som én kommune som dødt. Ifølge han var det kroken på døra for det alternativet så snart Sørreisa bestemte seg for å se mot Lenvik.

– Vi har trykket opp en brosjyre med de fire alternativene vi hadde. Nå må folk i Bardu bare se bort fra alternativet med fire kommuner, sier Heimdal.

Han legger til at han ikke er skuffet over at Sørreisa og Dyrøy sa nei til Bardu og Målselv. Han forholder seg til det de to kommunestyrene vedtok. I Bardu står man nå igjen med tre alternativer. Foruten å stå alene alternativene å slå seg sammen med Målselv eller å slå seg sammen med Salangen og Dyrøy.

Respekterer valgene

Målselv-ordfører Nils Foshaug legger ikke skjul på at han hadde et håp om at Sørreisa og Dyrøy skulle velge å se mot Indre Troms. Når de ikke gjorde det, mener han at deres valg må respekteres.

– Sørreisa og Dyrøy har sagt nei, og det må vi bare respektere. Hvis du frir til ei jente, og hun sier nei fordi hun vil gifte seg med en annen, kan du ikke tvinge henne til å velge deg, sier Foshaug.

Målselv kommune sitter nå igjen med tre alternativer i kommunereformen. Kommunen kan stå alene, slå seg sammen med Bardu eller slå seg sammen med Lenvik, Sørreisa og de tre Senja-kommunene.

På spørsmål om han er skuffet over at alternativet med Bardu, Målselv, Sørreisa og Dyrøy nå er historie, svarer Målselv-ordføreren:

– Jeg er realist. Det ville blitt ei god løsning for kommunesammenslåing, men det alternativet har nå falt. Jeg visste det ville bli diskusjon om det fordi Sørreisa har mye samarbeid med Lenvik. Jeg forstår at de gjorde det valget de har gjort, men jeg skulle ønske at de gjorde et annet valg.

Powered by Labrador CMS