BEKYMRET: Beboere ved Setervatnet er alvorlig bekymret for forurensninga i dette området. Nå ber de om hjelp for å få bukt med problemene. Foto: Knut Solnes
BEKYMRET: Beboere ved Setervatnet er alvorlig bekymret for forurensninga i dette området. Nå ber de om hjelp for å få bukt med problemene. Foto: Knut Solnes

Fiskedøden i dette vatnet er et alvorlig varsko om at noe er galt

BARDU: Økt gjengroing, salt, grus og veistøv. Setervatnet som ligger tett ved innfartsveien til Setermoen er sterkt utsatt for forurensning. Nå ber beboere i området om hjelp til å ta vare på vatnet.

Publisert Sist oppdatert

Setervatnet er en liten perle tett ved E6 og 70-sonen inn mot Setermoen. Men vatnet er også sterkt utsatt for ytre påvirkning. Nå tar foreningen Setervatnets beste affære.

I et brev til Bardu kommune skriver de at de er bekymret for utviklingen. Vannprøver for to år siden viste også e-coli-bakterier i vatnet. Samtidig tyder alle tegn på at laken i vatnet har dødd ut. Det er et svært sikkert tegn på at noe er veldig galt.

Stort sykdomstegn

Bodil Haugli som bor ved vatnet og som er med i velforeninga sier til Nye Troms at lake lever av bunnvegetasjon og bunndyr i et vatn.

– Når den dør ut tyder alt på at det ikke lenger er mat i vatnet. Bunndyrene er borte. Det er et sykdomstegn for vatnet, sier hun.

Det er Hilde Sneve Strand og Ivar Sneve som har sendt brev på vegne av velforeningen «Setervatnets beste» til kommunen. De ønsker svar på status for vatnet i dag, og også om det er gjort noen undersøkelser i forhold til konsekvensene av salt og forurensning fra veien.

«Setervatnet og området rundt er et populært og sentrumsnært rekreasjonsområde for bygda. Vi er svært opptatt av at det må holdes rent og trivelig» skriver de i brevet.

Førsteinntrykk

De sier det tidligere har vært dårlig respons fra kommunen på henvendelser om Setervatnet.

Velforeningen viser til at Bardu kommune har visjoner for innbyggere og tilreisende om både bærekraftig bruk og forvaltning av vassdrag, samt å videreføre bygdebyen Setermoen med vekt på estetikk og kvalitet med lett tilgang til natur frilufts- og kulturaktiviteter.

«Innfarten til Setermoen fra sør starter ved Setervatnet og gir førsteinntrykket til bygdebyen. Så det er viktig at det ser bra ut, men at det også er et rent og fristende miljø som møter de som kommer», skriver foreninga.

Bakterier

Velforeningen har fått et svar fra Bardu kommune der det blant annet går fram at det gjøres ting i forhold til utbedring av overvann- og avløpsnettet. Når det gjelder forurensning fra vei viser kommunen til Vegvesenet.

Ivar Strand sier til Nye Troms at velforeninga skal ta saka videre til Vegvesenet. Men at e-coli-bakterier i vatnet er en stor bekymring ettersom vatnet er populært blant annet for å bade i.

Bodil Haugli sier ytre forurensning er et problem. Dårlig vanngjennomstrømming som følge av gjengroing et annet.

– Man har brydd seg for lite om forholdene i Setervatnet. Husk at før var det Setermoens vannkilde, og ferskvann skal vi ta vare på. Generasjonen før oss klarte det, og nå er det vår vakt. Så derfor følger vi opp denne saka nå, sier hun til Nye Troms.

Bardu kommune har utbedret store deler av overvann- og avløpsnettet i området rundt Setervatnet for å redusere det de kaller for «fremmedvann» i ledningsnettet. Kommunen skriver i et svarbrev til velforeningen at de slik skal unngå overløp fra anlegget ved Setervatnet og dermed redusere risikoen for e-coli-bakterier.

Powered by Labrador CMS