SNART KLARE: Driftsleder Øystein Solbakken (t.h.) og Frode Kiil gleder seg til den nye skiparken kan åpne.
SNART KLARE: Driftsleder Øystein Solbakken (t.h.) og Frode Kiil gleder seg til den nye skiparken kan åpne.

Fjellandsbyen flytter Skiparken til nytt område

MÅLSELV FJELLANDSBY: Skiparken får nytt liv og bedre forhold når den i vinter åpnes ved siden av Toppskaret. Der vil det komme tilbud for alle typer kjørere.

Publisert Sist oppdatert

– Her skal det bli bra, sier en fornøyd driftsleder Øystein Solbakken i Målselv fjellandsby.

Snøbrett og Skiparken som har vært i tilknytning til Rognmobakkens øvre del, har langt fra hatt noen ideell plassering, siden brukerne har måttet kjøre helt ned til bunnen av Rognmobakken for å kunne ta heisen den 1,5 km lange strekninga for å komme til topps igjen. En heistur som tar åtte minutter. Nå gjøres de siste forberedelser for at Skiparken kan plasseres i bredd med Toppskaret. Parken blir rundt 250 meter lang og får en bredde på 60 meter vis-à-vis nederste del av Toppskaret.

– Ei mye bedre plassering for alle parter, sier entreprenør Frode Kiil, som er en av eierne av Fjellandsbyen.

Denne uka gjørs det siste gravearbeidet i den nye traseen. Det er sprengt store mengder stein og fjell, og masser er planert og tilkjørt for at underlaget skal bli best mulig.

– Jo slettere underlag, jo mindre snø kreves det for å kunne åpne, sier driftslederen.

Pusses opp

Når Skiparken nå får sitt eget område, medfører det flere fordeler. Alt utstyr som rails og effekter blir nyoppusset, og alle typer kjørere skal få sine utfordringer. Det blir en del som blir tilpasset de som ikke er «proffe» på ski eller brett, mens det også blir en del som får en heftigere vanskelighetsgrad.

– Det blir ei rød og ei svart løype, sier Øystein Solbakken.

Mer brukt

Han mener parken er etterspurt, og at den nye beliggenheta vil gjøre den enda mer ettertraktet. Ikke minst siden det blir en kortere heistur fra bunnen av den og opp til toppen.

– Nå venter vi bare på forhold slik at vi kan produsere nok snø til ei bakkeåpning, sier Solbakken.

I høst oppgraderte Fjellandsbyen snøproduksjonsanlegget, og nå er alt optimalisert med de 14 kanonene som parken har til rådighet. Ei utgift på en halv million i leid ekspertise har gjort at snøkanonene nå er optimalisert i forhold til hverandre, og at alt skjer i realtid. Det er dermed slutt på forsinkelser som tidligere har vært problemet mellom produksjonsenhetene. Under produksjon går det med om lag 3500 liter med vann i minuttet. Det gir ved gode forhold 3,5 kubikkmeter med kunstsnø til sammen fra alle kanonene. Per minutt.

Minusgrader

– Ved optimale forhold kan vi produsere 5000 kubikkmeter snø i døgnet, sier driftslederen.

Minus 10 grader og kaldere og vindstille er det beste været for å produsere kunstsnø i.

Det er Rognmobakken som er førsteprioritet i å få åpnet, og der og i de andre bakkene vil eierne gradvis sørge for at underlaget blir mer og mer planert år for år for at det skal kreve mindre snø for åpning.

– Vi investerer penger i bakkene for å spare penger på sikt, sier Frode Kiil.

Når Barnebakken og Toppskaret er snølagt, vil den nye Skiparken også åpnes. Fjellandsbyen håper å kunne åpne bakkene sine før jul.

Powered by Labrador CMS