KLATRER PÅ TAKET: Etter sommerferien inntas taket på Bardu kirke av profesjonelle fjellklatrere. Fire klatrere skal reparere kirketaket. Foto: Knut Solnes
KLATRER PÅ TAKET: Etter sommerferien inntas taket på Bardu kirke av profesjonelle fjellklatrere. Fire klatrere skal reparere kirketaket. Foto: Knut Solnes

Fjellklatrere skal skifte kirketaket

BARDU: Alvdal Skurlag har vunnet anbudet om å tekke og tjærebre taket på Bardu kirke. Det er profesjonelle fjellklatrere som skal gjøre jobben på taket.

Publisert Sist oppdatert

Dermed går det mot en løsning for en sak som har tatt nokså lang tid å få i havn. Ifølge kirkeverge Kjersti Lunde skal kirketaket skiftes utpå sensommeren i år.

Det er Alvdal Skurlags samarbeidspartnere gjennom snart 15 år – de svenske fjellklatrerne Olle Wehlin og Hampus Räf – som sammen med to andre kolleger skal jobbe på kirketaket.

De er i følge Kjersti Lunde godkjente såkalte «höghjördsarbetare» i Sverige, noe som gjør at man slipper unna med stillaser. Arbeiderne er i stedet sikret som fjellklatrere, og det er på denne måten de skal jobbe på kirketaket.

Jobbet på Tynset kirke

Fjellklatrerne har god erfaring med jobben som skal gjøres i Bardu. De har skiftet takspon og tjærebredd blant annet Røros og Tynset kirke. Før de kommer til Bardu, skal de også i sommer fikse taket på Kvikne kirke. Alt i regi av Alvdal skurlag.

Undersøkelser viser at de eldste sponene som ble lagt på taket på Bardu kirke i 1829, stammer fra trær som spiret på 1500-tallet. De var altså rundt 300 år gamle da de kom på taket.

Det ble lagt en del ny spon på taket på Bardu kirke i 1950. Nå er altså tiden inne for en ny takjobb.

1,5 millioner

Kjersti Lunde sier til Nye Troms at tilbudet som er gitt, og som er akseptert, på å utbedre taket, er i størrelse én million kroner. I tillegg kommer prosjektledelse og innkjøp av tjære.

– Jeg vil anta at sluttsummen blir 1,5 millioner på jobben, sier hun.

Bardu kirke har fått både tilskudd og gaver som skal brukes på oppussing av kirka, og da spesielt taket. 700 000 kroner er kommet inn som gaver, og Bardu kommune har bevilget 1,8 millioner til skifte av tak.

Det er ikke satt noe dato for når fjellklatrerne inntar kirkebygget på Setermoen. Men med sensommer betyr det nok at jobben vil bli gjort i august, kanskje september.

Powered by Labrador CMS