HETT BRUKTMARKED: Salgsleder hos Lians Camping & Fritid AS forteller om et hett bruktmarked. – Vi har logget oppi 150 brukte vogner, og nå har vi rundt 20, forteller han. Foto: Øyvind Ludvigsen
HETT BRUKTMARKED: Salgsleder hos Lians Camping & Fritid AS forteller om et hett bruktmarked. – Vi har logget oppi 150 brukte vogner, og nå har vi rundt 20, forteller han. Foto: Øyvind Ludvigsen

Flere kjøper bobil for å dra på «fricamping»

Siden landet stengte ned under koronapandemien, har den norske befolkningen åpnet øynene mer for Norgesferie, gjerne fra bobil. Selv om verden har blitt mer åpnet igjen, merkes det fremdeles godt trykk på bobilmarkedet, ifølge Lians Camping & Fritid AS.

Publisert Sist oppdatert

Salgssjef hos Lians Camping & Fritid AS, Jørn Larsen ser tilbake på salgsstatistikken siden pandemistart og har bitt seg merke i en ny trend blant norske reise-entusiaster.

– Vi ser mange førstegangskjøpere, spesielt i 2021, at det var mange folk som rev ut både bobiler og campingvogner over hele landet. Gjennomsnittsalderen går ned og kjøp av campingvogn har økt nå, spesielt på bruktsida, etter å ha logget flatt i flere år, forteller Larsen.

Ny trend

Med økt trafikk på veien og økt salg av bobil og campingvogn legger Jørn Larsen merke til en ny trend som plutselig har vært i skuddet de siste årene.

– Du kan si friluftsliv og camping generelt sett er plutselig blitt mer i skuddet de siste årene. Folk vil mer ut. Vi ser at flere og flere familier drar ut på fjellturer med familien nå, enn for 10-15 år siden.

To stykker som har kastet seg på denne trenden, er Ann-Evy Karlsen og "gubben", Arne Gullik Andreassen.

– Vi mener å se og høre i omgangskretsen vår at det er en økende trend. Fra det å ligge på tradisjonelle campingplasser og søke mer ut i friluft, det kan jeg skrive under på. Folk drar mer på toppturer og oppsøker naturen, og det er mer tilrettelagt nå for at folk skal kunne dra på slike turer med bobil nå, forteller Karlsen.

TROFAST FØLGESVENN: Ann-Evy Karlsen og Arne Gullik Andreassen tok fatt i bobil-reisen etter at barna ble voksne. I ettertid har de fått hund som gledelig blir med på eventyr når det skjer.

Bobil og jakt

En annen økende trend er kombinasjonen å dra med bobilen for å jakte, mener Ann-Evy Karlsen som for øyeblikket befinner seg et sted mellom Nikkaluokta og Kiruna i Sverige på nettopp en slik fricamping-tur, sammen med Andreassen.

– Vi har vært i Nikkaluokta og gått inn mot fjellet, Kebnekaise. Også har vi hatt en jaktdag. Så skal vi på litt småturer før vi setter kursen hjem til høstmessa hos Lians i helga, forteller Andreassen.

– Fristelsen med bobil er at vi kan forflytte oss, så vi slipper å være bundet til en plass. Enten det er for jakt eller for å gå turer. Friheten er stikkordet her, sier Karlsen.

FRICAMPING: Frilufts-paret har vært i Nikkaluokta for å fricampe og oppleve naturen. Her har de parkert bobilen ute i godt vær.

Paret er frilufts-entusiaster som har dratt med seg interessen helt fra barndommen. Bobilen kjøpte de brukt i 2017, etter å ha lånt og prøvekjørt ved tidligere anledninger. Paret understreker at dette kjøpet har gjort mye godt for dem, samtidig som de merker at trenden har tatt tak i omgangskretsen deres også.

– Vi merker jo at flere kjøper bobil, og de som gjør det oppsøker natur og toppturer. Man kan dra en gjeng sammen og finne fricamping-plasser og går toppturer og har det sosialt. Det opplever vi i vår nære omkrets, forteller Karlsen.

TRIVES I NATUREN: Friluftsinteressen har blitt ivaretatt siden ungdommen, forteller Ann-Evy Karlsen og Arne Gullik Andreassen. Her slapper de av i skogen ved Nikkaluokta på reisen de er ute på.

Veiledes av app

Det har blitt turer til kjente karakteristiske norske fjell som Galdhøpiggen, Glittertinden og Snøhetta etter kjøpet av bobil. Men mye av reisingen foregår også i Troms-området. Ved bruk av app finner de nye steder å utforske og legger merke til at flere benytter seg av dette verktøyet når de er ute på tur.

– Vi legger merke til at det er mange flere enn bare lokale som tar seg på slike turer. Både nederlendere og tyskere kommer nok av denne app-bruken, hvor en kan legge inn destinasjoner som andre kan plukke opp og oppsøke, sier Andreassen.

Frilufts-paret opplever det som enklere og mer praktisk å bruke bobilen for å komme seg ut på turer, og er kjempeglad for at de hadde bobilen under pandemitiden, da det ga en frihet.

Powered by Labrador CMS