KRAKK I RYPEFJELLET: Det går mot en heller dårlig sesong for rypejegerne i Troms. Det er krakktilstander i rypefjellet, og flere jaktområder blir i år stengt for jakt. Foto: Knut Solnes
KRAKK I RYPEFJELLET: Det går mot en heller dårlig sesong for rypejegerne i Troms. Det er krakktilstander i rypefjellet, og flere jaktområder blir i år stengt for jakt. Foto: Knut Solnes

Flere rypeterreng stenges

BARDU: Det er duket for tidenes strengeste jaktreguleringer når Statskog denne uka setter kvoter og regler for årets rypejakta i Troms. Ikke bare blir det lave kvoter ogbegrensning i antall jaktkort. Det blir også stengte områder.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms skrev allerede i september i fjor, ligger det an til at flere jaktfelt i fylket kan bli stengt. Det er totalt 29 slike felt i Troms. Halvparten av dem ligger i Indre Troms.

Allerede to uker ut i jakta i fjor så man en svikt i rypebestanden. At det nå kom nok et år med svært lite smågnagere i fjellet og på toppen av det hele en svært sein vår, har ført til nesten total kollaps for rypene i spesielt Indre Troms.

Nord dårligst

– Situasjonen i Indre Troms er ikke spesielt oppløftende. Det er dårlig med stamfugl og en begredelig produksjon. Aller dårligst lengst i nord. Det er noe bedre utover mot kysten, men altså spesielt dårlig i innlandet i år.

Det sier Jo Inge Breisjøberget som er fagsjef for jakt og fiske i Statskog. Denne uka kommer reguleringene for årets rypejakt i Norge, der det ligger an til strengere regulering jo lenger mot nord man kommer. Med andre ord er tellingene i sør og midt i landet langt bedre enn tellingene er her nord.

– Kvotene skal diskuteres i dag eller i morgen. Og vi skal ha ut ei pressemelding i løpet av uka med de begrensingene som gjelder. Den kommer mot slutten av uka, sier han.

Pipkyllinger to uker før jakta

Breisjøberget sier jegerne må regne med at det blir stengte områder der man ikke har registrert noe kyllingproduksjon. Nøyaktig hvor dette blir vil han ikke si nå, men ut ifra tellingene mener han jegerne lett kan regne det ut selv. Det betyr, ut i fra de tellingene Nye Troms har sett, at det blir flere stengte områder her i fylket, og da fortrinnsvis i Indre Troms.

Et gjennomsnittstall på 2,2 kyllinger per par etter tellingene nå i høst i Indre Troms sier sitt om situasjonen. Variasjonene på de ulike jaktfeltene lå her på mellom 1,5 og 2,9.

– En del av områdene i Nordland viser middels kyllingproduksjon, et bilde som er noe bedre enn i fjor. Situasjonen i Troms er imidlertid svakere enn i Nordland. Noe av forklaringa på den svake utviklinga i nord kan være kald vår og sommer, noe som flere steder har gjort hekkinga problematisk for rypene. Taksørene melder om kyllinger som er seint klekket, og at de finner rypene på andre steder enn normalt. I tillegg vil rev og mår tære på bestanden i mangel av smågnagere, sier Breisjøberget.

Flere som har vært i fjellet de siste ukene bekrefter dette med sein klekking. Kyllinger som knapt nok er flyvedyktig to uker før jakta, er ikke spesielt oppløftende for de som nå pusser våpnene sine for jaktstart 10. september.

Har gode data

Sammen med norske jegere har Statskog samlet fangstdata og takseringsdata over flere år. Disse dataene har blitt bearbeidet gjennom vinteren.

– I mange områder ser vi at det er lavt jakttrykk, mens noen områder har for høyt jaktuttak. Det unike tallmaterialet vårt vil bidra til ei mer presis forvaltning av ryper og jegere, sier Breisjøberget.

Årets takseringsresultat vil nå gås gjennom med parter som Statskog samarbeider med.

– Blant annet vil reguleringer blir drøftet med Norges jeger- og fiskerforbund i Nordland og Troms. Deretter vil vi lande en konklusjon på årets regulering av Statskogs rype- og skogsfugljakt, sier Breisjøberget.

Omfattende begrensninger

Det blir en helt ny regulering av jakta i år, der det ikke bare blir stengte områder, men der det også blir begrensning i antall jegere på de ulike jaktfeltene.

– I de feltene der det er mindre enn 2,5 kyllinger per par, åpner vi ikke for jakt. Så har vi sett på hvilke områder det er hvor det tas ut mest fugl, og her blir det slik at der uttaket er mindre enn 5 prosent – der blir det ingen reguleringer. Der det er over 15 prosent uttak regulerer vi antallet jegere. Der det er mellom 5 og 15 prosent vil en generell kvote gjelde, sier Breisjøberget.

Det betyr altså at det vil bli både stengte og åpne områder i Indre Troms. I de ytre områder av fylket har tellingene vært noe bedre med et gjennomsnitt på 3,2 kyllinger per par – variasjon mellom 2,2 og 4,3. Men Breisjøberget sier at også områder på Senja kan vente seg strenge reguleringer i år.

Powered by Labrador CMS