BARNEVERN: Det er 223 barn fra Indre Troms som har fått hjelp av barnevernet i løpet av fjoråret, viser nye tall fra SSB.
BARNEVERN: Det er 223 barn fra Indre Troms som har fått hjelp av barnevernet i løpet av fjoråret, viser nye tall fra SSB.

Flere tiltak i barnevernet

MÅLSELV: I løpet av fjoråret var det en klar økning i antall saker barnevernet i Målselv hadde på bordet. I forhold til snittet i Norge er det flere saker her lokalt i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Helt ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at totalt 101 barn fra Målselv på et eller annet vis fikk hjelp av barnevernet i fjor. I forhold til året før er dette en økning på 17 saker. Det er kommunene selv som står for innrapporteringen av disse tallene til sentrale myndigheter. I Balsfjord kommune var det 67 saker på bordet til barnevernet, noe som her var en reduksjon på to saker. Bardu kunne rapportere om 55 saker, en økning på fire.

Utvikling i Målselv

I fjor var det totalt 53 748 barn som fikk bistand fra barnevernet. Dette er en marginal økning på 38 barn.

De aller fleste tiltakene dreier seg om ulike former for hjelpetiltak. Det er økonomisk hjelp og besøkshjem som er de mest vanlige tiltakene fra barnevernet. Økonomisk hjelp kan være tilskudd til ferie, skoletur, høytider eller fritidstilbud. Om lag hvert fjerde barn med tiltak hadde besøkshjem. Andre eksempler på hjelpetiltak er tilsyn og støttekontakt.

Kostnader til barnevern

De mer omfattende tiltakene heter omsorgstiltak, som dreier seg om barn som av ulike grunner ikke kan bo hjemme. I tillegg finnes muligheter for plassering på institusjon. Kommuner med mindreårige flyktninger vil normalt få et oppsving i denne statistikken.

Målselv kommune bokførte netto driftsutgifter pålydende 12,2 millioner kroner til barnevernstiltak og administrasjon for 2015, viser SSB-tallene. I Balsfjord kommune ble det brukt 8,9 millioner kroner til barnevern, mens Bardus tall ikke var klare ved publisering.

Saker per 100 barn

Gjennom disse tallene ser man også hvilke kommuner som har flest saker i forhold til innbyggere i den aktuelle aldersgruppen. Her er det meget store ulikheter fra sted til sted, og gjennomsnittet i Norge lander på 4,8 saker for hvert 100. barn.

Dermed kan man slå fast at andelen barnevernssaker er høy i Indre Troms, da det her viser seg å være 7,3 saker for hver 100. barn i Målselv. I Bardu kommune er det 6,6 saker per 100 barn, mens det i Balsfjord kommune er 6 registrerte tiltak per 100 barn.

Når man tar for seg alle de 414 kommunene som har rapportert inn til staten innen fristen, ser man at Etne kommune i Hordaland kommer ut med færrest tiltak per 100 barn – med 0,9 saker. Ibestad her i Troms er i andre enden med 19,3 per hundre. Det er umulig å si hvilke ende som er «best», da tallene i denne saken bare forteller de reelle tallene og ikke nødvendigvis så mye om omfanget av behovet for barnevern i hver kommune. Her er det flere forhold som spiller inn – som tilgjengelige ressurser, ulike prioriteringer og individuelle vurderinger i hver enkelt sak.

Målselv rangert

Målselv kommune er å finne på 346. plass på denne listen. Bardu er nummer 307, mens Balsfjord er på 267. plass.

I Troms er det Gratangen kommune som har færrest saker, med bare 3,7 tiltak per 100 barn, etterfulgt av Skånland kommune med 4,1 saker for hvert 100 barn.

Powered by Labrador CMS