TIL NORD-NORGE: Fly fra USS «Harry S. Truman» skal støtte US Marines øvelse i Setermoen skytefelt de neste ukene. Her seiler hangarskipet sammen med fregatten KNM «Roald Amundsen». Foto: US Navy via Forsvaret
TIL NORD-NORGE: Fly fra USS «Harry S. Truman» skal støtte US Marines øvelse i Setermoen skytefelt de neste ukene. Her seiler hangarskipet sammen med fregatten KNM «Roald Amundsen». Foto: US Navy via Forsvaret

Fly fra hangarskip «inntar» skytefelt

BARDU: De kommende ukene skal US Marines gjennomføre en øvelse i Setermoen skytefelt. Støttet av fly fra hangarskipet «Harry S. Truman».

Publisert Sist oppdatert

Øvelsen har fått navnet Northern Screen. Den er ikke en del av NATO-øvelsen Trident Juncture, som snart starter i Midt-Norge med deltakelse fra om lag 45 000 allierte soldater. Northern Screen har kommet i stand etter ønske fra amerikanerne, og planlegges og ledes av dem med støtte fra Hæren.

- Totalt vil om lag 700 amerikanerne delta i øvelsen. Den er som sådan ikke stor, men det vil være ekstraordinær aktivitet i Setermoen skytefelt på grunn av flystøtten fra «Harry S. Truman». Sist vi hadde et amerikansk hangarskip på våre breddegrader var i 1989, forteller sjefen for operasjonsavdelinga i Hæren, oberst Fred Arne Jacobsen.

333 meter langt

USS «Harry S. Truman» er 333 meter langt. Hangarskipet har et mannskap på 5400 personer og rundt 60 fly og helikoptre om bord. Fra 17. oktober til 2. november vil det være daglig flyaktivitet i Indre Troms. Hæren og representanter fra hangarskipet planlegger nå detaljene knyttet til flyoperasjonene. De amerikanske flyene skal blant annet droppe skarpe bomber i Setermoen skytefelt.

- Flyaktiviteten vil hovedsakelig vare fram til 2. november. Det er den aktiviteten og flystøyen som vil merkes mest under Northern Screen, sier obersten.

Hovedvekta av flystøyen vil forekomme mellom 10.00 og 22.00, men det kan ikke utelukkes at det vil være annen øvingstøy utover dette i skytefeltet.

Ledig kapasitet

Denne uka blir det amerikanske materiellet som skal brukes i øvelsen tatt i land i Bogen i Evenes kommune. Der skal amerikanerne også gjennomføre en landgangsoperasjon. Deretter forflytter marinesoldatene seg til Setermoen skytefelt, hvor de skal øve og ha skarpskyting.

- Dette er god gammeldags alliert trening, slik vi kjenner det fra før. Og det er det Forsvaret ønsker. Det henger sammen med langtidsplanen og norsk sikkerhet. Det er en klar trend at den allierte treninga i nord er økende. Vi er avhengig av våre allierte, og da må vi trene med dem, forteller oberst Jacobsen.

I Northern Screen skal også et fåtall norske soldater delta. Brigade Nords avdelinger i Indre Troms blir i disse dager fraktet til Midt-Norge for å delta i øvelse Trident Juncture. Det gjør at det er ledig kapasitet i Setermoen skytefelt.

- Nå er det en glimrende anledning for amerikanerne å øve i skytefeltet, fordi det er god kapasitet der. Det er en del av helheten i planlegginga, sier sjefen for operasjonsavdelinga i Hæren.

Ut via Sørreisa

Northern Screen avsluttes tirsdag 6. november. Da skal det amerikanske materiellet skipes tilbake til forhåndslagrene i Trøndelag. Utskipninga skal skje fra NATO-kaia i Sørreisa.

- Totalt stiller amerikanerne med en bataljon minus til øvelsen, så det er ikke et stort antall kjøretøyer som skal skipes ut. Det kommer blant annet noen amerikanske artillerister med litt artilleri, avslutter Fred Arne Jacobsen.

Powered by Labrador CMS