TRADISJON PÅ JULAFTEN: Planen er å fly med en Saab Safari, en NH90 og tre-fire Bell 412-helikoptre i årets julestjerne på julaften. (Arkivfoto: Terje Tverås)
TRADISJON PÅ JULAFTEN: Planen er å fly med en Saab Safari, en NH90 og tre-fire Bell 412-helikoptre i årets julestjerne på julaften. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Flyr på julaften

MÅLSELV: I år er julaften på en søndag. Men det stopper ikke 139 luftvings julestjerne.

Publisert Sist oppdatert

I årevis har ansatte som er på vakt, og frivillige ansatte på Bardufoss flystasjon, sørget for en juletradisjon som gir mange i Målselv, Bardu, Sørreisa, Lenvik, Tromsø og Balsfjord julestemning. For mange blir det nemlig ikke jul før de har fått sett helikopter-formasjonen på formiddagen med navnet Julestjerna.

– Ja, vi gjennomfører vår årlige formasjonstrening og flyr julestjerna fra morgenen på julaften, forteller 139 luftvinge-sjef, oberst Helge Martin Rasmussen.

Stiller frivillig

– Dette er noe våre ansatte gjør frivillig. I år faller julaften på en søndag, og vi er normalt ikke mange på jobb på søndager. Vi har noen som er på vakt som flyr, men de fleste gjør dette på frivillig basis. Våre ansatte har sagt at de vil gjøre det, for det er en tradisjon som står sterkt hos oss, sier oberstløytnant og formasjonsleder i år, Erik Mikkelsen.

I år vil det være seks helikopter og flymaskiner i lufta.

– Det ligger an til at vi stiller med en Saab Safari fra flyskolen, en NH90 fra 337 skvadron og 3-4 Bell 412-helikoptre fra 339 skvadron, forteller Mikkelsen.

Tradisjonell rute

Han forteller at årets flyrute følger tradisjonen.

– Julestjerna blir i år til forveksling lik de siste årene. Vi tar av når det blir lyst, altså i halv ti-, kvart på ti-tida. Da flyr vi over Andselv, Sørreisa, Finnsnes, Tromsø, Balsfjord, Øverbygd, Setermoen og avslutter over Bardufoss-området, forteller han.

Julestjerna har måttet avlyses på grunn av været noen ganger, men det er kun en liten håndfull ganger det har skjedd.

– Vi tar værforbehold, og det er noe vi alltid gjør. Men vi håper det blir godt flyvær, og at det blir en flott opplevelse for deltakere og tilskuere, sier han.

Powered by Labrador CMS