I BARDU: Myndighetene vil flytte en binne og ungene hennes istedenfor å gi fellingstillatelse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix (illustrasjon)
I BARDU: Myndighetene vil flytte en binne og ungene hennes istedenfor å gi fellingstillatelse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix (illustrasjon)

Flytter Bardu-bjørn istedenfor å felle den

BARDU: Klima- og miljødepartementet vil flytte en bjørnebinne som har drept sauer i beiteprioritert område. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er kritisk til vedtaket.

Publisert Sist oppdatert

Klima- og miljødepartementet opprettholder avslaget på Bardu kommunes søknad om å få felle en binne og ungene hennes.

Bjørnebestanden ligger godt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt, og derfor har Statens naturoppsyn fått i oppdrag å forsøke å flytte binna og ungene, opplyser Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag sier tiltaket er krevende og uforutsigbart.

– Flytting av rovdyr er komplisert, særlig når det skal flyttes ei binne med unger, sier Bartnes.

Bondelaget er glad for at en umiddelbar fare for beitedyra blir flyttet, men bjørn trekker ofte tilbake til det området de flyttes ifra, ifølge Bartnes.

Binna har forårsaket skader på sau i beiteprioritert område i Bardu kommune i sommer. Området opplevde også betydelige tap til bjørn i beitesesongen i 2018.

– Spørsmålet mange nå stiller seg er hvilken bjørnesone binna skal flyttes til. Myndighetene må gjøre en grundig risikovurdering og være 100 prosent sikre på at binna ikke fortsetter å gjøre skade i andre områder, sier Bartnes.

Powered by Labrador CMS