FÅR: Toralf Heimdal og Bardu kommune får 100 nye arbeidsplasser. Foto: Knut Solnes
FÅR: Toralf Heimdal og Bardu kommune får 100 nye arbeidsplasser. Foto: Knut Solnes

Flytter på 100 arbeidsplasser i Indre Troms

Store deler av Forsvarsbygg skal flyttes fra Målselv til Bardu. Flyttinga fra Bardufoss til Setertun skal skje raskt – etter opprinnelig plan allerede innen 1. januar 2020.

Publisert Sist oppdatert

Dette får Nye Troms bekreftet fra Forsvarsbygg selv. Avgjørelsen om flyttingen er tatt i Forsvarsdepartementet, og oppdraget om å gjennomføre flyttingen ble sendt tilbake til Forsvarsbygg for to uker siden.

En del av staben Forsvarsbygg har i Indre Troms blir igjen i Målselv, der den tradisjonelle driftsorganisasjonen med arenaledelsen fortsatt skal være lokalisert. Det er de som leverer den daglige drifta ut i leiren. Men regional ledelse i region nord med støtteelementer, og Prosjekt OG Avhending som i dag sitter på Rødbrakka i Heggelia flyttes til Setermoen. Det blir også en intern rokade i den tradisjonelle driftsorganisasjonen som allerede er plassert i Bardu – slik at også den flyttes inn på Setertun.

Kort frist

Signe Woldseth Søreng som er Forsvarsbygg sin regionsjef i region nord sier at det skal prosjekteres for like opp under 100 kontorplasser på Setertun. I tillegg har man behov for ander lokaliteter der, blant annet er det stort behov for møteromsfasiliteter.

- Vi har ikke det endelige tallet helt klart. Vi starter prosjekteringen på dette nå, sier hun til Nye Troms.

Som Nye Troms skrev i vinter er det behov for å frigi lokaler til UK Royal Marines på Bardufoss fra 31. desember i år. De skal inn i kaserne E ved flystasjonen som Forsvarsbygg bruker i dag.

- Planen er å være ferdig slik at vi får frigjort forlegningskapasiteten i kaserne E innen nyttår. Vi må se om dette er gjennomførbart til denne fristen, eller om vi må skissere alternative løsninger først. Setertun har ikke vært brukt som kontorbygg på en stund nå, og det er behov for å tilrettelegge der for de behovene vi har, sier hun.

Departementet fulgte ikke Forsvarsbyggs råd

I vinter skrev Nye Troms at Forsvarsbygg allerede da hadde Setertun som ett av de beste alternativene til framtidig lokalisering, men at de selv først og fremst ønsket å utvide brakkeriggen i Heggelia og samle all drift der. Forsvarsbygg ønsket å utvide i Heggelia fra 35 arbeidsplasser i dag til 60.

Nå viser det seg altså at departementet har falt på en annen løsning, og at hovedtyngden i Forsvarsbygg flyttes over til Setertun, mens en del blir igjen i Heggelia.

Da Forsvarsbygg ble bedt om å utrede framtidig lokalisering i Indre Troms var det departementet som krevde at Setertun skulle være en del av utredningen.

KORT FRIST: Arbeidet med å gjøre Setertun klar for Forsvarsbygg og 100 kontorplasser starter raskt.

Pressevakt i Forsvarsdepartementet Marita Hundershagen sier at ulike løsninger er vurdert i saken før beslutningen om Setertun ble tatt.

- For å tilrettelegge for det økte omfanget av alliert øvingsvirksomhet på Bardufoss, er det behov for å flytte deler av Forsvarsbygg sin aktivitet på Bardufoss til Setertun på Setermoen. Forsvarsdepartementet har gjort en totalvurdering av flere ulike løsninger og landet på at alternativet vi har bedt Forsvarsbygg om å gjennomføre, er det mest hensiktsmessige, sier hun.

Krevende for mange ansatte

Signe Woldseth Søreng sier at Forsvarsbygg i fjor høst fikk i oppdrag å utrede lokalisering av seg selv i Indre Troms. Flere gjennomførbare løsninger ble utredet, og man endte opp med en liste som innehold seks alternativer. Setertun var ett av de alternativene som ble sett på som gjennomførbart, men Setertun var ikke det Forsvarsbygg selv anbefalte. Forsvarsbygg ønsket å bygge ut i Heggelia og lokalisere drifta der. Men slik ble det ikke.

- Forsvarsdepartementet har gjort en helhetsvurdering og har en annen anbefaling der de har tatt hensyn til en del andre forhold enn oss, sier hun.

Forsvarsbygg hadde riktig nok Setertun som alternativ 2 i sin anbefaling, etter Heggelia. Men Forsvarsbygg hadde også hensyntatt sine egne ansatte om pendleravstander i sitt forslag om å satse på Heggelia. Mange har allerede i dag lang pendlertid til Bardufoss, og for 20-25 minutter lengre vei nå.

- Det er en av de tingene vi vet at det snakkes om og som vi synes er vanskelig for våre berørte kollegaer. Vi har full forståelse for at det oppleves som krevende for flere av våre kolleger å flytte kontorsted fra Bardufoss til Setermoen. Men vi har gode planer for å ivareta dem så godt som mulig innenfor de forutsetningene som nå er gitt. Mange har lang arbeidsvei allerede og for disse så oppleves det som krevende å få enda lengre vei. Vi er kjenner og har forståelse for situasjonen disse er i nå, sier Woldseth Søreng til Nye Troms.

Delte meninger i Målselv og Bardu

Saken skaper naturlig nok ulike reaksjoner hos politisk ledelse i de to nabokommunene Bardu og Målselv.

FÅR: Toralf Heimdal og Bardu kommune får 100 nye arbeidsplasser.

Ordfører i Bardu Toralf Heimdal er positiv både til nye arbeidsplasser i bygda og til at gamle og ærverdige Setertun igjen tas i bruk.

- Vi har i mange år kjempe for å få kompetansearbeidsplasser hit til Bardu i forbindelse med forsvarets aktivitet. Først og fremst har vi jo ønsket slike arbeidsplasser ut av Oslo fordi vi ser at det er masse som med fordel kan flyttes hit. Vi ønsker helst ikke noe rift i mellom to lokalsamfunn om slike arbeidsplasser, men vi har jo i vår regionale næringsplan definert oss som samme bo og arbeidsmarkedsområde, så jeg tror ikke dette skal være noe problem. Vi er i alle fall veldig glad for at Forsvarsbygg ikke sentraliseres vekk i fra regionen som man jo også kunne ha fryktet. Når det gjelder Setertun så har jo dette bygget i påført bygda at lite ødemarkedspreg i og med at det har stått tomt så lenge. Tidligere var dette et sivilt/militært bygg med blant annet kino, kultur og kantine. Vi har jobbet med å få aktivitet der. Det er et veldig attraktivt bygg midt i sentrum, og i og med at det også er vernet så har jo Forsvaret allerede utgifter på bygge, sier Heimdal og ser fram til ny aktivitet der.

MISTER: Nils Foshaug og Målselv mister 100 arbeidsplasser.

Ordfører Nils Foshaug i Målselv ser naturlig nok saken ut i fra sin egen kommune, og det betydelige antallet arbeidsplasser som flyttes vekk. Han er svært kritisk til prosessen bak dette der Målselv kommune ikke har vært involvert.

- Informasjonen om flyttinga har jeg fått gjennom aktører i Forsvarsbygg, og jeg har da etterspurt litt rundt dette fordi det er en betydelig flytting av arbeidsplasser i fra Målselv. Jeg finner det merkelig at ikke Forsvarsdepartementet har hatt noen dialog med oss som vertskommune i denne prosessen i det hele tatt. Jeg har derfor bedt om et møte med statssekretæren for å få luftet noen problemstillinger både i forhold til prosessen og de holdningene jeg synes ligger rundt dette. Jeg synes det blir for enkelt å skalte og valte med hunder arbeidsplasser fra en kommune til en annen. Ved slike store flyttinger forventer jeg at vi som vertskommune og som en kommune som jobber for at Forsvaret skal nå sine mål – blir tatt med i en dialog. Jeg har fått bekreftet at vi får et møte med statssekretæren om dette i midten av juni, sier Foshaug.

Powered by Labrador CMS