Flytting av minnesmerker

Arkivfoto: Morten Kasbergsen
Arkivfoto: Morten Kasbergsen

I utgangspunktet tror jeg man bør være noe reservert når det gjelder å flytte «bautasteiner».

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Når minnesmerker er reist, er det ofte fordi de skal stå der og fortelle en historie. De som besøker dem skal vite at her - her foregikk det noe som er verdt å minnes. I Målselv har vi etter hvert fått en god del minnesmerker. Tanken om å flytte noen av disse har vært oppe over tid og er særlig blitt aktuell i forbindelse med plasseringa av minnesmerket over russefangene på «Russehøgda» eller Rustahøgda, som området ble kalt fra slutten av 1950-tallet. Norske politiske fanger som var plassert i leir på Bardufoss, sørget for å få reist en minnestein der rundt 70 russere ble gravlagt. Den nye videregående skolen har gjort det vanskelig å finne en høvelig plass for å sette denne opp igjen. Steinen har vært flyttet også tidligere, og nå er tanken å sette den opp ved øvrige minnesmerker på Andselv. Etter mitt skjønn er dette forsvarlig, selv om en plassering ved nyskolen kunne ha minnet de unge slekter på tidligere harde tider. Fra nyplassering på Andselv er ikke vegen lang over Andselva og opp til området der russefangene fristet tilværelsen i sine «nissenbrakker».

Minnesmerkene i Øverbygd er det kanskje litt vanskeligere å omplassere. Tanken er å flytte dem slik at de blir mer tilgjengelig for publikum. Inskripsjonene på noen av disse minnesmerkene knytter dem sterkt til der de i dag står. Ikke minst gjelder dette det som står der russiske fanger ble gravlagt.

Nå er det forståelig at tanken om flytting også her kommer opp. Det er ikke mange besøkende som finner vegen til minnesmerket over russefangene og neppe heller til minnesmerket på Skjellet. Den innmurte steinplata fra Solbergkleva stod slik til at det var vanskelig å stoppe der for å ta den i øyesyn. Minnesteinen på Holmen regner jeg med blir stående der den er.

Min konklusjon er at det ut fra en del hensyn kan være riktig å flytte minnesteiner. Det er en forutsetning, og det er at det blir satt opp skikkelig informasjon om hvor de stod og hva de skal fortelle, slik at de som leser inskripsjonene, skjønner sammenhengen.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS