FORTVILER: Mari-Christin Eriksen, Snorre Strand, Barbro Hansen Engen, Mai-Britt Bråthen, Elisabeth Strand, Camilla Thomassen, Kristin Solberg Berglund, Torill Simonsen Johansen og Åse-Beate Thomassen fortviler over forholdet til sin arbeidsgiver, og tidligere arbeidsgiver, ISS. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FORTVILER: Mari-Christin Eriksen, Snorre Strand, Barbro Hansen Engen, Mai-Britt Bråthen, Elisabeth Strand, Camilla Thomassen, Kristin Solberg Berglund, Torill Simonsen Johansen og Åse-Beate Thomassen fortviler over forholdet til sin arbeidsgiver, og tidligere arbeidsgiver, ISS. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Føler seg dolket i ryggen av arbeidsgiveren

ØVERBYGD: De gruer seg til å gå på jobb, de ansatte hos ISS sin avdeling på Skjold. De mener årsaken er en enorm arbeidsmengde, konflikter med ledelsen og dårlig personalpolitikk.

Publisert Sist oppdatert

De ansatte ved Skjold-avdelingen til rengjøringsbedriften ISS beskriver arbeidshverdagen sin som uoverkommelig. Arbeidsmengden samsvarer ikke med arbeidstidene og de sliter seg ut på jobb. Når helga endelig kommer, så bruker de tida på å grue seg. De gruer seg til mandag, til de igjen må møte en ledelse som de mener behandler dem uten respekt, som setter dem opp mot hverandre, skjeller dem ut og som får dem til å føle seg små.

Privatisering

Det er snart tre år siden vaskinga i leiren på Skjold ble lagt ut på anbud, og renholdsarbeiderne gikk over fra å være ansatte i Forsvarsbygg til å være ansatte i ISS. Det første året gikk det greit. De hadde litt mer å gjøre, men ikke mer enn de klarte å gape over.

- Det første året gikk veldig greit, fordi vi var verna. De hadde ikke lov til å si oss opp det første året. Vi var 13 ansatte som ble med over fra Forsvarsbygg.

Det var når ett år hadde gått at endringene begynte å komme. Det ble flere bygg å vaske, og det ble satt av kortere tid til å vaske dem. Så kom oppsigelsene. I dag er det 5,7 årsverk ansatt i ISS sin avdeling på Skjold. De 5,7 skal gjøre den samme jobben som de 13 gjorde det første året etter at reinholdet ble privatisert.

- Det er for mye jobb på for få ansatte. Vi rekker ikke over alt. Man må gå på jobb og ta et valg. Enten så må man vaske så grundig som man vet at det burde gjøres, men da rekker man ikke over alle bygg og rom, og får klager. Eller så må man vaske på en sånn måte at man rekker over alt, men da blir det ikke vasket så godt som det skal, og man får klager da også, sier de ni som i helga hadde samlet seg hjemme hos Mari-Christin Eriksen.

Per dags dato er idrettsbygget på Skjold stengt for tredje gang på et halvt år som følge av for dårlig renhold. Klager kommer det inn jevnlig på at det er for dårlig vasket.

- Vi får beskjed om at det ikke er vi som kan vaske godt nok. Hele gjengen. Vi får beskjed om å bruke seks minutter per kontor og vaske uten vann, fordi det er det de gjør i kontorbygg i Oslo. Det er litt annerledes å vaske et forsvarskontor, der folk også er ute i felten i løpet av dagen, sier de.

Oppsagt

Eriksen var en av de som et år etter privatiseringa fikk brev om oppsigelse, fordi hun var blant de med kortest ansiennitet. På samme tid som hun ble sagt opp gikk bedriften i gang med å ansette 17 ringevikarer.

- Det var vikarstillinger med mulighet for fast ansettelse. Det har de ikke lov til å gjøre samtidig som de nedbemanner. Vi var til sammen syv som fikk sparken, og fem som gikk sammen om å stevne ISS for retten, forklarer Eriksen.

Det ble ingen rettsak. Eriksen fikk tre inn i sin faste stilling som før.

- Men det var så mye som var rart med hele prosessen. Da vi som skulle sies opp fikk innkalling til møte om oppsigelse, ble det henvist til et møte vi hadde hatt tidligere. Det sto at vi da hadde fått informasjon om endringene som skulle skje, men det var ikke tilfelle. På møtet det ble vist til var det en ansatt som spurte rett ut om noen trengte å frykte for jobbene sine. Vi fikk i plenum beskjed om at ingen skulle miste jobben. Det er alltid kryptiske beskjeder og informasjon som blir utelatt, forklarer hun.

Utskiftninger

Over de siste par årene mener de ansatte at situasjonen har blitt verre og verre, og nå har de fått nok. De forteller at arbeidsmengden tærer på, men at det verste likevel er måten de føler de blir behandlet på av ledelsen.

- Vi møtes med totalt mangel på respekt. Vi har fått beskjed om å lyge til de som klager på vaskinga. Vi skal si at vi kommer tilbake dagen etter, selv om ikke det er tilfelle. Vi får beskjed om at vi er arbeidsgivers eiendom fra arbeidsdagen starter til den slutter, vi har blitt fortalt at vi ikke får snakke med noen om situasjonen på jobb, ikke engang våre egne kolleger, forteller de ansatte.

Trusler om å få sparken, mistenkeliggjøring omkring sykemeldinger, hersketeknikker og latterliggjøring er ord og setninger som de ansatte mener preger hverdagene deres. Siden 16. juli har arbeidsflokken hatt tre forskjellige driftsledere.

- Hver gang kommer det lovnader om at nå skal ting bli bedre og annerledes, uten at noen konkret kan si hva som skal skje. Det tar ikke lang tid før vi får høre at det er vi som er problemet. At i hele forsvarskontrakten er det kun vi som ikke får det til og kun vi som ikke rekker over alt og som ikke får det til. Det vet vi at ikke stemmer, sier de.

Fikk nok

Barbro Hansen Engen var tidligere ansatt i ISS. I slutten av august fikk hun nok, og sa opp på dagen. Da hadde hun i lang tid gruet seg til å gå på jobb, på grunn av det dårlige forholdet til ledelsen.

- Jeg hadde ikke lyst til å si til noen hvor jeg jobbet, fordi jeg skammet meg. Jeg trodde folk tenkte at vi i ISS ikke kunne gjøre jobben vår skikkelig, når sannheten er at vi får ikke forutsetningene til å gjøre det. Det er en umulig oppgave.

Hun forteller at gjentatte forsøk på å ta opp problemet med ledelsen stadig endte i latterliggjøring, himling med øynene og kjefting.

- Til slutt klarte jeg ikke mer, så jeg gikk på dagen og begynte å studere. Jeg har det mye bedre nå, og synes veldig synd på de som fortsatt må forholde seg til denne arbeidsplassen, sier Hansen Engen.

Møte

Like før jul skjedde siste endring i ledelsen og en ny leder var nok en gang på plass. I forrige uke ble de ansatte innkalt til et møte med ledelsen, der flere opplevde at sykemeldingene deres ble mistenkeliggjort og at de ble tatt opp i plenum.

- Jeg gikk for å snakke med fungerende driftsleder etter møte, og jeg sa jeg ville ha meg frabedt at min sykemelding ble tatt opp i plenum på den måten det ble gjort. Da ristet hun bare på hodet og sa at hun verken hadde tid, lyst eller energi å bruke på meg og kalte meg tåpelig, forteller Elisabeth Strand.

Dagen etter møtet fikk Mari-Christin Eriksen en telefon fra den nye driftslederen.

- Hun ringte for å spørre meg om hvorfor ingen hadde sagt meg opp enda, siden jeg har vært sykemeldt i over et år. Når jeg svarte at det kunne være fordi noen hadde prøvd å se menneskene på arbeidsplassen og ikke bare tall, så fikk jeg til svar at vi ikke er noen sosialbedrift, sier Eriksen, som nå venter en mer formell oppsigelse.

Rasert

En av de ansatte, Snorre Strand, har tidligere fungert som driftsleder for staben. Det var da vaskinga fortsatt var innad i Forsvarsbygg. Han synes det er trist, hva som har skjedd med arbeidsplassen hans.

- De har kommet og rasert arbeidsplassen til alle oss. Det har gått utover livene våre og familiene våre. Jeg stiller dem ansvarlig for det, sier Strand.

Nå har de fått nok, og håper på en drastisk endring.

- Slik som dette kan vi ikke ha det på jobb lenger, sier de alle.

Trist

Pressekontakt i ISS, Ronny Pettersen, synes det er trist dersom det er slik at ISS sine medarbeidere gruer seg til å gå på jobb.

- Vi har i dialog med våre medarbeidere startet en kontroll av arealer og frekvenser, og vi jobber også med tilrettelegging av arbeidsoppgaver for å redusere sykefraværet, sier Pettersen til Nye Troms.

Han er ikke kjent med at det er bygg som er stengt grunnet dårlig renhold, og mener at ISS ikke har gitt ansatte beskjed om at dette er deres ansvar. Han sier at ISS ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av forholdet mellom ledelsen lokalt og de ansatte.

- Derimot er ISS en stor og seriøs aktør innenfor bransjen og vi er opptatt av ansatte blir hørt. Medarbeidere kan løfte sine eventuelle spørsmål og utfordringer med sin nærmeste leder. Hvis dette ikke fører frem så har man mulighet til å kontakte tillitsvalgte, verneombud eller lederens leder slik at man på denne måten kan løses saken på et riktig nivå, sier Pettersen til Nye Troms.

Det har ikke lykkes Nye Troms å komme i kontakt med de ISS-ansatte sin tillitsvalgte, og vi har heller ikke lykkes i å få en kommentar fra Forsvaret på situasjonen, jamfør deres kontrakt med ISS.

Powered by Labrador CMS