Har valgt utdanningsløp ut fra at et nyopprettet Vg2-tilbud:

SINTE: Oda Østgård (t.v.), Melat Asmerom-Hagos, Elmine Sætermo, Alexandra Ferencova og Aurora Nyblom Johansen har i likhet med syv andre 10,-klassinger søkt Vg1 Helse- og oppvekstfag på grunn av forespeilet oppstart av et Vg2-tilbud. De er nå preget av usikkerhet og fortvilelse over de blandete signalene fra Fylkeskommunen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
SINTE: Oda Østgård (t.v.), Melat Asmerom-Hagos, Elmine Sætermo, Alexandra Ferencova og Aurora Nyblom Johansen har i likhet med syv andre 10,-klassinger søkt Vg1 Helse- og oppvekstfag på grunn av forespeilet oppstart av et Vg2-tilbud. De er nå preget av usikkerhet og fortvilelse over de blandete signalene fra Fylkeskommunen. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Føler seg lurt av fylkeskommunen

10. klassinger ved Bardufoss ungdomsskole føler seg lurt til å søke et utdanningstilbud som kan forsvinne før det er startet opp. De reagerer sterkt på at fylkeskommunen kanskje vil trekke tilbudet om Vg2 Helsefagarbeider som skulle vært på plass på Bardufoss kommende høst.

Publisert Sist oppdatert

– Det er litt sent av fylkeskommunen å komme med det nå, når vi alle har søkt og ikke har mulighet til å endre på søkervalgene våre, sier Elmine Sætermo oppgitt.

Det er til sammen tolv avgangselever ved Bardufoss ungdommskole som har satt Vg1 Helse- og oppvekstfag som førstevalget på søknaden etter å ha blitt oppfordret til å satse på ei yrkesfaglig helseutdanning. Ikke minst da det ble vedtatt å opprette et Vg2-tilbud ved skolen.

– Det er ikke alle som er helt klar til å flytte hjemmefra rett etter tiende, og da var det bra at de kunne ta de to årene her, sier Elmine.

Ville valgt annerledes

Melat Asmerom-Hagos forteller at hun ble veldig lettet da nyheten om at det ble Vg2 Helsefagarbeider på Bardufoss kom tidligere i år.

– Det er nok mange som har søkt fordi det ble lovt et 2. år her, sier hun.

Flere av 16-åringene sier at de trolig ikke hadde søkt helse til å begynne med, hvis det betød at de ikke kunne ta hele utdanninga her.

– Jeg hadde nok i stedet tatt studiespesialisering, sier Alexandra Ferencova, og det nikkes fra et par av de andre som har det på samme måte.

Berører mange

18 søkere fra andre ungdommskoler har også søkt seg til Bardufoss da det ble lansert ei mulighet for å ta hele den helserelaterte utdanninga der fra høsten av.

Det at fylkeskommunen nå varsler at det etterlengtede tilbudet for Vg2 Helsefagarbeider kanskje ikke blir noe av, berører svært mange. Det berører de institusjonene som i framtida må stå uten fagfolk i stillingene – i beste fall; kanskje får de ikke fylt stillingene i det hele tatt. Det berører de elevere som allerede går Helse- og oppvekstfag, og som gledet seg over å kunne fullføre utdanninga si ved én og samme skole, og med det beholde det gode klassemiljøet.Og det berører de som står helt i startgropa og som trolig har gått mange runder med seg selv før de endte opp med et utdanningvalg, bare for å få planene kullseilet kort tid før skolestart.

Teorilei

Oda Østgård tenker at en del kanskje er litt lei av skole og av den grunn har valgt helse- og oppvekstfag fordi det gir mulighet for praktisk undervisning.

At de nå er oppgitte, fortvilte og forbannet, er ingen overdrivelse. Alternativene for Vg2 Helsefagarbeider foruten Bardufoss er Sjøvegan, Finnsnes, Nordkjosbotn, Tromsø eller Harstad.

– Hva gjør vi den dagen vi skal takke ja til skoleplassen, og så må ta til takke med andrevalget vårt, undrer Alexandra.

– Det er sikkert mange som ville hatt et annet andrevalg enn «helse», om de ikke nå ikke får førstevalget sitt, sier Elmine.

Ikke nok plass

Tiendeklassingene mener den usikkerheten de nå opplever gjør noe med motivasjonen. Det skal også ha blitt informert om at plassmangel gjør at det ikke blir opprettet to klasser, og at 15 av førsteklassingene derfor vil bli sendt over til Sjøvegan.

– De som bor i Bardu har jo skolesbuss til Sjøvegan, det har ikke vi i Målselv, så da må vi flytte på hybel likevel, sier Sigrid-Elise Myhre Hansen.

– Her har de bygget en splitter ny skole, og så skal de ikke ha plass til en klasse med 15 elever, sier Alexandra oppgitt.

Et udekket behov

Sigrid-Elise synes det er litt rart at kommunen klager over at de ikke har helsefagarbeidere, samtidig som dette nå står i fare for å skje.

Det meldes fra Nav om stor og økende mangel på arbeidskraft innen helse- og omsorgsfagene, og i Troms er det flere titalls ledige stillinger for helsefagarbeidere. I tillegg til byene Tromsø og Harstad søkes også etter folk i Målselv, Senja, Balsfjord, Bardu og Sørreisa, og Nav er bekymret over misforholdet mellom ledige stillinger og søkere til disse.

Avhengig av søkertall

Fylkesråd for kunnskap og integrering i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjarne Rohde, sier at de hver vår må justere utdanningstilbudet ut fra antallet søkere. På andre året yrkesfag er det krav om åtte primærsøkere for å opprette et tilbud, men at dette også kan vurderes.

– Har de tiendeklassingene som nå ikke vet om de kan få gå helseutdanninga si på Bardufoss, grunn til å føle seg lurt?

– Vi kan på forhånd ikke gå ut å love at det blir et tilbud på Bardufoss, og vi kan heller ikke stå inne for hvordan skolene selv har promotert utdanningstilbudene for høsten, sier han.

Han sier videre at det er synd for de det gjelder, men at de prioriterer utdanningstilbud på hjemstedet for førsteårselevene.

Den endelige avgjørelsen for om det blir skoletilbud eller ei, ventes innen kort tid.

Powered by Labrador CMS