KRENKET: Frank Strømseth føler ikke at saken er godt behandlet av politisk ledelse i Bardu kommune. Foto: Marius Mikalsen
KRENKET: Frank Strømseth føler ikke at saken er godt behandlet av politisk ledelse i Bardu kommune. Foto: Marius Mikalsen

Føler seg mobbet og trakassert av politikerne

BARDU: For knapt to uker siden vedtok flertallet formannskapet i Bardu å frata kommunens egen bygg- og eiendomsavdeling ansvar for det videre arbeidet med ombygging av kantina i Veksthuset. Det opplever avdelingsleder Frank Strømseth som krenkende og som ren mobbing av ei hel avdeling kommuneansatte.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har lang erfaring fra å jobbe med arbeidsmiljø og konflikter, og det har aldri vært slik at det er den som mobber, som definerer om det er mobbing eller ikke. Det er det den som mobbes som definerer som mobbing eller ikke, sier avdelingsleder bygg og eiendom i Bardu kommune, Frank Strømseth.

Han føler seg krenket og mobbet av den politiske ledelsen i kommunen, og årsaken er at formannskapsflertallet vedtok å fristille bygg- og eiendomsavdelinga fra saken om ombygging av kafeen på Veksthuset.

Tydelig mistillit

Strømseth tolker handlinga som en tydelig mistillit til ei hel avdeling, og setter spørsmålstegn til hva målet er med ei slik handling.

– Politisk ledelse har et arbeidsgiveransvar overfor oss i administrasjonen. Når jeg hører det blir sagt at ordfører har uttrykt et ønske om å omorganisere i kommunestrukturen, lurer jeg jo på om han vil kvitte seg med meg, eller legge ned avdeling bygg og eiendom, sier Strømseth.

Forbauset over fremgangsmåte

Han mener at et slikt utsagn i et offentlig møte er en dårlig skjult trussel fra politisk ledelse. Strømseth er forbauset over måten denne saken er behandlet på, da ingen i politisk ledelse har bedt han om en orientering i saken. Blant annet trekker han fram at politisk ledelse synes det har blitt et alt for teknisk fokus, og at det er ønskelig med et mer næringsfokus i stedet.

– Administrasjonen har fulgt gitte lover og regelverk i behandling av saken, og dermed kan det kanskje virke som at det er et teknisk fokus. Men lover og regler må følges, da jeg ser det som svært uheldig å tilpasse regelverket til hver enkelt søker, sier Strømseth.

Tas ikke alvorlig nok

Det er laget en skriftlig gjennomgang av hendelsesforløpet i saken, fra administrativ side. Denne er sendt til kommunedirektøren. Videre hadde han håpet kommunedirektøren skulle ta større ansvar for alvoret i saken, og ventet derfor med å uttrykke sin følelse av å bli krenket. Da det ifølge Strømseth ikke ser ut til at kommunedirektøren tar alvoret, står han nå fram med sin side av saken.

– Saken bør tas på høyeste alvor. Dette er trasig for omdømmet til Bardu kommune, og for samarbeidet mellom kommunen og LAGA Noreg AS som har en rammeavtale med kommunen i denne saken, sier Strømseth.

Han har engasjert sin tillitsvalgte for å ta tak i saken, som han nå mener er så offentlig kjent at det er på sin plass å kommentere forholdene.

Ikke gitt lovnad

Strømseth har ikke selv gjort noen avtale med personen som ønsker å drifte grillbar hvor det tidligere har vært pauserom/kafé i Veksthuset. Han har heller ikke noen bevis på hvem det er som har lovet ombygginga, men vet at det ikke er han eller enhetsleder for samfunn og utvikling, Johanne Sollid.

– Jeg har møtt mannen som ønsker å drifte i kafelokalene på Veksthuset én gang. Da var vi sammen med næringssjefen for å se på lokalene, og for å diskutere utstyr som var i lokalene, sier Strømseth.

Etterspør fremgangsmåte

Han stusser på hvordan det i et kommunestyremøte ble vedtatt at kostnadsramma var på 1,5 millioner kroner, når det var opplyst til tidligere rådmann at kostnadene kunne bli på 2,6 million kroner. Ut fra det han har kjennskap til, skal tidligere rådmann og ordfører i Bardu kommune hatt møter sammen.

– Jeg går ut fra at daværende rådmann la fram i disse møtene, de kostnadene som var avdekket, sier Strømseth.

Han setter også spørsmålstegn til om det er i disse møtene der er gitt en lovnad om ombygging og drift i lokalene. For ifølge Strømseth var det etter at kostnadene var lagt fram for daværende rådmann, og han hadde tatt de opp i møtet, at avdelinga fikk beskjed om at ombygginga skulle gjennomføres.

Føler seg mobbet og trakassert

At Strømseth føler seg mobbet og trakassert, slår han klart fast gjennom følgende tirade:

– Ja, jeg føler meg mobbet og trakassert med bakgrunn i vedtaket i formannskapet. Ja, jeg føler meg mobbet og trakassert i forhold til det som framkommer i reportasjen i Nye Troms, hvor det påstås en rekke ting som ikke har sin rot i virkeligheten, og hvor det kan dokumenteres at jeg som avdelingsleder på ingen måte har trenert denne saken. Jeg har heller aldri vært i dialog med aktuell næringsaktør og lovet han noe som helst. Ja, jeg føler meg mobbet og trakassert da jeg ikke har satt kostnadsramma på 1,5 millioner kroner som ble framlagt for kommunestyret. Det var rådmannen, antakelig i dialog med ordfører med flere, som ble enig om at det var det ramma skulle være, og det etter at kostnadsoverslaget fra LAGA Noreg AS var lagt frem for tidligere rådmann. Her var det helt tydelig at «noen» var inne og synset i forhold til kostnader, og så har man latt være å bry seg om kostnadsoverslaget som var framlagt. Med andre ord, et ansvar som hviler på helt andre personer enn meg som avdelingsleder! Ja, jeg føler meg mobbet og trakassert i forhold til at politisk ledelse hevder at administrasjonen skaper et dårlig omdømme av Bardu kommune, og at vi ikke er positive til saker. I denne saken er det vel politikerne som skaper det dårlige omdømmet ved å vise total mangel på lojalitet overfor ansatte i Bardu kommune. Jeg har heller ikke fått anledning til å gi informasjonen som ville klarlagt at det ansvaret som politisk ledelse forsøker å skyve over på avdeling bygg og eiendom, sitter hos noen helt andre. I denne saken sitter ansvaret for påstandene hos tidligere rådmann, næringssjef og hos ordfører. Det er de som har gjennomført møter med næringsaktøren, og ikke avdelingsleder for avdeling bygg og eiendom. Og ja, jeg føler meg mobbet og trakassert gjennom at ordfører krever å få en sak om organisering av Bardu kommune på bordet til behandling, med bakgrunn i egne påstander som nå klart tilbakevises i de dokumentene vi har i denne saken. Dette er en dårlig skjult trussel mot meg som avdelingsleder, men også antakelig mot enhetsleder for enhet samfunn og utvikling som bør tas på aller største alvor. Er det slik at Bardu kommune gjennom politisk ledelse skal styres av frykt og trusler?

Ordføreren er rystet

Ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal, forklarer at han som arbeidsgiver ikke kan uttale seg om saken gjennom media, da det ville vært veldig uryddig. Han påpeker at det finnes rutiner i Bardu kommune på hvordan de ansatte skal varsle om slike saker. Han understreker at dette er det første han hører om saken.

– Jeg er rystet! Jeg har ikke hørt et ord fra verken avdelingsleder bygg og eiendom eller enhetsleder for samfunn og utvikling om denne saken. Jeg vet at Bardu kommune har på plass rutiner for varsling, sier Heimdal.

Han forklarer videre at politisk ledelse i kommunen har et tungt arbeidsgiveransvar, og beklager, på vegne av Bardu kommune, at saken tas gjennom media.

– Dette er spesielt, og en sak som vi er nødt til å håndtere i henhold til de rutiner vi har for slike saker, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS