HELSEFORETAKETS ANSVAR: Ordfører Nils Foshaug (Ap) mener at kommunen ikke skal opprettholde følgetjenesten så lenge det er helseforetakets ansvar. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)
HELSEFORETAKETS ANSVAR: Ordfører Nils Foshaug (Ap) mener at kommunen ikke skal opprettholde følgetjenesten så lenge det er helseforetakets ansvar. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)

Følgetjenesten for fødende opphører om 12 dager

MÅLSELV: Fra 1. august er det slutt på den kommunale følgetjenesten for fødende i Målselv. – Ansvaret for følgetjeneste ligger hos helseforetaket, ikke hos kommunen, sier ordfører Nils Foshaug.

Publisert Sist oppdatert

Rødt har et leserinnlegg i dagens avis, der de tar til orde for å gjeninnføre den kommunale følgetjenesten. I leserinnlegget beskriver Rødt vedtaket som uansvarlig og vil derfor opprettholde og styrke følgetjenesten. Ordfører Nils Foshaug (Ap) forklarer overfor Nye Troms at følgetjenesten ikke er et kommunalt ansvar.

- Det er helseforetakets ansvar. Kommunens ansvar er veiledning og oppfølging av de gravide før fødsel og etter at de har kommet hjem, sier Foshaug.

Kommunens oppgaver

Målselv og Bardu har hatt en interkommunal følgetjeneste, som Målselv nå har sagt opp. Foshaug forklarer at disse to kommunene er de eneste i Troms som har hatt en kommunal følgetejeneste, nettopp fordi det ikke er et kommunalt ansvar.

- Dette er tilsvarende til andre tilfeller der stat eller fylke har ansvaret. Skal vi ta denne saken, så må vi ta den opp imot de som har ansvaret for den, og det er ikke kommunen. Jeg har ikke noen problemer med å kjempe for en best mulig følgetjeneste i distriktene, men da må kampen tas med helseforetaket, sier Foshaug.

Han legger til at denne omlegginga av tjenesten vil gjøre at Målselv kommune kan gjøre det som er deres ansvar bedre – nemlig oppfølging av gravide og hjemmebesøk etter fødsel.

- For øvrig er det også sånn at følgetjenesten i lange perioder på flere måneder har vært helt ute på grunn av sykefravær og permisjoner. Det har også vært lange perioder uten helgevakter. Og det går jo bra, sier han.

- Må ta ansvaret

Mats Ivan Larsen i Rødt mener at kommunen ikke kan fraskrive seg et ansvar den har hatt fram til nå.

- Det blir jo litt dumt hvis alle fraskriver seg ansvaret sånn at det går utover noen. Noen må ta ansvar sånn at folk kan være trygg når de skal føde. Vi kan ikke ha det sånn at noen må dø før politikerne skjønner alvoret, sier Larsen.

Han har selv erfaring med risikofødsler, og har opplevd jordmora som en stor trygghet i den forbindelse. Og forklarer at partiet har fulgt med i facebookgruppa som kjemper for følgetjenesten, der blant annet jordmødrene har uttalt at det uforsvarlig å legge ned følgetjenesten. Derfor mener han at kommunen må ta ansvaret inntil det er avklart at helseforetaket tar det.

- Det må tas med rette vedkommende. Men politikerne bruker et økonomisk språk og sier at noe er på en annen post eller i et fond eller øremerket – men det finnes ikke penger type A og penger type B, så lenge samfunnet bestemmer at vi skal ha tjenestene, så kan vi ikke skille på det, vi må bare gjøre det, sier Larsen.

Han mener det handler om hva slags samfunn vi skal ha, og forklarer at hans parti reagerer på at det brukes penger på andre ting, som de mener ikke er så viktig. Han nevner for eksempel årlig støtte til Reistadløpet og bruk av konsulenter til utredninger om Andslimoen.

- Vi er et parti som vil ha store endringer og vi jobber sentralt og lokalt for at kommunene skal få bedre rammevilkår. Vi vil bygge opp de offentlige tjenestene, og det må vi gjøre i kommunene også. Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiet er med på å bygge ned velferdssamfunnet, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS