Maner publikum til å kjenne si besøkelsestid:

KOM MAI DU SKJØNNE MILDE: Arrangørene i Moen kulturlåve lover tidenes beste program for sesongen og satser på at det har snødd seg ferdig til Senjahopen sparker i gang låvesommeren om tre uker. Fra venstre: Sverre Hågbo, Lina Plaude, Ann Kristin Lilleeggen Mortensen og Ragnhild Furebotten. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
KOM MAI DU SKJØNNE MILDE: Arrangørene i Moen kulturlåve lover tidenes beste program for sesongen og satser på at det har snødd seg ferdig til Senjahopen sparker i gang låvesommeren om tre uker. Fra venstre: Sverre Hågbo, Lina Plaude, Ann Kristin Lilleeggen Mortensen og Ragnhild Furebotten. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

– Folk må kjøpe billett og komme på konsert

Arrangørgruppa til Moen kulturlåve gleder seg stort over et gjenåpnet samfunn og legger fram det de mener er det beste og mest varierte programmet noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Da de sa farvel til publikum og artister etter konserten med Halvdan Sivertsen og Jan Eggum i Moen kulturlåve 7. september 2019, var arrangørene lykkelig uvitende om at det skulle gå godt og vel to og et halvt år før de neste gang skulle kunne invitere folk opp låvebrua. Under et halv år senere rammet koronaviruset for fullt, og det å skulle overholde avstandskravet var komplett umulig i lokalene.

Og når i tillegg alt av inntjening utelukkende skrev seg fra billettsalg, noe det forøvrig fortsatt gjør, var det ingen vei utenom å legge alt av arrangement og aktivitet død med den pågående pandemien.

Endrede vaner

Nå ser det meste ut til å normalisere seg, og Kulturlåvens venner tripper nærmest av spenning og entusiasme over å endelig kunne åpne både armer og dører igjen.

Bredden på programmet mener de er større i år enn noensinne, fra filharmonisk orkester og opera fra Salzburg til pønk, metal, pop og folkemusikk.

– Vi tenker at folk må være totalt sultefôret på kultur og musikk nå. Samtidig opplever bransjen at folk har endret vanene sine under koronaen, og at de går mye mindre på konsert. Det er bekymringsfullt, vi er helt avhengige av at folk kjøper billett og kommer på arrangementene våre, skal vi i det hele tatt kunne booke gode artister, slår Ragnhild Furebotten fast.

Kyrne til Sverre Hågbo har hatt det fredelig under pandemien, men om kort tid tar det slutt. Hvem vet, kanskje ser også de fram litt kulturliv og leven i kåken. Fra venstre: Lina Plaude, Ann Kristin Lilleeggen Mortensen, Ragnhild Furebotten og Sverre Hågbo.

Håp om billettsalg

De fire månedene sesongen varer er det planlagt seks enkeltstående konserter, og i tillegg en kul og rockete lørdagsfestival for ungdom.

– Vi har et inntrykk av at folk flest er stolte av Kulturlåven, og nå håper vi at de fortsatt vil vise dette med å komme på konserter hos oss, sier Furebotten.

– Ja, om det er én ting folk skal kjøpe billett til av kulturarrangement i sommer, så må det være her i låven, skyter låveeeier Sverre Hågbo inn.

Rock i alle format

En av deres største gjengangere, Senjahopen, får æren av å sparke i gang årets konsertsesong, og det skjer lørdag 21. mai.

– De var også de nest siste som spilte her før nedstenginga, opplyser Hågbo.

Torsdag 9. juni står – eller sitter – Arktisk Filharmoni på scenen og skal framføre folkemusikk fra hele Norden i verket «Wood works». Allerede dagen etter kommer vinterstøvet trolig til å lette i alle kriker og kroker når det bys på rockefestival for ungdom. Denne har fått navnet «Good in the wood» og er gratis, men det kreves likevel at den enkelte tilegner seg billett på forhånd.

Hekla Stålstrenga er tilbake på Kulturlåven etter syv år og sørger for sankthansmoroa i år. Her fra en av deres første besøk på låven for nøyaktig 10 år siden.

Endelig kommer Kari

Kulturlåven har en tradisjon med å booke framtredende norske artister på sankthansaften, og i år er det Hekla Stålstrenga som står for tur.

– Det er syv år siden sist Hekla spilte i Låven, og det var et ønske fra hele gruppa å få dem tilbake nå i år, forteller Furebotten, som i tillegg til å være bookingansvarlig også bekler en av rollene i det populære folk-rock-bandet.

En konsert med Kari Bremnes har vært ønsket av arrangørenes side i flere år, og i år lykkes det endelig å få den anerkjente artisten fra Lofoten til å komme til Kulturlåven.

Kari Bremnes er en artist Furebotten forteller at de har forsøkt å få til å komme hit i flere år, og de er stolte over at det lykkes dem i år. Lørdag 6. august, etter noen få velfortjente ferieuker, entrer følgelig Svolværs store datter scenen.

Arier og gode historier

Søndag 21. august bys publikum på noe så eksotisk som opera. Det er ekteparet Sassaya Chavalit og Gunnar Andor Nieland, som kom flyttende fra Østerrike og til Moen i Målselv i fjor, som serverer en sommerbuffet bestående av velklingende operaarier og gåsehudfremkallende duetter.

Lørdag 27. august varmer Ruben Kåre Nesvold opp for Lena Jinnegren med band, som avslutter sesongen. Arrangørene opplyser at den svenske målselvdølen denne gangen vil invitere publikum nærmere inn under huden på seg, og ta dem med på en reise gjennom sitt spennende og mangesidige musikalske liv.

Mer detaljerte opplysninger om konsertene finnes på facebooksida til Moen kulturlåve, eller se etter de gule programmene som er lagt ut flere steder der folk flest ferdes.

Hver gang Senjahopen har spilt på Låven har det vært smekkfullt og god stemning. Det håper arrangørene vil skje også 21. mai.

Varm mat-servering

– Det er flere i kulturbransjen, til og med i Tromsø, som misunner oss dette programmet og er imponert, forteller Sverre Hågbo med dårlig skjult stolthet.

Under konserten med Senjahopen vil det lokale firmaet Fish Happens stå med bod ute og servere rykende varm og ifølge arrangørene velsmakende fesk og potedes – også kalt fish and chips. Dette er et prøveprosjekt som hvis det lykkes kan bli et fast innslag ved arrangementer i Kulturlåven.

– Vi har tak, og vi har vegger. Ut over det kan det være lurt å kle seg godt for de som skal på konsert hos oss, er oppfordringa fra arrangørene.

Powered by Labrador CMS