BEKYMRET: Gjermund Hol fra Bardufoss er visepresident i Norges skiskytterforbund. De er bekymret over rekrutteringa til sporten. ARKIVFOTO Foto: Ivar Løvland
BEKYMRET: Gjermund Hol fra Bardufoss er visepresident i Norges skiskytterforbund. De er bekymret over rekrutteringa til sporten. ARKIVFOTO Foto: Ivar Løvland

Forbundet tar grep: Vil bidra til økt rekruttering

Norske skiskytterne opplever suksess i verdenstoppen for både kvinner og menn. Rekrutteringa er derimot ikke slik forbundet helst skulle sett den var.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et frafall fra sporten i hele landet, og det er ikke bra, medgir visepresident i Norges skiskytterforbund, Gjermund Hol fra Målselvs skiskyttere.

Til helga arrangerer klubben hans sesongens første kretsrenn på Bardufoss. Det har de gjort årvisst de senere sesongene. Men der det for få år siden var opp mot så mange som 80–90 løpere til start i sesongens første renn, er arrangørene fornøyde om de oppnår 50 løpere på start i søndagens renn.

– Vi håper på 50, men særlig mange flere tror jeg ikke vi får. Det tynnes i rekkene med juniorer, og etterveksten er ikke stor nok, sier Frank Eriksen.

Fine forhold

Han er rennleder til helgas renn på Bardufoss skisenter. Der har de kunstsnø i en to kilometer lang trase som vil bli brukt i søndagens renn. Da blir det en kort normaldistanse som skal unnagjøres for løperne.

– Løypa og forholdene er fine, men at det er svak rekruttering er bekymringsfullt for sporten, sier Frank Eriksen.

Kurse flere

Forbundet har sett det samme, og de har satt i gang tiltak for å hjelpe klubbene med å rekruttere nye skiskyttere. De har styrket bredde- og utviklingsavdelinga og skal nå jobbe mer direkte ut mot kretsene og klubbene.

– Vi skal blant annet ut på turne med en tilhenger med utstyr slik at alle som vil prøve skiskyting, skal kunne gjøre det. Det er laserskyting som gjør at klubber skal kunne proklamere sporten vår. Vi skal også kurse mer utad, for å få foreldre og foresatte til å føle seg tryggere med enkle grep, sier Gjermund Hol.

Enklere inngang

Visepresidenten i forbundet er klar på at skiskyting krever mye som sport fra foreldre og foresatte, og som krever at de er til stede. Våpen og ammunisjon gjør at inngangen til sporten kan være vrien for mange.

– Økonomi kan være en barriere for mange, og forbundet prøver å gjøre inngangen til skiskyttersporten enklere, opplyser Hol.

Ikke god bærekraft

Han er også klar på at klimaendringer, med snøfall som lar vente på seg mange steder, ikke bidrar i positiv retning for vinteridrettene som er avhengig av snø.

– Det er ikke mange steder det produseres snø, og for bærekrafta sin del er ikke slik produksjon akkurat bra. Snømangel gjør det ikke enklere for vinteridrettene, men samtidig er det viktig at vi opprettholder renntilbudene. Selv om deltakerantallene går ned, sier Gjermund Hol.

Midt på dagen tirsdag var det bare 30 løpere påmeldt til rennet på Bardufoss, men fristen går ikke ut før ved midnatt torsdag.

Powered by Labrador CMS