IKKE FORBUDT Å TELTE: Det er ikke forbudt å dra på telttur i en annen kommune. Men Bardu kommune ber deg helst om å la være. Foto: NTB scanpix
IKKE FORBUDT Å TELTE: Det er ikke forbudt å dra på telttur i en annen kommune. Men Bardu kommune ber deg helst om å la være. Foto: NTB scanpix

Forbyr caravan-camping – og ber folk om ikke å dra på telttur i vinterfjellet

BARDU: Bardu innfører nå campingforbud for utenbygdsboende i hele kommunen. Opphold i bobiler og campingvogner tillates ikke på lik linje med bruk av hytter. Samtidig ber kommunen om at man helst ikke drar på telttur i vinterfjellet i Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Ettersom vi nærmer oss påsketid og et vinterfjell som innbyr til camping er teltproblematikken reist i Bardu. Kommunen har mottatt henvendelser fra folk utenfor kommunen som ønsker en presisering av campingreglene.

Ordfører Toralf Heimdal sier til Nye Troms at det ikke er noe lovhjemmel for å forby folk å overnatte i telt i fjellet i Bardu, og han vil heller ikke gå ut å nekte folk å dra på telttur.

–Men jeg ber folk gjøre sine egne risikovurderinger når det gjelder å dra på telttur i tiden vi nå er inne i, sier han.

Har fått forespørsel om telting

Det er kommet flere henvendelser til Bardu kommune om regler for telting, og det er også reist spørsmål om bruk av bobiler og campingvogner. Spesielt er dette aktuelt nå når påsken nærmere seg og da spesielt for området ved Altevatnet.

Bardu kommunestyret svarte på dette i et ekstraordinært møte mandag med å nedlegge totalforbud for utenbygdsboende å besøke Bardu i bobiler og campingvogner for overnatting. Samtidig sier altså ordfører Toralf Heimdal at kommunen ikke kan forby telting, kun oppfordre til å nøye vurdere slik camping.

Risiko

Koronapandemien har allerede sørget for at det er satt bom for hytteeiere å bruke hytter i kommuner der de ikke selv bor. Det er bestemt av regjeringen. Nå går Bardu kommune et skritt lengre.

–Vi oppfordrer folk å være i ro og ikke dra på turer som kan innebære risiko som utfordrer beredskapen. Campingvognforbudet er hjemlet i Smittevernlovens paragraf 4.1, bokstav a, som gjelder ansamling og sammenkomst av personer. Telt på fjellet kan ikke hjemles i samme paragraf. Det er tillatt etter lovverket, men vi oppfordrer folk til å være hjemme, sier Heimdal til Nye Troms.

Spørsmål Bardu kommune har fått de siste dagene har gått på om det er mulighet for å dra på isfisketur med teltovernatting.

Utfordrende

Toralf Heimdal har ingen lovanvendelse å bruke for å forby teltovernatting, men tilbakemeldingene fra Bardu kommune er rimelig klar. I et brev som er sendt som svar på teltspørsmålet heter det:

–Per i dag er det ikke restriksjoner knyttet til å bruke telt på tur i Bardu kommune. Vi oppfordrer likevel folk til å utvise hensyn og vise forståelse for at vi er inne i en utfordrende situasjon med bakgrunn i smittevern og beredskap.

–Det er viktig å få med her at vi ikke er slik at vi ikke oppfordrer folk å komme seg ut i naturen og gå på ski og sånn. Tvert imot. Men vi ber folk ta en skikkelig risikovurdering om de vil dra inn i områdene med telt nå, sier Toralf Heimdal.

Troms turlag sine hytter i Bardu er stengt. Det samme er Statskogs hytter.

–Mange foreningshytter i Bardu kommune er stengt, slik at man skal unngå ulemper knyttet til smitte ved flerbruk og utskifting av besøkende, men også av beredskapshensyn da folk som oppholder seg inne i fjellet potensielt vil kunne beslaglegge beredskapsressurser som det er stort behov for andre steder i samfunnet. Dette dersom det skulle oppstå nødsituasjoner og behov for hjelp eller assistanse, opplyser Bardu kommune.

Vedtaket

I det ekstraordinære kommunestyremøtet mandag ble det fattet følgende vedtak om camping:

– Med henvisning § 4.1 - bokstav a) i smittevernloven vedtar Bardu kommune at bruk av campingvogn og bobil sidestilles med midlertidig nasjonal forskrift for bruk av fritidseiendommer. Personer folkeregistrert utenfor Bardu kommune kan ikke overnatte i campingvogn eller bobil. Felles sanitæranlegg, tømmestasjon og vannpost kan ikke benyttes på campingplass.

Powered by Labrador CMS