Den største helseutredninga i Målselv er klar:

FRAMTIDIG OMSORGSSENTER?: Sp og Høyre lover i sin plattform å fortsatt ha to sykehjem i kommunen. Men helseutredninga til Målselv peker på noe annet for ØSO Foto: Gjermund Nilssen
FRAMTIDIG OMSORGSSENTER?: Sp og Høyre lover i sin plattform å fortsatt ha to sykehjem i kommunen. Men helseutredninga til Målselv peker på noe annet for ØSO Foto: Gjermund Nilssen

Foreslår å gjøre ØSO til omsorgssenter

MOEN: Helseutredninga er klar. Den peker på at Målselv trenger et omsorgssenter og flere ansatte i hjemmetjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret fikk onsdag innblikk i funnene i den største helseutredninga som har pågått i kommunen. 1. oktober leverte RO, Ressurssenter for omstilling i kommunene, konsulentfirmaet som har bistått kommunen med utredninga, rapporten for arbeidet sitt. Like etter fikk prosjektgruppa ei orientering om den, og onsdag var det kommunestyrets tur. Konsulent Merete Postmyr og kommunalsjef innen helse og omsorg, Elin Aas, sto for orienteringa. Ett av funnene er at Målselv mangler et omsorgssenter. Det gjør at RO i rapporten foreslår å benytte et av dagens sykehjem til formålet, altså Øverbygd sykehjem og omsorgssenter. I dag har de en kombinasjon av sykehjemsplasser, omsorgssenterplasser og omsorgsboliger der. Postmyr fortalte at de i rapporten ber kommunen vurdere om de kanskje bør ha færre sykehjemsplasser enn de har i dag i framtida, og å samle dem på ett sykehjem.

– Vi har sagt at dere bør vurdere å ha enda færre institusjonsplasser, fordi de er dyre. Og fordi når dere har de på to steder, så kreves det dobbelt sett av kompetanse som er en knapp ressurs. Spørsmålet er om dere da skal tenke at lokalet oppe i Øverbygd skal bli ombygde og bli fine heldøgns omsorgsboliger istedenfor institusjonsplasser. Det er krevende og det krever at dere gjør de andre tingene og. At man har mer forebygging, at man klarer å ta i bruk korttidsplassene, at man har en mye sterkere hjemmetjeneste. Det er en del betingelser som må være på plass for at det skal gå an, fortalte hun.

Hjemmetjenesten for liten

Som Postmyr sa, så vil hjemmetjenesten spille en nøkkelrolle for å lykkes bedre med forebygging av behovet for sykehjemsplass. I rapporten blir Målselv anbefalt å slå sammen hjemmetjenesten i øvre og nedre del av kommunen til én enhet. Det er ikke det eneste funnet knytta til hjemmetjenesten de kommer med.

– Det var de ansatte som foreslo det først, å samle hjemmetjenesten til én hjemmetjeneste. Det vil si at man har felles base for kompetanse og ledelse, men at de driver fra de to fysiske basene vi har i dag og ser ressursene under ett. Da får man brukt spesialkompetansen der det trengs mest, og ikke basert på hvor du bor, forklarte hun.

De ønsker at det skal være en leder for sykehjem og en leder for hjemmetjenesten.

– Det vil være i tråd med øvrig organisering i kommunen, som er basert på kompetanse og fag, og ikke på geografi, sa hun.

Omsorgsboliger

Hun var tydelig på at Målselv har behov for å bygge opp hjemmetjenesten til å bli større og sterkere.

– Hjemmetjenesten må styrkes. I dag er den for liten, og det må bli flere hoder som jobber for å dekke behovet for hjemmesykepleie. Det er lavt i dag, og det må bli større og med flere sykepleiere, forklarte RO-rådgiveren.

Et annet funn er at kommunen trenger flere omsorgsboliger, både i øvre og nedre del av kommunen. I slutten av sakens behandling fortalte rådmann Frode Skuggedal at dette er noe kommunen har sett over tid, og har starta å jobbe med. Når sykehjemmet i nedre del av kommunen flytter fra Moen til Andslimoen, blir det langt mellom dagens boliger Ekornlund på Moen og sykehjemmet. Det har gjort at kommunen har starta å se på muligheten for å gjøre boligene på Andslimoen som snart miljøtjenesten skal flytte ut av, om til omsorgsboliger.

– Helseutredninga setter søkelyset på noe av den største utfordringa i hele Kommune-Norge. Dere får nå det første blikket på det som vil bli en ferdig rapport, så skal vi i administrasjonen legge til rette for gode prosesser framover. Noe jobber vi allerede med, og på fredag skal vi ha et møte om omsorgsboliger, sa rådmannen.

Viktige punkter fra utredninga

– To helsehus bør bestå, men med én felles ledelse

– Kommunen bør jobbe for å ha ett sykehjem og ett omsorgssenter

– Sykehjemsplassene og korttidsplassene bør brukes til de dem de er ment for

– Hjemmetjenesten bør gå fra å være to til én enhet

– Hjemmetjenesten bør styrkes

– Det bør jobbes mer forebyggende og tidlig innsats

– Brukerne bør ha ei dør inn til tildeling og saksbehandling

– Velferdsteknologi bør brukes i større grad

– Det bør være både private og kommunalt ansatte leger

– Tilby kompetanseheving for lederne

– Nærværet må økes

– Heltidsstillinger kan oppnås gjennom å ta mer i bruk langvakter

– Bør tenke og ha planer for rekruttering av ansatte i alt en gjør

– Rekruttering av frivillige bør styrkes

– Likhet i behandlingstilbudet er viktigere enn geografi

– Fagmiljøet for fastlegene må det fortsatt legges til rette for

– Må ha sammenheng mellom planverk og de prioriteringer som gjøres

– Sørge for at alle tar ansvar for egen helse og eget liv

Saksbehandling og legetjeneste

Som det ble kjent på folkemøtet om helseutredninga i Øverbygd, anbefaler RO at både Øverbygd og Andslimoen legekontor består, men at særlig den minste av dem skal kunne trekke på erfaringene og kompetansen den største innehar. En felles ledelse er også anbefalinga.

Utredninga skulle også inneholde ei avklaring om de økonomiske konsekvensene av å ta legevakta heim. Den utredninga er noe forsinka, men kommunalsjefen lovte at den kommer seinere i høst.

– På grunn av sykefravær hos RO har den delen av utredninga ikke kommet i gang før i slutten av august. Derfor vil den ikke være klar for presentasjon for litt lenger ut på høsten, sa Elin Aas.

RO peker også på at Målselv bør gjøre det lettere for brukerne når de skal sende sine søknader om helsehjelp, uavhengig av hvilken tjeneste man trenger.

– Vi foreslår også at dere skal samle tildeling og saksbehandling og forvaltning. Dere må profesjonalisere det, og sørge for at dere er innafor på lovverk, og at det blir tildeling som er lik og rettferdig, behovsbasert og at det blir sånn at dere understøtter forebygging og tidlig innsats. Psykiatri og somatikk må for eksempel ses i sammenheng, vi har begge deler alle sammen. Et sterkt signal fra brukergruppene er at det skal være én dør inn, sa hun.

Tilbakemeldinger

Dette var kun en orienteringssak i kommunestyret, og det er først til neste møte rådmannen vil komme med sin anbefaling for helseveien videre for å følge opp rapporten. Og det er i det møtet politikerne skal bestemme hvilen helsevei Målselv skal ta. Som kjent ble avtalen mellom Sp og Høyre offentlig kvelden før møtet. Der er de tydelig på at det fortsatt skal være to sykehjem i kommunen de neste fire årene.

– Det er mye bra her, og det må vi ta med oss og ta vare på. Det er kostnader her som vi må ta med oss, og vi må komme i gang med bygge flere omsorgsboliger fort som fy. Og jeg syns at RO skal ha ros for å være dristig, jeg syns det er ganske spenstig å foreslå bare ett sykehjem i Målselv når Sp har 46,6 prosent av stemmene her, sa varaordfører Martin Nymo.

– Dette var interessant å høre på, og jeg gleder meg til å lese rapporten, sa ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp).

Den avtroppende ordføreren, Nils Foshaug (Ap) minna forsamlinga på at Luneng for et år sia stemte mot å få gjennomført denne helseutredninga.

– Dette er et spennende redskap for å kunne utvikle og få det bedre i Målselv på helsesida framover. Det sier noe om nåsituasjonen og peker framover. Jeg kan si allerede nå at det er en del ting som er presentert som jeg ikke kommer til å legge meg borti, som jeg tenker er rådmannens oppgave. Men jeg kommer til å mene noe på hvordan tjenestenivået skal være og hvordan vi oppfyller kriteriene for å gi innbyggerne tjenestene vi har plikt å gi dem, sa han.

Powered by Labrador CMS