KOMMER MED FORSLAGET: Leder Øystein Figenschau i Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms. Foto: Terje Tverås
KOMMER MED FORSLAGET: Leder Øystein Figenschau i Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms. Foto: Terje Tverås

Foreslår museum på Setertun

BARDU: En stor del av Setertun er ikke lenger i bruk. Nå foreslår seniorleder Øystein Figenschau at Troms Forsvarsmuseum kan flytte inn i velferds- og kontorbygget.

Publisert Sist oppdatert

Figenschau leder Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms. I et leserinnlegg i Nye Troms torsdag tok han til orde for å bruke Setertun som framtidig hærmuseum. Figenschau forteller at han i flere år har irritert seg over plassmangel og den dårlige tilstanden på flere av bygningene ved Troms Forsvarsmuseum på Setermoen.

- Vi i seniorforbundet er en stor bruker av Forsvarsmuseet. Vi bruker museets lokaler til alle våre samlinger, men plassmangel begrenser våre aktiviteter. Hvis det deltar over 40 personer på ei samling, egner ikke museet seg som forsamlingslokale, forteller Øystein Figenschau.

Ifølge han har museet ei rikholdig utstilling av gjenstander, men plassmangel gjør at utstillinga er altfor sammentrengt. Det gjør samlinga uoversiktlig. I tillegg er en rekke militærhistoriske kjøretøyer lagret utendørs, mens bygningene som huser andre kjøretøyer er i dårlig stand. Enkelte av bygningene er så dårlige at de må støttes opp under taket med paller for å ikke falle sammen.

Åpnet for 60 år siden

Den lokale seniorlederen mener løsninga på utfordringene til Troms Forsvarsmuseum ligger på motsatt side av Altevannsveien i form av det over 6000 kvadratmeter store Setertun. I disse dager er det 60 år siden bygget ble offisielt åpnet. Ved åpninga 5. mars 1959 var det landets største velferdsbygg, og hadde blant annet en kinosal med 450 sitteplasser og scene med internasjonale mål.

- Setertun står nå tomt. Det er bare kinosalen som brukes. I Artillerileiren rett bak Setertun er det dessuten en stor vedlikeholdshall som ikke lenger er i bruk. I den er det plass til alle kjøretøyene til Troms Forsvarsmuseum. Den kan lett brukes hvis gjerdet blir åpnet opp, sier Figenschau.

Seniorlederen framhever dessuten at museet vil få ei mer sentral plassering på Setermoen hvis det flytter til Setertun. I dag ligger museet «gjemt» bak de militære boligblokkene ved Altevannsveien, og det er bare et veiskilt som viser veien til museet.

- Setertun er et stort og godt vedlikeholdt bygg som Troms Forsvarsmuseum kan ta i bruk uten å gjøre noen bygningstekniske endringer. Så kan museet bygge stein på stein for å få det slik de vil ha det. Bygget har tre etasjer, så det vil være mer enn nok plass til utstillinga til museet.

Vil ha kommunen på banen

Figenschau har sendt et brev om denne saken til en rekke aktører, deriblant Bardu kommune, Forsvarsbygg og Midt-Troms Museum. Han mener det også er naturlig å involvere Hærstaben på Bardufoss i arbeidet med å få etablert et hærmuseum på Setertun. Samtidig erkjenner han at det ikke vil være noen enkel eller billig prosess å få gjennomført hans kongstanke, men et sted må man begynne.

KOMMER MED FORSLAGET: Leder Øystein Figenschau i Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms.

- Bardu kommune må ta tak i denne saken. Ordføreren har snakket om å få etablert et nasjonalt kompetansesenter for veteraner i Indre Troms. Hvorfor ikke i samme slengen få et hærmuseum på Setertun? avslutter lederen i Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms.

Heier på forslaget

Bardu-ordfører Toralf Heimdal heier på forslaget fra Øystein Figenschau. Ifølge han vil det være perfekt å bruke Setertun som museum, selv om ordføreren tror det blir vanskelig å få etablert et nasjonalt hærmuseum i bygget. Bakgrunnen for det er signaler om at Forsvaret skal bruke mer på operativ virksomhet og mindre på kultur.

- Troms Forsvarsmuseum ligger i dag litt bortgjemt på Setermoen. Hvis museet flytter over veien vil ødemarkspreget som i dag er over Setertun forsvinne, sier Heimdal.

Han er samtidig klar på at Forsvaret må finne ut om de fortsatt har bruk for lokalene i Setertun. Hvis svaret på det er nei, mener ordføreren at det er positivt hvis Midt-Troms Museum ser muligheten til å jobbe fram ei løsning på Setertun.

- Hvis Forsvaret selv ikke har behov for lokalene, kan det hende at de ser seg tjent med at det er en nær beslektet aktør der som også kan være med på å ivareta vernet av Setertun. Ettersom bygget er vernet kan det ikke rives, og det å kombinere vern med museum er en spennende tanke, forteller Toralf Heimdal.

Er restriktiv

Direktør Lisa Gay Bostwick i Midt-Troms Museum sier til Nye Troms at styret i museet vil vurdere det Øystein Figenschau foreslår, men at hun er restriktiv til at de skal påta seg ansvaret for flere bygg. Hun viser også til at det ikke vil være mulig å få midler til å lage et hærmuseum på Setermoen i ei tid da selv Forsvarsmuseet i Oslo lider av ressursmangel.

- Midt-Troms Museum er i en vurderingsprosess i forhold til hva vi skal gjøre med vår krigs- og militærhistoriske virksomhet. Det er flere veier å gå, og flere ting som må vurderes, forteller Bostwick.

Ifølge henne har Midt-Troms Museum allerede altfor mange bygg å ta vare på, og de har ikke midler til å overta Setertun. De har heller ikke midler til å lage ei ny utstilling på Setermoen fordi de har nok med å ta vare på det de allerede har. Direktøren vektlegger at museet ikke kan gjøre alt som ser bra ut uten at det har en bærekraftig økonomi, og hun ser ikke for seg at museumsdrift med helårsbemanning på Setertun vil være bærekraftig.

- Slik jeg oppfatter Forsvarets seniorforbund avdeling Indre Troms trenger de et sted å være, og da blir Troms Forsvarsmuseum for lite. Nå har Bardu-ordfører Toralf Heimdal foreslått å etablere et nasjonalt kompetansesenter for veteraner. Hvis det senteret blir lagt til Setertun, vil Midt-Troms Museum gladelig være en samarbeidspartner. Da kunne vi laget ei utstilling ved det senteret, avslutter museumsdirektøren.

Powered by Labrador CMS