FORHANDLING: Målselv kommune og Forsvaret er fortsatt i forhandling om samarbeidsavtalen vedrørende branntjenestene som Bardufoss brann og redning gir til innbyggerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (Illustrasjon)
FORHANDLING: Målselv kommune og Forsvaret er fortsatt i forhandling om samarbeidsavtalen vedrørende branntjenestene som Bardufoss brann og redning gir til innbyggerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (Illustrasjon)

Forhandler enda om avtale mellom Målselv kommune og 139 Luftving

MÅLSELV: Målselv kommune jobber fremdeles med å få på plass en avtale med Forsvaret angående Bardufoss brann og redning. Nå venter de på svar fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har Målselv og Bardufoss flystasjon samarbeida om branntjenestene som Bardufoss brann og redning gir til innbyggerne. Luftforsvaret ved 139 luftving drifter i samarbeid med Målselv kommune brannvesen for Bardufoss Lufthavn og nedre del av Målselv i henhold til samarbeidsavtale. Partene har det siste året vært i en prosess med reforhandling av avtalen. Begge parter er enige om å drive videre etter gammel avtale, inntil en ny avtale er på plass. Den nye avtalen var forespeila å være på plass i løpet av oktober 2019. De har på nåværende tidspunkt enda ikke inngått ny avtale. Det opplyser brannsjef Kjetil Werner Fagerli.

- Det handler om penger, både for Forsvaret og for kommunen. Men vi nærmer oss. Det er fortsatt noen små detaljer som må på plass, og vi må ha noen andre aktører inn, blant annet DSB. Vi ser for oss at vi kommer til enighet, sier Fagerli.

Tror det går i orden

Nye Troms skreiv i fjor høst at Målselv var i forhandlinger for å diskutere et videre samarbeid. Daværende målselvordfører Nils Ole Foshaug (Ap) understrekte at det ikke var kommunen som sa opp avtalen. I høst har det vært uklarheter i tolking av et kapittel omhandlende dimensjonering basert på innbyggertall i Forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen. Partene har nemlig ulikt syn på dimensjonering av brannvesenet. Det ulike synet kommer fram ved vurdering av behovet for reservepersonell. Kommunen er av den oppfatning at bebyggelsen i det aktuelle området ikke utløser krav om reservepersonell. 139 luftving er av den oppfatning at bebyggelsen i området er av en slik karakter at det er behov for minst 16 personer ekstra som reservepersonell. De ber derfor DSB som fagmyndighet om veiledning slik at de kan få sluttført forhandlingene. Forskrifta har antall innbyggere i tettsted som en grense i forhold til dimensjonering av brannvesenet, men viser til at kommunen skal vurdere dimensjoneringen basert på en risiko- og sårbarhetsanalyse. Kommunen skal i utgangspunktet ha en samlet innsatsstyrke på minst 16 personer fordelt på Bardufoss og Øverbygd. Kravet gjelder i utgangspunktet fastboende, men for Målselv bør det vurderes beredskap i forhold til forvarspersonell folkeregistret utenfor kommunen basert på en risiko- og sårbarhetskartlegging. Det kommer fram i et brev fra rådmann Frode Skuggedal og brannsjef Kjetil Werner Fagerli i Målselv kommune til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Det har vært tett mellom møtene, og vi venter nå på svar fra DSB. Fra mitt syn så håper jeg at vi får til en avtale. Det vil kommunen sine innbyggere være tjent med. Jeg tror det går i orden, sier brannsjefen.

Eksisterende brannberedskap

Partene er enige om at 139 luftving ved brann, redning og plasstjeneste (BRP) skal stille ett utrykningslag med kasernert vakt utenfor ordinær arbeidstid, bestående av tre brannkonstabler og en utrykningsleder. Dette laget består av heltidspersonell. Målselv kommune har i tillegg brannstasjon i Øverbygd, som består av ett kasernert vaktlag på fem, en heltidsansatt på dagtid og ni frivillige. Alle tilknytta Øverbygd er kvalifiserte røykdykkere. På Bardufoss ligger brannstasjonen i tilknytning til lufthavna og begge brannstasjonene ligger i tilknytning til de militære leirene. Som en konsekvens av militær aktivitet og flyplassdrift er det allerede kasernert vaktlag på begge brannstasjonene. Det framkommer av nevnte brev til DSB.

Tre avvik

Etter tilsyn fikk Målselv kommunes brann og redningsvesen tre avvik. Brannsjefen forteller at alle tre avvik knytter seg til å få avtalen på plass med Forsvaret.

- Avvikene går på kommunen. Når kommunen ikke har en godkjent avtale så kan vi ikke vise til planer. I det øyeblikket avtalen er på plass så vil avvikene være på plass, forteller Fagerli.

Avvik nummer en går ut på organisering og dimensjonering av brann og redningsvesenet. Det andre avviket gjelder overordnet innsatsledelse. Når avtalen med Forsvaret er på plass, må kommunen kurse ledere på BRP. Avvik tre knytter seg til øving av beredskapen.

- I det øyeblikket vi har avtalen på plass, så har vi en godkjent øvelsesplan å legge fram, forteller brannsjefen.

Powered by Labrador CMS