BEGRENSET BRANNEN: Sersjant Espen Ulveseter fra Stridstrenbataljonen forhindret at brannen i badstua bak ham spredte seg videre i bygget. Foto: Malin C. S. Myrbakken
BEGRENSET BRANNEN: Sersjant Espen Ulveseter fra Stridstrenbataljonen forhindret at brannen i badstua bak ham spredte seg videre i bygget. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Forhindret storbrann i Heggelia

HEGGELIA: Søndag kveld fikk sersjant Espen Ulveseter en inspeksjonsvakt utenom det vanlige da en potensielt farlig brann brøt ut i en badstuovn hos Sambandsbataljonen.

Publisert Sist oppdatert

Ulveseter er fra Stridstren-bataljonen og hadde blitt kalt inn som inspiserende befal for Sambandsbataljonen søndag, da de hadde et arrangement som gikk ut i søndagens morgentimer. Vakta begynte som normalt; Ulveseter gikk en inspeksjonsrunde på kaserna Blåtind, så til soldatene og slo av en prat med dem. Det var mens han var i prat med noen soldater at en annen soldat kom springende og sa det var røykutvikling i badstua. Ulveseter gikk da ned for å se, og prøvde å slå av ovnen uten hell. Deretter ringte han brannvesenet, og mens han var på telefonen så han inn i badstua igjen. I løpet av ett minutt hadde røyken blitt til flammer.

– Da sto det flammer cirka femten centimeter opp av ovnen. Jeg sa til brannvesenet at «nå brenner det», og så løp jeg ut i oppgangen for å varsle soldatene, sier Ulveseter.

Det var rundt femti personer i kaserna, og Ulveseters hovedfokus var å få alle trygt ut. I ettertid har han blitt fortalt at etter han varslet om brann, hadde andre soldater ropt «alarm». Dette resulterte i at noen fant fram stridsutrustninga, men de hadde snudd da de innså at det var brann.

Deretter løp Ulveseter en kontrollrunde for å sjekke at alle oppgangene var tømt, før han gikk ut og tok avmelding av soldatene. Bare minutter senere kom brannvesenet, som kunne konstatere at flammene hadde dødd ut. Dette takket være at Ulveseter lukket døra til badstua og på den måten begrenset lufttilgangen. Ulveseter selv husker ikke så mye av hva han gjorde nede i badstua.

– Jeg gikk på autopilot, og det viktigste for meg var å få alle ut. Det var et voldsomt adrenalinkick, det var ikke en eneste del av kroppen min som var rolig før langt uti kveldinga, sier han.

Dagen etter har pulsen roet seg, men det har vært litt tanker rundt hendelsen i etterkant. Ulveseter innrømmer at det var en del inntrykk å sortere da han skulle skrive rapport på mandag. Bataljonssjef Torgrim Foshaug i Sambandsbataljonen er godt fornøyd med Ulveseters innsats.

– Han har vært snarrådig og lukket døra, og på den måten berget bygninga. Han får berømmelse for rask og besluttsom handling. Ifølge brannstasjonen har vi hatt skikkelig flaks, sier Foshaug.

Røykutviklinga var så liten at brannvarsleren ikke registrerte det, men hadde det ikke vært for Ulveseters snarrådighet kunne det gått langt verre for kaserna. I verste fall kunne Sambandsbataljonen mistet hele bygget og alt utstyret som finnes der. Det ble heller ingen personskader, men fire personer som var inne ved badstua ble sendt til observasjon på sykestua.

– De er nå tilbake i daglig tjeneste ved avdelinga, bekrefter Foshaug.

Profesjonelt

Utrykningsleder Ronny Larsen ved Bardufoss brannstasjon bekrefter at situasjonen var under kontroll da de kom til stedet. Også han roser Ulveseters innsats.

– Han oppførte seg profesjonelt, og jeg fikk den infoen jeg trengte når jeg kom til skadestedet. Det er veldig bra at han lukket igjen døra, ellers hadde brannen utviklet seg mye raskere, sier Larsen.

Han forklarer at å berge liv er første prioritet i slike situasjoner, og i dette tilfellet hadde alle blitt evakuert før brannvesenet kom. Larsen vil ikke spekulere i hvor langt det kunne gått dersom Ulveseter ikke hadde kuttet oksygentilførselen, men bekrefter at det går fort når flammene først får tak i treverk. Ulveseter innrømmer at det er stas å få ros for arbeidet han har gjort, selv om han selv føler at han bare gjorde det som var nødvendig i øyeblikket.

– Det som er like viktig er at meldingsgangen gikk raskt. En soldat varslet meg, brannvesenet kom raskt på stedet, og MP og daghavende offiser hjalp til med avmeldinga. Det ble for mange baller i lufta for meg, så det var veldig mye god støtte å få når folk kom, sier Ulveseter.

Søppel

Ifølge Arild Øvergaard i Forsvarsbygg markedsområde nord har de en foreløpig brannårsak. Natt til søndag var det noen som hadde overnattet i badstua, og da hadde det havnet papir eller plast oppi badstuovnen. Søndag kveld skulle en soldat bruke badstua, så han slo på ovnen og gikk ut mens den varmet seg opp. Litt senere kom to soldater som skulle dusje, og de hadde merket at det kom røyk fra badstua. Det var én av disse som varslet Ulveseter.

– Det gikk heldigvis bra. Det tekniske fungerte, og brannvesenet ble oppringt. Vi kan ikke si noe om skadeomfanget ennå, men det var veldig begrensete skader, sier Øvergaard.

Politiet har sperret av området, men det lyktes ikke Nye Troms å få kommentar om videre etterforskning.

Powered by Labrador CMS