LITE ROM: Selv om Balsfjord kommune ser ut til å gå med et solid overskudd i 2018, er det fortsatt ikke stort å drive politikk på i 2019, mente formannskapet. Dermed så de ikke veldig lyst på en dyr overraskelse i investeringsbudsjettet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
LITE ROM: Selv om Balsfjord kommune ser ut til å gå med et solid overskudd i 2018, er det fortsatt ikke stort å drive politikk på i 2019, mente formannskapet. Dermed så de ikke veldig lyst på en dyr overraskelse i investeringsbudsjettet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Formannskapet ble overrumplet med kjøkkenrenovering

BALSFJORD: Politikerne i formannskapet kunne onsdag slå fast at det er lite å drive politikk med i neste års budsjettforslag. Derfor synes de også lite om ei millioninvestering i forslaget, som de aldri har hørt om før.

Publisert Sist oppdatert

I budsjettforslaget for 2019 har rådmannen lagt inn ei investering som går ut på at det skal gjøres ei utbygging og utbedring av kjøkkenet på Balsfjord Bo- og Servicesenter, for mellom 10 og 12,5 millioner kroner. Dette prosjektet hadde ikke blitt presentert eller lagt fram for noen av Balsfjord kommunes folkevalgte før onsdag. Da møttes politikerne i formannskapet, i tillegg til en representant fra KrF, til arbeidsmøte for å se på rådmannens første budsjettforslag.

Hånda på rattet

Det er noen år siden formannskapet i Balsfjord startet å ha arbeidsmøter i forbindelse med budsjettprosessen. Politikerne følte tidligere at de hadde lite å si på utforminga av budsjettet, og at det var lite handlingsrom igjen når det ferdige budsjettforslaget ble presentert.

- Vi har jo disse møtene for at politikerne skal ha hånda på rattet når det kommer til budsjett og økonomiplan, og det så tidlig som mulig i prosessen, sa Gunda Johansen ved starten av arbeidsmøtet.

Etter å ha fått en kjapp innføring i hvor kommunen står økonomisk i dag, prognoser for årsregnskapet og administrasjonens tanker omkring kommende utfordringer og problemstillinger, ga politikerne raskt uttrykk for at de ikke følte at det hadde nettopp det. Hånda på rattet.

Sykehjemskjøkken

Politikerne hadde generelt få innvendinger eller kommentarer til rådmannen angående budsjettforslaget. Det var investeringsprosjektet der kommunen, ifølge budsjettforslaget, skal bruke 12,5 millioner kroner på å utbedre kjøkkenet på BBS som opptok politikerne mest under møtet. Denne investeringa var det nemlig ingen av politikerne som hadde hørt om i forkant.

- Jeg synes vi skal få presentert slike prosjekter før de dukker opp som et tall i budsjettforslaget. Man blir rett og slett litt overrumplet, sa ordfører Gunda Johansen etter å ha fått forslaget til investeringsbudsjettet for 2019 presentert.

Politikerne ga ei klar bestilling til rådmannen om å få på plass ei skikkelig evaluering av saken. Det foreligger per i dag to alternativer til utbedring og utbygging, der det billigste alternativet koster kommunen 10,6 millioner kroner, mens det dyreste koster 12,5 millioner kroner.

- Det er fryktelig mye penger å bruke på et kjeøkken, sa Johansen, før hun og resten av formannskapet fikk forklart og lagt fram for seg at det dreier seg om mer enn ei kjøkkenrenovering.

Bygges ut

Bakgrunnen for at administrasjonen har startet opp et slikt prosjekt er et avvik som er funnet under kontroll fra Mattilsynet, der det er gjort krav om visse utbedringer. Rådmannen har deretter vurdert at det er bedre å renovere kjøkkenet skikkelig når noe først skal gjøres. Det er snakk om å flytte kjøkkenets fryse- og kjølerom fra underetasjen og opp, slik at man ikke lenger er avhengig av en vareheis, som er et risikomoment. Det er også snakk om å bygge ut sykehjemmet med 80 kvadratmeter der kjøkkenet ligger, slik at man både får plass til kjølerommene og likevel opprettholdt kravene til blant annet skitten og rein sone. Inne i de millionene som er satt av til kjøkken, ligger også 440.000 kroner som skal brukes på å renovere garderobefasiliteter.

- Det er egentlig snakk om hele midtdelen av sykehjemmet som skal renoveres, slo Johansen fast.

Flere alternativer

Johansen og resten av politikerne i formannskapet var tverrpolitisk enige om at de krever en grundig redegjørelse av saken lagt fram for politikerne. Ordføreren var også svært opptatt av at man i ei utredning bør se på andre alternativer enn et tilbygg, blant annet ved å bruke andre deler av sykehjemmet, som knapt blir brukt i dag.

- Vi har stående ei kantine som nesten ikke er i bruk. Vi har arealer i samme bygg som vi må se på om vi kan bruke, heller enn et tilbygg.

Hun får beskjed om at det kan bli vanskelig logistikkmessig, og med tanke på å få plass til kravene for skitten og rein sone.

- Men det er i alle fall et alternativ som bør se på, heller enn at vi skal ha stående arealer som knapt er i bruk, og så bruke millioner av kroner på et tilbygg, slo ordføreren fast.

Powered by Labrador CMS